• KOSZYK 0 (0 zł)
    Brak produktów w koszyku.
G-27380_15645_150x190

INTERAKCJE LEKÓW Z POŻYWIENIEM

  • Wydawca: MedPharm
  • Rok wydania: 2016
  • Wydanie: I
  • Ilość stron: 504
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 978-83-7846-072-5
 
98,00 zł
88,20 zł 88,20 zł PLN 1
Dostawa od 9.90 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 250zł

Opis

Czy wiesz, że rodzaj posiłku może zmieniać działanie Twojego leku?

Czy wiesz, że niektóre leki powinno się zażywać po posiłku, a inne na czczo?

Czy wiesz, że soki owocowe, zwłaszcza sok grejpfrutowy, mogą wpływać na efekt działania leku?

Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz właśnie w tej książce.

Autorzy niniejszej monografii – specjaliści w dziedzinie bromatologii, farmakologii oraz dietetyki – na co dzień zajmują się badaniem problemu interakcji leków z pożywieniem. Prezentowane przez nich treści, poparte wynikami wielu światowych badań, dostarczają cennej praktycznej wiedzy pozwalającej uniknąć błędów przy stosowaniu konkretnych leków.

Książka ta została opracowana, aby służyć pomocą nie tylko farmaceutom, lekarzom i dietetykom, lecz także samym pacjentom.

Spis treści

1. Wpływ pożywienia na losy leków w organizmie
Wchłanianie leków a pożywienie
Wpływ pożywienia na transport leków w organizmie
Wpływ składników pożywienia na proces biotransformacji leków
Białka transportujące leki a pożywienie
Zanieczyszczenie żywności substancjami chemicznymi a metabolizm leków
Metabolizm leków a flora bakteryjna przewodu pokarmowego
Wpływ pożywienia na wydalanie leków
Wpływ substancji farmakologicznie czynnych występujących w żywności na działanie leków
Udział płynów w biodostępności leków
Interakcje leków z alkoholem

2. Wpływ pożywienia na farmakokinetykę i farmakodynamikę poszczególnych leków
Interakcje leków ośrodkowego układu nerwowego z pożywieniem
Interakcje niesteroidowych leków przeciwzapalnych, przeciwbólowych, przeciwgorączkowych i przeciwreumatycznych z pożywieniem
Interakcje leków układu sercowo-naczyniowego z pożywieniem
Interakcje leków stosowanych w leczeniu cukrzycy z pożywieniem
Interakcje leków stosowanych w chorobach układu oddechowego z pożywieniem
Interakcje leków przeciwhistaminowych i przeciwalergicznych z pożywieniem
Interakcje leków stosowanych w chorobach przewodu pokarmowego z pożywieniem
Interakcje leków stosowanych w chorobach układu moczowo-płciowego z pożywieniem
Interakcje leków hormonalnych z pożywieniem
Interakcje leków stosowanych w leczeniu osteoporozy z pożywieniem
Interakcje leków przeciwbakteryjnych z pożywieniem
Interakcje leków przeciwgrzybiczych z pożywieniem
Interakcje leków przeciwko retrowirusom i wirusom z pożywieniem
Interakcje leków przeciwpasożytniczych z pożywieniem
Interakcje leków przeciwnowotworowych z pożywieniem
Interakcje leków immunosupresyjnych z pożywieniem

3. Wpływ leków na stan odżywienia organizmu
Wpływ leków na wchłanianie, transport, metabolizm i wydalanie składników odżywczych pożywienia
Bezpośredni wpływ wybranych grup leków doustnych na stan odżywienia
Pośredni wpływ leków na stan odżywienia

Opinie

Imię i nazwisko
Email
Twoja ocena
Twoja opinia
Zofia Zachwieja (red.)

Zapytaj o produkt

Imię i nazwisko
Email
Telefon
Wiadomość

TYTUŁY POWIĄZANE

KLIENCI, KTÓRZY KUPILI TEN PRODUKT KUPILI RÓWNIEŻ

POLECAMY