• KOSZYK 0 (0 zł)
    Brak produktów w koszyku.
Dieta seniora

DIETA SENIORA

  • Wydawca: PZWL
  • Rok wydania: 2019
  • Wydanie: I
  • Ilość stron: 396
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 978-83-200-5763-8
 
59,00 zł
49,90 zł 49,90 zł PLN 1
Dostawa od 11.80 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 250zł

Opis

Dieta seniora

Autor: Ewa Jarosz

Niniejsza publikacja ma na celu ukazanie najważniejszych zależności między sposobem odżywiania a stanem zdrowia ludzi w starszym wieku.

Książka łączy cechy praktycznego poradnika z kompendium wiedzy teoretycznej o prawidłowym odżywianiu w okresie starości. Skierowana jest do seniorów, członków ich rodzin i opiekunów, a także pielęgniarek, lekarzy, dietetyków, pracowników placówek opieki krótko- i długoterminowej oraz wszystkich innych, którzy pragną się dowiedzieć, w jaki sposób za pomocą racjonalnego odżywiania i prozdrowotnego stylu życia, opóźnić procesy starzenia, zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób wieku podeszłego, złagodzić bóle i dolegliwości wynikające z chorób już istniejących, ograniczyć ryzyko ich powikłań, a także jak zachować siły i witalność, by jak najdłużej cieszyć się niezależnym życiem i sprawnością fizyczną.

Publikacja zwraca ponadto uwagę na znaczenie innych w życiu seniora, szczególnie w życiu osób niepełnosprawnych i wymagających opieki.

Książka składa się z trzech części w całości poświęconych tematyce starzenia się i prozdrowotnej diecie seniora.

fragment wprowadzenia

Spis treści

Dieta seniora

Autor: Ewa Jarosz

Wprowadzenie.

Część I. Zrozumieć starość.

1. Czym jest starzenie się organizmu?

2. Kiedy zaczyna się starość?

3. Starzenie się społeczeństwa.

4. Postrzeganie starości.

4.1. Starość w subiektywnej ocenie osób po 60. roku życia.

4.2. Osoby starsze w percepcji ludzi młodych.

5. Teorie starzenia się.

5.1. Teoria zegarowa.

5.2. Teoria błędów Orgela.

5.3. Teoria wiązań krzyżowych.

5.4. Teoria immunologiczna.

5.5. Teoria wolnych rodników.

6. Co zmienia proces starzenia?

6.1. Układ pokarmowy.

6.2. Układ oddechowy.

6.3. Układ sercowo-naczyniowy.

6.4. Układ moczowy.

6.5. Układ odpornościowy.

6.6. Układ ruchu.

6.7. Układ nerwowy.

6.8. Układ hormonoalny.

6.9. Narządy wzroku i słuchu.

6.10. Skóra.

6.11. Nowotwory.

7. Wybrane problemy zdrowotne seniorów.

7.1. Wielkie zespoły geriatryczne.

7.2. Syndrom słabości.

Część II. Dieta seniora.

