
PARADOKS TRUCIZN SUBSTANCJE CHEMICZNE PRZYJAZNE I WROGIE
- Wydawca: PWN
- Rok wydania: 2018, dodruk 2022
- Wydanie: I
- Ilość stron: 336
- Oprawa: miękka
- ISBN: 9788301197360
69,90 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 299zł Najniższa cena z 30 dni: 69,90 zł
Zamówienia złożone od dnia 20 XII 2021 r. mogą zostać zrealizowane w styczniu.
Na te i wiele innych równie intrygujących pytań odpowiada John Timbrell w Paradoksie trucizn. Znany toksykolog, kierując się myślą Paracelsusa: Wszystkie substancje to trucizny; nie ma wśród nich żadnej, która nie byłaby trucizną. Tylko dawka odróżnia truciznę od lekarstwa, wyjaśnia, dlaczego substancje chemiczne, z którymi stykamy się na co dzień, raz są pożyteczne a w innych warunkach szkodzą. Nie straszy, nie poucza, ale zaciekawia oraz skłania do poszukiwania infomacji o otaczających nas substancjach i ich wpływie na funkcjonowanie organizmu.
Trucizny
Człowiek to związki chemiczne
Fizjologia
Narażenie
Uszkodzenia miejscowe
Wchłanianie do organizmu
Losy związku chemicznego w organizmie
Usuwanie związków chemicznych z organizmu
Czynniki wpływające na większą lub mniejszą toksyczność związków chemicznych
Gatunki
Czynniki wpływające na działanie związków chemicznych na ludzi
Skutki działania związków chemicznych na organizm
Diagnozowanie i leczenie zatrucia
Nie obawiaj się leków
Paracetamol
Talidomid
Aspiryna
Penicylina
Inne leki pochodzące od pleśni
Mutacje i oporność bakterii Hydralazyna i izoniazyd
Czynniki genetyczne a toksyczność
Narkotyki
Leki ziołowe
Ocena bezpieczeństwa leków
Krew, pot i łzy
DDT i chloroorganiczne środki owadobójcze
Związki fosforoorganiczne
Parakwat - bezpieczny środek chwastobójczy czy niebezpieczna trucizna?
Leczenie zatruć parakwatem
Inne środki chwastobójcze
Inne pestycydy
Czy pestycydy pozostają w żywności?
Pierwsze zginęły koty
Rtęć - skażenie i zatrucie
Arsen Dioksyna (TCOD)
PCB oraz PBB (polichlorobifenyle oraz polibromobifenyle)
Leki w ściekach
Ołów
Glin
Naturalni zabójcy
Skopolamina i wrzeszczący korzeń mandragory
Alkaloidy pirolizydynowe
Rycyna
Cykuta i szczwół plamisty - kat Sokratesa
Strychnina - otruty przez ostatnią dawkę w butelce
Paproć
Toksyny grzybowe - trujące muchomory i grzyby magiczne
Toksyny zwierzęce
Bakterie
Szalony kapelusznik i ciężki przypadek trądziku
Rtęć
Chlorek winylu
Kadm
Rozpuszczalniki
Azbest
Najczęstsze skutki działania przemysłowych związków chemicznych na robotników
Prawodawstwo chroniące robotników
Pod zlewem i w ogrodowej szopie
W jaki sposób środek do usuwania powłok malarskich powoduje zatrucie tlenkiem węgla
Tlenek węgla - zwyczajna, a jednak zabójcza trucizna
Płyn do chłodnic - słodki, a jednak zabójczy
Alkohol metylowy
Wąchanie kleju lub odurzanie się rozpuszczalnikami
Alkohol - ulubiony środek odurzający
Zemsta na Rasputinie
Cyjanek - gorzkie migdały, Herman Goering i Rasputin
Arsen
Strychnina
Tal - trucizna prawie doskonała
Morderstwo za pomocą tlenku węgla
Morderstwo za pomocą herbicydu
Trucizny używane w czasie wojny
Napitek imbirowy i olej hiszpański
Naturalne zanieczyszczenia żywności
Sporysz
Trikoteceny i inne mikotoksyny
Botulina i botulizm
Czerwone przypływy i trujące małże
Żywność zawierająca substancje toksyczne
Nienaturalne zanieczyszczenia żywności
Zanieczyszczenia żywności powstające podczas jej przygotowywania
Żółcień masłowa i zieleń Scheelea
Rodzaje dodatków do żywności — Tli
Czy dodatki do żywności są szkodliwe?
Tartrazyna
Inne barwniki żywności
Kwas benzoesowy i benzoesany
Przeciwutleniacze
Sacharyna
Glutaminian sodu i syndrom chińskiej restauracji
Ocena bezpieczeństwa dodatków do żywności i jej zanieczyszczeń
Ryzykowny interes
Ocena narażenia
Niebezpieczeństwo
Ocena bezpieczeństwa i jak się ona przydaje
Ocena ryzyka związanego z zanieczyszczeniami żywności
Jak ludzie postrzegają ryzyko?
Literatura
Słowniczek
Skorowidz
Strona Internetowa Medicon.pl korzysta z plików cookies. Możesz je wyłączyć w swojej przeglądarce. Więcej o plikach cookies znajdziesz w naszej polityce prywatności.