
JEM ZDROWO WĘGLOWODANY, INDEKS GIKEMICZNY I INNE SKŁADNIKI ODŻYWCZE
- Wydawca: PZWL
- Rok wydania: 2011, dodruk 2015
- Wydanie: I
- Ilość stron: 280
- Oprawa: miękka
- ISBN: 978-83-200-4148-4
41,90 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 260zł
Opis
Indeks glikemiczny to wskaźnik zawartości cukru w produkcie węglowodanowym. Wartość IG, określa wzrost glukozy we krwi, po spożyciu danego produktu. Dzięki tej informacji, możemy wybierać produkty o niskiej wartości IG i ograniczyć poziom glukozy we krwi. W profilaktyce tych chorób związanych z zaburzeniami przemiany materii, takich jak: nadwaga i otyłość, cukrzyca, miażdżyca, choroby układu sercowo-naczyniowego, czy nowotwory ważna jest znajomość danych zarówno dotyczących udziału węglowodanów w prawidłowym żywieniu na tle zalecanych norm spożycia, jak i znaczenia w zaburzeniach przemiany materii związanych z ich nadmiarem lub niedoborem w diecie.
Niniejszy poradnik zawiera indeksy glikemiczne i inne wartości odżywcze najczęściej spożywanych produktów. Jest niezbędną pozycją w kuchni każdego diabetyka, ale też będzie nieoceniony dla wszystkich, którzy chcą dbać o prawidłowo zbilansowaną dietę.
Spis treści
Wprowadzenie
Co to są węglowodany?
Znaczenie węglowodanów w żywieniu i ich funkcje w organizmie człowieka
Węglowodany w żywności – spożycie i występowanie
Co wiemy o indeksie glikemicznym?
Podsumowanie
Charakterystyka wartości odżywczej produktów i potraw
Mleko, przetwory mleczne
Jaja
Mięso, przetwory mięsne
Ryby, przetwory rybne
Tłuszcze
Produkty zbożowe
Warzywa, przetwory warzywne
Owoce, przetwory owocowe
Orzechy, nasiona
Opinie
- Liczmy wapń w diecie
- Liczmy witaminy w diecie
- Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw
- Tabele składu i wartości odżywczej żywności
- Liczmy kalorie