ODŻYWIANIE DLA ZDROWIA. TRADYCJE WSCHODNIE I NOWOCZESNA WIEDZA O ŻYWIENIU.
- Wydawca: Galaktyka
- Rok wydania: 2010, dodruk 2022
- Wydanie: I
- Ilość stron: 768
- Oprawa: miękka
- ISBN: 9788375790238
100,90 zł
powyżej 300zł Najniższa cena z 30 dni: 95,90 zł
To pierwsze na polskim rynku wydawniczym tak obszerne kompendium zdrowego odżywiania, łączące w sobie perspektywę autentycznych wschodnich tradycji leczniczych z podejściem współczesnej zachodniej dietetyki!
ponad 700 stron!
EKSPERCI POLECAJĄ:
Interesująca książka, która przybliża nam metody pozwalające w sposób mądry zadbać o swoje zdrowie. Z powodzeniem może służyć lekarzom, jak i pacjentom.
dr Grażyna Frunze, specjalista chorób wewnętrznych,
specjalista tradycyjnej medycyny chińskiej
Autor podaje proste metody złagodzenia różnorodnych objawów chorobowych, niekiedy dające nadzieję uzdrowienia, nawet w przypadkach przewlekłych i ciężkich. Książka zawiera również niezwykle cenne wskazówki, które mogą wpłynąć na zmianę złych nawyków żywieniowych u osób z zaburzeniami odżywiania: z niedoborem masy ciała i otyłością.
dr n. chem. Urszula Pytasz,
dietetyk z Kliniki Endokrynologii i Chorób Metabolicznych w CZMP
Leczenie za pomocą pożywienia jest obok farmakologii ziół najważniejszym elementem medycyny najstarszych kultur naszej cywilizacji. To bardzo szerokie zagadnienie, z którym niewiele wspólnego mają lansowane obecnie diety, ani zalecenia dietetyczne, nie uwzględniające energetyki narządowej. Lekarze nie posiadający dogłębnej wiedzy na temat odżywiania i zagubieni pacjenci najczęściej poszukują rozwiązań metodą prób i błędów. W książce „Odżywianie dla zdrowia”, zarówno specjaliści jak i laicy, znajdą rzetelną wiedzę o prawidłowym odżywianiu i jego istotnym wpływie na zdrowie. Pozycja ta zasługuje na miano obowiązkowego podręcznika nie tylko dla studentów medycyny i lekarzy, ale również dla każdego, kto świadomie chce wpływać na własne zdrowie.
dr n. med. Wiesława Stopińska, specjalista medycyny ogólnej i pediatra, lekarz rodzinny z umiejętnością homeopatii i medycyny orientalnej.
Część I Podstawy diagnozy i leczenia
2. Yin-Yang i dalej
3. Siła życiowa Qi
4.Ciepło/Zimno: Termiczna natura pokarmów i ludzi
5.Wewnętrzny/Zewnętrzny: Budowanie odporności
6. Nadmiar i niedobór
Część II Podstawy wiedzy o odżywianiu
7. Przejście na nową dietę
8. Woda
9. Białko i witamina B 12 - źródła roślinne i zwierzęce
10. Oleje i tłuszcze
11. Substancje słodzące
12. Sól
13. Przyprawy, kofeina i dodatki korzenne
14. Witaminy i suplementy
15. Wapń
16. Produkty z pokarmów zielonych
17. Prosty sposób na przeżycie
18. Radowanie się pożywieniem
19. Łączenie pokarmów
20. Posty i oczyszczanie
21. Żywnośc dla dzieci
Część III Pięć elementów i systemy narządowe
22. Pięć elementów: dostrojenie do pór roku oraz narządy w harmonii i chorobie
23. Lecznicze zastosowanie pięciu smaków
24. Element Drzewa
25. Element Ognia
26. Element Ziemi
27. Element Metalu
28. Element wody
Część IV. Choroby i ich leczenie za pomocą diety
29. Zaburzenia poziomu cukru we krwi
30. Żołądek i jelita
31. Zaburzenia związane z krwią
32. Rak i diety regeneracyjne
33. Inne choroby zwyrodnieniowe
Część V. Przepisy
34. Gotowanie wibracyjne
35. Zboża
36. Chleby
37. Rośliny strączkowe: fasola, groch i soczewica
38. Orzechy i nasiona
39. Warzywa
40. Kiełki
41. Sałatki
42. Wodorosty
43. Zupy
44. Sosy
45. Dodatki smakowe
46. Smarowidła i pasty
47. Warzywa kiszone
48. Mleko ze zbóż i nasion
49. Kiszony napój pszenny (rejuvelac) i jogurt z nasion
50. Owoce
51. Desery
52. Podsumowanie
Opryszczkowate zapalenie skóry wywołuje charakterystyczne zmiany skórne, które...
czytaj więcejCukrzyca ciążowa to specyficzna forma cukrzycy, która rozwija się w trakcie ciąży,...
czytaj więcejChoroba Leśniowskiego-Crohna to schorzenie, które charakteryzuje się obecnością...
czytaj więcejDowiedz się jakie suplementy diety mogą wesprzeć spalanie tkanki tłuszczowej
czytaj więcejDowiedz się czym są suplementy diety i poznaj ich działanie.
czytaj więcejChoroba syropu klonowego (MSUD), mimo swojej pozornie łagodnej nazwy, stanowi poważne...
czytaj więcejNietolerancja fruktozy to stan, w którym organizm ma trudności z przetwarzaniem...
czytaj więcej