DNA MOCZANOWA DIETA I JADŁOSPISY DLA SMAKOSZY
- Wydawca: EscapeMagazine.pl
- Rok wydania: 2017
- Wydanie: I
- Ilość stron: 182
- Oprawa: miękka
- ISBN: 978-83-61744-86-3
33,90 zł
powyżej 300zł Najniższa cena z 30 dni: 33,90 zł
"Dna moczanowa Dieta i jadłospisy dla smakoszy" autorstwa Beaty Cieślowskiej i Marcina Majewskiego
Oto kontynuacja bestsellera „Dna moczanowa. Dieta i jadłospisy”. Dla tych, którzy lubią dobrze zjeść, proponujemy nowy tytuł: „Dna moczanowa. Dieta i jadłospisy dla smakoszy”.
I tym razem przygotowaliśmy zalecenia dietetyczne, jadłospis (5 posiłków dziennie) na 4 tygodnie (28 dni) oraz listy produktów wraz z ilością wytwarzanego kwasu moczowego, które pozwolą Czytelnikowi samodzielnie komponować zdrowe i smaczne posiłki.
W odróżnieniu od poprzedniego tytułu, w tym Czytelnik znajdzie propozycje przygotowane specjalnie dla smakoszy, którzy nie chcą, aby choroba ograniczała ich kulinarne przygody.
Publikacja zawiera aż 140 pomysłów. Wszystkie zostały starannie przygotowane i uwzględniają dietę w dnie moczanowej. Dodatkowo przy każdym posiłku umieściliśmy informację o ilości wytworzonego kwasu moczowego.
Staraliśmy się, aby nasze propozycje były nie tylko zdrowe, ale także urozmaicone i zadowoliły każdego smakosza.
Jeśli Czytelnik wie, że nie toleruje jakiegoś produktu z naszych propozycji, należy go zamienić na inny, uwzględniając ilość wytwarzanego kwasu moczowego. W poszukiwaniu zamienników pomogą tabele umieszczone w książce.
"Dna moczanowa Dieta i jadłospisy dla smakoszy" autorstwa Beaty Cieślowskiej i Marcina Majewskiego
Od Autorów.
1. Czas na zmiany.
Prawidłowa waga.
Picie płynów.
Aktywność fizyczna.
Zasady dotyczące posiłków.
2. Lista produktów.
Uwagi do produktów.
Jak czytać tabele?
Oznaczenia z tabel.
Pieczywo i inne produkty zbożowe.
Owoce.
Warzywa.
Grzyby.
Nabiał.
Ryby i owoce morza.
Napoje.
Ziarna, orzechy, nasiona.
Tłuszcze.
Cukier i słodycze.
Przyprawy i inne produkty.
Mięso, wędliny, drób, dziczyzna.
3. Jadłospisy.
Śniadanie.
1. Kanapka z cheleba żytniego z pastą jajeczną i koperkiem.
2. Pudding ryżowy z truskawkami.
3. Jogurt z musem jabłkowym i cynamonem.
4. Pasztet warzywny z pieczywem razowym.
5. Serek wiejski z migdałami i owocami.
6. Tosty z dipem z awokado i papryki czerwonej.
7. Tosty z jajkami gotowanymi "w koszulce".
8. Mleko z dyniowymi kluskami lanymi.
9. Tost z selera i żółtego sera.
10. Pieczywo z pastą paprykową i twarożkiem.
11. Omlet z daktylami.
12. Placuszki dyniowe z wiśniami.
13. Pieczona owsianka z jabłkami.
14. Tosty z jajkiem.
15. Pudding chlebowy z owocami.
16. Kanapka z kurczakiem i twarożkiem chrzanowym.
17. Kanapki Caprese z pieczywem razowym.
18. Jajecznica z kurkami.
19. Naleśnik dosa z musem truskawkowym i twarożkiem.
20. Grzanka z twarożkiem i plasterkami figi.
21. Ryż z jabłkiem i twarożkiem.
22. Twarożek z owocami i miodem.
23. Smoothie z truskawek i brzoskwini.
24. Kotleciki twarogowe z pomarańczą i imbirem.
25. Omlet z marchewką i pomidorkami cheery.
26. Jajecznica z pomidorami i koperkiem.
27. Omlet z brzoskwinią.
28. Pasta tatarska z pieczywem.
Drugie śniadanie.
1. Karmelizowane warzywa z sosem tzatziki.
2. Sok warzywno-owocowy.
3. Zapiekane pomidory z parmezanem i grzankami.
4. Jabłko nadziewane puddingiem ryżowym.
5. Pudding ryżowy z bananami.
6. Truskawkowy pudding ryżowy z migdałami.
7. Tost francuski.
8. Naleśnik z warzywami.
9. Kanapka z plastrem wołowiny.
10. Pasta warzywno-mięsna z pieczywem.
11. Pasta warzywna z pieczywem.
12. Twarożek pomidorowy z pieczywem.
13. Twarożek tzatziki.
14. Sałatka z pomidorków cherry.
15. Jajko zapiekane w bułce.
16. Sałatka jarzynowa z batatem.
17. Mus z marchewki i jabłka z cynamonem.
18. Pasta jajeczna z awokado.
19. Jogurt z musem owocowym i pestkami dyni.
20. Sałatka ryżowa z papryką, ogórkiem i miodem.
21. Kotleciki ryżowe z musem jabłkowym.
22. Ryż z twarożkiem i owocami.
23. Twarożek truskawkowo-daktylowy z melisą.
24. Deser trzywarstwowy.
25. Słupki warzyw z dipem paprykowym.
26. Szaszłyki owocowe.
27. Placuszki twarogowe z musem malinowym.
28. Chłodnik buraczany.
Obiad.
