• KOSZYK 0 (0 zł)
    Brak produktów w koszyku.
G-31146_20167_150x190

SZKODLIWE SUBSTANCJE W ŻYWNOŚCI POCHODZENIE, DZIAŁANIE, ZAGROŻENIA ZDROWOTNE

  • Wydawca: PWN
  • Rok wydania: 2020
  • Wydanie: I
  • Ilość stron: 304
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 978-83-01-21299-5
 
99,00 zł
87,90 zł 87,90 zł PLN 1
Dostawa od 9.90 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 250zł

Opis

Szkodliwe substancje w żywności Pochodzenie, działanie, zagrożenia zdrowotne

Redakcja naukowa: Agata Witczak, Zdzisław E. Sikorski

Książka przedstawia aktualny stan wiedzy o składnikach surowców i produktów żywnościowych oraz dodatkach i zanieczyszczeniach, które w określonych warunkach mogą być szkodliwe dla zdrowia człowieka.

Opisuje zawartość, mechanizmy działania oraz czynniki wpływające na stężenie niepożądanych substancji naturalnych a także obcych w surowcach i produktach żywnościowych oraz sposoby ich usuwania lub inaktywowania, warunki zapobiegające powstawaniu niekorzystnych dla zdrowia związków wskutek przechowywania i przetwarzania żywności, międzynarodowe regulacje prawne i systemy kontroli mające na celu zabezpieczenie zdrowotnej jakości żywności, a także ocenę realnego zagrożenia dla zdrowia konsumentów stosujących racjonalne zasady odżywiania się.

W pracy nad książką uczestniczyło wielu autorów o uznanym autorytecie naukowym z kilku polskich ośrodków. Wskutek ich dobrej współpracy z redaktorami udało się przygotować manuskrypt stosunkowo jednolity stylistycznie i wyrównany pod względem poziomu naukowego i szczegółowości opisu. Nieliczne odstępstwa od zasad sformułowanych przez redaktorów naukowych wynikają m. in. z różnorodności podjętej tematyki, a także różnego podejścia autorów rozdziałów co do potrzeby uszczegółowienia treści.

Książka jest przeznaczona dla studentów różnych uczelni oraz pracowników gospodarki żywnościowej jako autorytatywne, aktualne źródło wiedzy o zagrożeniach wynikających z obecności szkodliwych substancji w żywności. Jej ważnym celem jest pokazanie czytelnikowi tych zagrożeń i sposobów ich minimalizowania.

Z recenzji:
„Autorzy zamieścili oraz przedyskutowali dogłębnie wiele wartościowych i żywotnych zagadnień zaczerpniętych zarówno z literatury specjalistycznej jak i będących efektem ich własnych przemyśleń, a także bogatego doświadczenia naukowo-badawczego. Poprawnie przetworzone owe informacje przyczyniły się do uzyskania przejrzystej i logicznej formy opisu zaprezentowanych w tekście zależności, opatrzonych często trafnym komentarzem.”
Prof. dr hab. Piotr Szefer

Spis treści

Szkodliwe substancje w żywności Pochodzenie, działanie, zagrożenia zdrowotne

Redakcja naukowa: Agata Witczak, Zdzisław E. Sikorski

1. Zagrożenia zdrowotne powodowane szkodliwymi substancajmi w żywności

2. Szkodliwe substancje w żywności. Pochodzenie, działanie, zagrożenia zdrowotne

3. Skutki wadliwego przechowywania i przetwarzania żywności

4. Szkodliwe związki powstające wskutek przemian sacharydów

5. Lipidy szkodliwe dla zdrowia

6. Białka i produkty ich reakcji szkodliwe dla zdrowia

7. Biogenne aminy

8. Alergeny pokarmowe

9. Toksyny ryb i bezkręgowców morskich

10. Toksyny grzybów kapeluszowych 

11. Toksyny pochodzenia mikrobiologicznego

12. Pasożyty ryb, bezkręgowców morskich, ptaków, ssaków i roślinnych surowców żywnościowych - rodzaje, rozprzestrzenienie, szkodliwość dla zdrowia konsumentów, usuwanie, unieszkodliwianie

13. Dodatki do żywności - korzyści i zagrożenia

14. Opakowania z tworzyw sztucznych - korzyści i zagrożenia

15. Systemy zabezpieczania zdrowotności produktów żywnościowych 

16. Zasady żywienia a zagrożenia zdrowotne

17. Quod me nutrit me destruit?

Opinie

Imię i nazwisko
Email
Twoja ocena
Twoja opinia

Zapytaj o produkt

Imię i nazwisko
Email
Telefon
Wiadomość

TYTUŁY POWIĄZANE

KLIENCI, KTÓRZY KUPILI TEN PRODUKT KUPILI RÓWNIEŻ

POLECAMY