8. Znaczenie pożywienia w podeszłym wieku.

8.1. Psychologiczne znaczenie żywności.

8.2. Biologiczne znaczenie pożywienia.

9. Co wpływa na sposób odżywiania ludzi starszych?

10. Zwyczaje żywieniowe osób starszych.

11. Stan odżywiania.

11.1. Co wpływa na stan odżywiania osób starszych?

11.2. Pomiary antropomotoryczne.

11.3. Wskaźnik WHR.

11.4. Badania składu ciała.

11.5. Badania biochemiczne.

11.6. Kwestionariusze oceny stanu odżywiania.

12. Niedożywienie.

12.1. Typy niedożywienia.

12.2. Jak rozpoznać niedożywienie?

12.3. Test na ryzyko niedożywienia.

12.4. Lista kontrolna.

12.5. Konsekwencje niedożywienia.

12.6. Postępowanie dietetyczne u chorych niedożywionych.

12.7. Zespół ponownego odżywiania.

12.8. Zaburzenia łaknienia - metody na poprawę apetytu.

13. Bilans energetyczny w podeszłym wieku.

13.1. Podstawowa przemiana materii.

13.2. Dzienne zapotrzebowanie energetyczne.

13.3. Rozkład energii na posiłki.

14. Składniki odżywcze w diecie seniora.

14.1. Białka.

14.2. Tłuszcze.

14.3. Węglowodany.

14.4. Błonnik pokarmowy.

14.5. Witaminy.

14.6. Składniki mineralne.

14.7. Flawonoidy, karotenoidy, fitosterole.

15. Ogólne zasady żywienia osób po 60. roku życia.

15.1. Dziesięć najważniejszych zasad zdrowego odżywiania osób starszych.

15.2. Zasada 5U.

15.3. Piramida żywieniowa dla osób starszych.

16. Przegląd grup produktów spożywczych.

16.1. Produkty zbożowe.

16.2. Warzywa i owoce.

16.3. Mleko i produkty mleczne.

16.4. Mięso, ryby, jaja.

16.5. Tłuszcze jadalne.

17. Woda.

17.1. Rola wody w starzejącym się organiźmie.

17.2. Skutki odwodnienia organizmu.

17.3. Zapotrzebowanie na wodę.

18. Higiena i bezpieczeństwo żywności.

18.1. Podstawowe zasady przechowywania żywności.

18.2. Rozkład produktów w lodówce.

19. Jadłospis seniora.

19.1. Śniadanie.

19.2. Drugie śniadanie.

19.3. Obiad.

19.4. Podwieczorek.

19.5. Kolacja.

19.6. Przykładowe jadłospisy.

20. Jak zmienić dotychczasowe nawyki żywieniowe.

20.1. Ocena sposobu żywienia.

20.2. Edukacja żywieniowa osób starszych.

21. Żywność funkcjonalna.

21.1. Probiotyki.

21.2. Prebiotyki.

22. Suplementacja diety seniora.

23. Interakcje leków z żywnością.

23.1. Wchłanianie.

23.2. Metabolizm.

23.3. Interakcje leków z alkoholem.

24. Charakterystyka wybranych diet.

24.1. Dieta podstawowa.

24.2. Dieta łatwo strawna.

24.3. Diety o zmienionej konsystencji.

Część III. Żywienie w różnych jednostkach chorobowych.

25. Choroby przewodu pokarmowego.

25.1. Jama ustna i przełyk.

25.2. Choroba refluksowa.

25.3. Ostry i przewlekły nieżyt żołądka.

25.4. Choroba wrzodowa.

25.5. Nieżyt jelit.

25.6. Zaparcia nawykowe.

25.7. Wzdęcia.

25.8. Zespół jelita drażliwego.

25.9. Nieswoiste choroby zapalne jelit.

26. Choroby wątroby.

27. Choroby dróg żółciowych.

27.1. Zapalenie pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych.

27.2. Kamica żółciowa.

28. Choroby zapalne trzustki.

28.1. Ostre zapalenie trzustki.

28.2. Przewlekłe zapalenie trzustki.

29. Choroby metaboliczne.

29.1. Cukrzyca i insulinooporność.

29.2. Dna moczanowa.

29.3. Otyłość osób starszych.

30. Choroby serca i naczyń.

30.1. Miażdżyca i choroba niedokrwienna serca.

30.2. Nadciśnienie tętnicze.

31. Udar mózgu.

32. Choroby nerek i dróg moczowych.

32.1. Kłębuszkowe zapalenie nerek.

32.2. Przewlekła choroba nerek.

32.3. Kamice układu moczowego.

32.4. Nietrzymanie moczu.

33. Choroby układu ruchu.

33.1. Osteoporoza.

33.2. Sarkopenia.

34. Aktywność fizyczna w podeszłym wieku.

34.1. Znaczenie aktywności ruchowej osób starszych.

34.2. Cechy treningu zdrowotnego.

34.3. Programy rekreacji ruchowej dla seniorów.

35. Choroby nowotworowe.

35.1. Żywieniowe czynniki ryzyka nowotworów.

35.2. Leczenie onkologiczne w podeszłym wieku.

35.3. Postępowanie żywieniowe w czasie leczenia onkologicznego.

36. Choroby neurodegeneracyjne.

36.1. Choroba Parkinsona.

36.2. Choroba Alzheimera.

36.3. Demencja.

37. Żywienie w okresie okołooperacyjnym.

37.1. Żywienie przed planowanym zabiegiem.

37.2. Żywienie po zabiegach chirurgicznych.

38. Żywienie osób ze stomią.

 

Opinie

Imię i nazwisko
Email
Twoja ocena
Twoja opinia

Zapytaj o produkt

Imię i nazwisko
Email
Telefon
Wiadomość

TYTUŁY POWIĄZANE

KLIENCI, KTÓRZY KUPILI TEN PRODUKT KUPILI RÓWNIEŻ

POLECAMY