1. Gulasz wołowy z topinamburem i ryżem.
2. Makaron spagetti z awokado i pramezanem.
3. Kurczak w kurkach z ziemniakami.
4. Kotlety z batata na miksie sałat.
5. Pieczony sandacz z ziemniakami i surówką z selera.
6. Zupa krem selerowa z kurczakiem i ryżem.
7. Wołowina z sosem z porzeczek i ziemniakami.
8. Gołabki z wołowiną, ryżem i kurkami.
9. Potrawka z królika z ziemniakami.
10. Risotto z kurczakiem i kurkami.
11. Burger z kajzerką i grzybkami marynowanymi.
12. Kurczak duszony z jarmużem i ryżem.
13. Lekkie spagetti z cukinii z sosem pomidorowym.
14. Naleśnik dosa z warzywami i kurczakiem.
15. Makaron penne z bakłażanem i pomidorami.
16. Leczo z kurczakiem i ryżem.
17. Caponata z bakłażanem, kurczakiem i makaronem.
18. Kotleciki wołowe z ryżem i kapustą.
19. Pieczony batat z sosem tzatziki.
20. Sałatka ryżowa z kurczakiem, roszponką i orzechami.
21. Cukinia zapiekana z papryką i mozzarellą.
22. Kaczka w warzywach z ziemniakami.
23. Sandacz pod parmezanem z ziemniakami i pietruszką.
24. Pierś z kurczaka z pomidorem i mozzarellą oraz ryżem.
25. Królik w sosie koperkowym z ziemniakami.
26. Pieczone skrzydełko z kurczaka pieczone z ryżem.
27. Pizza na spodzie z kalafiora.
28. Kotleciki rybne.
Przekąski.
1. Serniczek z serka wiejskiego.
2. Zupa dyniowa z pomidorami.
3. Pieczone rzodkiewki i marchewki.
4. Grillowane krążki ananasa na roszponce.
5. Trufle daktylowe z orzeszkami ziemnymi i płatkami.
6. Smoothie z dyni, wiśni i jabłka.
7. Chipsy z selera.
8. Pieczone jabłko nadziewane twarożkiem i jagodami.
9. Smoothie z arbuza, ogórka, mięty i płatków migdałów.
10. Carpaccio z buraka z parmezanem i rukolą.
11. Pieczona cukinia z pieczarkami i sosem bazyliowym.
12. Zupa w stylu śródziemnomorskim.
13. Zupa krem pomidorowa.
14. Zupa krem pietruszkowa z gruszką.
15. Jabłko pieczone z cynamonem i serkiem.
16. Koktajl z mango.
17. Zupa krem cebulowa.
18. Zupa krem dyniowo-marchewskowa z migdałami.
19. Sałatka z zielonego ogórka, papryki imozzarelli.
20. Koktajl tzatziki.
21. Pudding ryżowy z wiśniami.
22. Smoothie z wiśni, jabłek i gruszki.
23. Owoce zapiekane pod kruszonką.
24. Koktajl z awokado, pomidorów i selera.
25. Jogurt z wiśniami, miodem i orzechami.
26. Pudding z tapioką i mango.
27. Muszle makaronowe nadziewane twarożkiem.
28. Sałatka z burka, ogórka kiszonego i cebuli.
Kolacja.
1. Sałatka z jabłkiem, czerowną cebulą i dressingiem.
2. Krążki cukinii z dipem czosnkowym i miksem sałat.
3. Sałatka ryżowa z kurczakiem, brukselką i granatem.
4. Grillowane awokado z sałatą, pomidorkami i orzechami.
5. Papryka faszerowana ryżem i wołowiną.
6. Domowa tortilla z warzywami i indykiem.
7. Tarta z batatami i jarmużem.
8. Gnocci dyniowe z sosem.
9. Sałatka z roszponką, serem brie, gruszką i granatem.
10. Kotlet z buraka z białym sezamem.
11. Szakszuka.
12. Kotlety z batata i dyni.
13. Frittata z pomidorami.
14. Parowane warzywa z sosem.
15. Jajko sadzone na warzywach z pieczywem.
16. Grillowany kurczak z pomidorami, cebulą i jogurtem.
17. Sałatka z dorszem i ryżem.
18. Frytki warzywne z sosem.
19. Jajka zapieczone w papryce.
20. Placki z cukini z mozzarellą.
21. Kotlety z marchewki i ziemniaka.
22. Zapiekanka z makaronu i pomidorków z cukinią.
23. Potrawka warzywna z kurczakiem.
24. Caprese w innym wydaniu.
25. Makaron z kapustą i kurkami.
26. Muffina jajeczna z kurczakiem i pieczywem.
27. Kotleciki śródziemnomorskie.
28. Twarożek wiśniowy z płatkami migdałów.