INTERAKCJE LEKÓW Z POŻYWIENIEM
- Wydawca: MedPharm
- Rok wydania: 2016
- Wydanie: I
- Ilość stron: 504
- Oprawa: miękka
- ISBN: 978-83-7846-072-5
95,40 zł
powyżej 300zł Najniższa cena z 30 dni: 106,50 zł
Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz właśnie w tej książce.
Autorzy niniejszej monografii – specjaliści w dziedzinie bromatologii, farmakologii oraz dietetyki – na co dzień zajmują się badaniem problemu interakcji leków z pożywieniem. Prezentowane przez nich treści, poparte wynikami wielu światowych badań, dostarczają cennej praktycznej wiedzy pozwalającej uniknąć błędów przy stosowaniu konkretnych leków.
Książka ta została opracowana, aby służyć pomocą nie tylko farmaceutom, lekarzom i dietetykom, lecz także samym pacjentom.
1. Wpływ pożywienia na losy leków w organizmie
Wchłanianie leków a pożywienie
Wpływ pożywienia na transport leków w organizmie
Wpływ składników pożywienia na proces biotransformacji leków
Białka transportujące leki a pożywienie
Zanieczyszczenie żywności substancjami chemicznymi a metabolizm leków
Metabolizm leków a flora bakteryjna przewodu pokarmowego
Wpływ pożywienia na wydalanie leków
Wpływ substancji farmakologicznie czynnych występujących w żywności na działanie leków
Udział płynów w biodostępności leków
Interakcje leków z alkoholem
2. Wpływ pożywienia na farmakokinetykę i farmakodynamikę poszczególnych leków
Interakcje leków ośrodkowego układu nerwowego z pożywieniem
Interakcje niesteroidowych leków przeciwzapalnych, przeciwbólowych, przeciwgorączkowych i przeciwreumatycznych z pożywieniem
Interakcje leków układu sercowo-naczyniowego z pożywieniem
Interakcje leków stosowanych w leczeniu cukrzycy z pożywieniem
Interakcje leków stosowanych w chorobach układu oddechowego z pożywieniem
Interakcje leków przeciwhistaminowych i przeciwalergicznych z pożywieniem
Interakcje leków stosowanych w chorobach przewodu pokarmowego z pożywieniem
Interakcje leków stosowanych w chorobach układu moczowo-płciowego z pożywieniem
Interakcje leków hormonalnych z pożywieniem
Interakcje leków stosowanych w leczeniu osteoporozy z pożywieniem
Interakcje leków przeciwbakteryjnych z pożywieniem
Interakcje leków przeciwgrzybiczych z pożywieniem
Interakcje leków przeciwko retrowirusom i wirusom z pożywieniem
Interakcje leków przeciwpasożytniczych z pożywieniem
Interakcje leków przeciwnowotworowych z pożywieniem
Interakcje leków immunosupresyjnych z pożywieniem
3. Wpływ leków na stan odżywienia organizmu
Wpływ leków na wchłanianie, transport, metabolizm i wydalanie składników odżywczych pożywienia
Bezpośredni wpływ wybranych grup leków doustnych na stan odżywienia
Pośredni wpływ leków na stan odżywienia
Opryszczkowate zapalenie skóry wywołuje charakterystyczne zmiany skórne, które...
czytaj więcejCukrzyca ciążowa to specyficzna forma cukrzycy, która rozwija się w trakcie ciąży,...
czytaj więcejChoroba Leśniowskiego-Crohna to schorzenie, które charakteryzuje się obecnością...
czytaj więcejBadania laboratoryjne stanowią fundament nowoczesnej diagnostyki medycznej i naukowej,...
czytaj więcejTyrozynemia to rzadka choroba wynikająca z genetycznych defektów w metabolizmie...
czytaj więcejChoroby oczu to szeroka kategoria schorzeń, które wpływają na funkcjonowanie...
czytaj więcejCzerwienica prawdziwa to rzadkie, ale istotne schorzenie, które może znacząco...
czytaj więcejChoroby pasożytnicze, znane także jako parazytozy, stanowią grupę zakażeń wywoływanych...
czytaj więcejCukrzyca typu 2 to najczęstsza forma cukrzycy, stanowiąca około 90-95% wszystkich...
czytaj więcej