
EMOCJE A JEDZENIE
- Wydawca: Medical Education
- Rok wydania: 2022
- Wydanie: I
- Ilość stron: 156
- Oprawa: miękka
- ISBN: 9788366892880
84,90 zł
powyżej 300zł Najniższa cena z 30 dni: 84,90 zł
Emocje a jedzenie
pod redakcją Agaty Szulc
Emocje a jedzenie to ważna i wypełniająca lukę na rynku wydawniczym książka pod redakcją prof. Agaty Szulc, prezes elekt Zarządu Głównego Polskiego Towarzystwa Psychiatrycznego i kierownik Kliniki Psychiatrycznej Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Monografia bardzo przystępnie omawia mechanizmy i struktury organizmu biorące udział w regulowaniu emocji i apetytu, a także zaburzenia odżywiania wraz z innymi trudnościami psychicznymi i ich skutkami dla organizmu. Ponadto szeroko przedstawia profesjonalne metody interwencji w kryzysie psychicznym mogące zapobiegać rozwojowi zaburzeń odżywiania, w tym otyłości.
Odbiorcami książki mogą być nie tylko pracownicy służby zdrowia, ale także studenci kierunków medycznych i społecznych oraz osoby, które zawodowo lub osobiście stykają się z następstwami zaburzeń odżywiania.
Opisana w monografii niezwykła interakcja między tym, co jemy, a tym, co czujemy, może być szczególnie interesująca w dzisiejszych trudnych, postpandemicznych czasach.
Tagi: zaburzenia odżywiania , psychiatria książki , nałogowe jedzenie ,
Emocje a jedzenie
pod redakcją Agaty Szulc
1. Budowa ośrodkowego układu nerwowego.
2. Fizjologiczne mechanizmy regulacji głodu, apetytu i sytości.
3. Emocje.
4. Regulacja emocji a otyłość.
5. Zaburzenia odżywiania.
6. Otyłość a otępienie.
7. Leczenie farmakologiczne otyłości.
8. Psychologiczne aspekty leczenia otyłości.
9. Psychoterapia otyłości