Opis
Niniejsza publikacja Podstawy żywienia psów i kotów będzie niezwykle przydatna dla lekarzy praktyków i studentów medycyny weterynaryjnej. Książka zawiera cenne informcje na temat roli odżywiania i jego wpływu na zdrowie i dobre samopoczucie psów i kotów.
W podręczniku, oprócz zagadnień wprowadzających, takich jak fizjologia procesu odżywiania, składniki pokarmowe i ich zapotrzebowanie, omówiono bardzo szczegółowo zasady żywienia psów i kotów w poszczególnych etapach życia i rozwoju.
Obszerną część publikacji poświęcono profilaktyce żywieniowej w najczęstszych zaburzeniach klinicznych, tj. w otyłości, chorobach układu moczowego, układu krążenia, chorobach zwyrodnieniowych stawów i schorzeniach neurologicznych.
- fizjologia i patofizjologia procesu odżywiania
- składniki pokarmowe i ich wpływ na zdrowie zwierząt
- surowce używane do produkcji karm
- żywienie psów i kotów na poszczególnych etapach ich rozwoju i życia
- metody i diety w karmieniu psów i kotów
- rodzaje i charakterystyka karm gotowych
- żywienie zwierząt z występującymi zaburzeniami klinicznymi
Spis treści
1. Wstęp
2. Podstawy fizjologii żywienia
3. Składniki pokarmowe
4. Surowce do produkcji karm
5. Żywienie psów
6. Żywienie kotów
7. Metody karmienia psów i kotów
8. Karmy gotowe
9. Regulacje prawne dotyczące produkcji karm dla psów i kotów i rola lekarza weterynarii
10. Wybrane zagadnienia z profilaktyki żywieniowej