DOMOWE ŻYWIENIE DOJELITOWE PACJENTÓW DOROSŁYCH
- Wydawca: Continuo
- Rok wydania: 2016
- Wydanie: I
- Ilość stron: 140
- Oprawa: miękka
- ISBN: 978-83-62182-59-6
powyżej 300zł Najniższa cena z 30 dni: 48,60 zł
Zaangażowanie nauk podstawowych, przemysłu farmaceutycznego oraz działalność coraz liczniejszych ośrodków stosujących leczenie żywieniowe na całym świecie pozwoliły osiągnąć obecny poziom wiedzy oraz możliwości praktycznych żywienia pozajelitowego i dojelitowego. Poza tym w ostatnich latach można zaobserwować istotną zmianę w świadomości "świata lekarskiego" - coraz powszechniej dostrzegane jest znaczenie stanu odżywienia dla przebiegu i wyników leczenia. Pojawiły się prawne regulacje zobowiązujące do zapewnienia prawidłowego żywienia chorych, przez co przedstawiciele niemal wszystkich dyscyplin medycznych są zmuszeni do zainteresowania się problemami żywienia swoich pacjentów, w tym stosowania agresywnych metod leczenia żywieniowego.
Podawanie mieszaniny odżywczej do przewodu pokarmowego przez sztucznie wytworzony dostęp (zgłębnik lub przezskórną przetokę) jest optymalnym sposobem żywienia chorych, którzy nie mogą jeść w sposób naturalny (gryźć, połykać, przemieszczać kęsy pokarmu przez przełyk do żołądka, następnie do dwunastnicy i jelita) z powodu czynnościowych lub organicznych zaburzeń wymienionych czynności. Występują one najczęściej w przebiegu chorób nowotworowych (guzy głowy i szyi, przełyku, żołądka), neurologicznych (dysfagie neurogenne), powikłań urazów (oparzenia chemiczne przewodu pokarmowego). U znacznej części chorych zaburzenia te mają charakter przewlekły lub nieodwracalny. W tych przypadkach konieczne jest utrzymywanie sztucznego żywienia do przewodu pokarmowego, określanego jako żywienie dojelitowe lub enteralne, długotrwale, często do końca życia chorego.
Domowe żywienie dojelitowe pacjentów dorosłych to druga po Domowym żywieniu pozajelitowym publikacja opracowana przez specjalistów i pionierów żywienia klinicznego, którzy pragną przyczynić się do podniesienia poziomu wiedzy na temat tej dynamicznie rozwijającej się dziedziny wśród personelu medycznego oraz osób stosujących tę metodę w warunkach domowych.
Niniejsza publikacja jest skierowana głównie do żywieniowców, którzy zajmują się lub zamierzają zająć żywieniem dojelitowym w domu chorego. Poruszane w niej zagadnienia mogą również okazać się przydatne dla osób (lekarzy, pielęgniarek, dietetyków), które poszukują wiedzy, zwłaszcza praktycznej, koniecznej do prawidłowego prowadzenia żywienia dojelitowego w każdych okolicznościach.
1. Historia żywienia dojelitowego w warunkach domowych
2. Wskazania do żywienia dojelitowego w warunkach domowych
3. Kwalifikacja chorego do domowego żywienia dojelitowego w warunkach domowych
4. Dostęp do żywienia w domowym żywieniu dojelitowym
5. Pielęgnacja dostępu do żywienia dojelitowego
6. Powikłania żywienia dojelitowego. Zapobieganie, rozpoznawanie, zasady leczenia
7. Dojelitowe diety przemysłowe
8. Zasady podaży diet przemysłowych do zgłębników
9. Monitorowanie żywienia dojelitowego prowadzonego w warunkach domowych
10. Edukacja pacjenta i opiekuna w domowym żywieniu dojelitowym
11. Zasady podawania leków chorym żywionym enteralnie
12. Personel prowadzący dojelitowe leczenie żywieniowe w domu. Kwalifikacje i obowiązki
13. Finansowanie domowego żywienia dojelitowego. Rozliczenia ośrodka
żywienia dojelitowego w domu z płatnikiem. Dokumentacja medyczna
14. Długotrwałe żywienie dojelitowe w ramach opieki długoterminowej, w tym hospicyjnej
Piśmiennictwo
Nota o Autorach
Dzięki swojej prostocie wykonania i bogactwu uzyskiwanych informacji, badanie moczu...
czytaj więcejKiedy zdrowie stało się jednym z najważniejszych priorytetów dla wielu osób,...
czytaj więcej