• KOSZYK 0 (0 zł)
    Brak produktów w koszyku.
Jem zdrowo Węglowodany, indeks gikemiczny i inne składniki odżywcze

JEM ZDROWO WĘGLOWODANY, INDEKS GIKEMICZNY I INNE SKŁADNIKI ODŻYWCZE

  • Wydawca: PZWL
  • Rok wydania: 2011, dodruk 2015
  • Wydanie: I
  • Ilość stron: 280
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 978-83-200-4148-4
 
39,00 zł
33,90 zł 33,90 zł PLN 1
Dostawa od 11.80 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 250zł

Opis

Indeks glikemiczny to wskaźnik zawartości cukru w produkcie węglowodanowym. Wartość IG, określa wzrost glukozy we krwi, po spożyciu danego produktu. Dzięki tej informacji, możemy wybierać produkty o niskiej wartości IG i ograniczyć poziom glukozy we krwi. W profilaktyce tych chorób związanych z zaburzeniami przemiany materii, takich jak: nadwaga i otyłość, cukrzyca, miażdżyca, choroby układu sercowo-naczyniowego, czy nowotwory ważna jest znajomość danych zarówno dotyczących udziału węglowodanów w prawidłowym żywieniu na tle zalecanych norm spożycia, jak i znaczenia w zaburzeniach przemiany materii związanych z ich nadmiarem lub niedoborem w diecie.
Niniejszy poradnik zawiera indeksy glikemiczne i inne wartości odżywcze najczęściej spożywanych produktów. Jest niezbędną pozycją  w kuchni każdego diabetyka, ale też będzie nieoceniony dla wszystkich, którzy chcą dbać o prawidłowo zbilansowaną dietę.

Spis treści

Wprowadzenie

Co to są węglowodany?

Znaczenie węglowodanów w żywieniu i ich funkcje w organizmie człowieka

Węglowodany w żywności – spożycie i występowanie

Co wiemy o indeksie glikemicznym?

Podsumowanie

Charakterystyka wartości odżywczej produktów i potraw

Mleko, przetwory mleczne

Jaja

Mięso, przetwory mięsne

Ryby, przetwory rybne

Tłuszcze

Produkty zbożowe

Warzywa, przetwory warzywne

Owoce, przetwory owocowe

Orzechy, nasiona

Opinie

Imię i nazwisko
Email
Twoja ocena
Twoja opinia

Zapytaj o produkt

Imię i nazwisko
Email
Telefon
Wiadomość

KLIENCI, KTÓRZY KUPILI TEN PRODUKT KUPILI RÓWNIEŻ

POLECAMY