
ŻYWIENIE W CHOROBACH NOWOTWOROWYCH
- Wydawca: PZWL
- Rok wydania: 2020
- Wydanie: I
- Ilość stron: 1064
- Oprawa: twarda
- ISBN: 9788320058871
271,90 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 299zł Najniższa cena z 30 dni: 256,90 zł
Zamówienia złożone od dnia 20 XII 2021 r. mogą zostać zrealizowane w styczniu.
Żywienie w chorobach nowotworowych
Autorzy: Andrzej W. Szawłowski, Piotr Paluszkiewicz, Maciej Słodkowski, Jacek Sobocki, Joanna Gromadzka-Ostrowska
Podręcznik Żywienie w chorobach nowotworowych dedykowany jest wszystkim lekarzom, którzy ukierunkowali swoje zawodowe zainteresowania na leczenie chorych na nowotwory, a szczególnie chirurgom ogólnym, onkologicznym, radioterapeutom, onkologom klinicznym i gastroenterologom.
Niedożywienie, w różnej postaci, to jeden z głównych objawów zaawansowanego nowotworu złośliwego i - jak pokazuje kliniczna praktyka - o wiele częściej występujący aniżeli zwykle kojarzony z chorobą nowotworową ból. Niedożywienie to również w onkologii jeden z głównych rokowniczych czynników ograniczających możliwości leczenia i wyleczenia. Ponadto sposób odżywiania się społeczeństwa jest jednym z głównych czynników przyczynowych prowadzących, szczególnie w narządach układu pokarmowego, do powstania nowotworów złośliwych. W okresie po onkologicznym leczeniu jest to element wtórnej profilaktyki, czyli szeroko pojętych działań, aby nie doszło do nawrotu choroby nowotworowej. Leczenie niedożywienia zaś jest też jednym z "milowych kroków" postępu w chirurgii, w tym chirurgii onkologicznej.
Techniki sztucznego odżywiania pierwotnie znalazły swoje miejsce w leczeniu chirurgicznych powikłań. W miarę postępu wiedzy na temat mechanizmów karcinogenezy, biologii nowotworów i postępów w ich leczeniu okazało się, że zastosowanie technik sztucznego odżywiania w onkologii ma swoje uzasadnienie i swoją specyfikę. Powstała nowa gałąź wiedzy pod nazwą "żywienie onkologiczne".
W polskeij medycznej literaturze brak było dzieła, które w sposób kompleksowy, w świetle aktualnego stanu wiedzy, omówiłoby wszystkie problemy dotyczące odżywiania chorych na nowotwory.
Przygotowany podręcznik ma dwa główne działy: żywienie jako czynnik przyczynowy i profilaktyczny powstania nowotworów i żywienie jako czynnik leczniczy w onkologii.
Żywienie w chorobach nowotworowych
Autorzy: Andrzej W. Szawłowski, Piotr Paluszkiewicz, Maciej Słodkowski, Jacek Sobocki, Joanna Gromadzka-Ostrowska
I Żywienie jako czynnik przyczynowy i profilaktyczny nowotworów
Część ogólna
I Żywienie jako czynnik przyczynowy i profilaktyczny nowotworów
Część szczegółowa
II Żywienie jako czynnik leczniczy nowotworów
Część ogólna
II Żywienie jako czynnik leczniczy nowotworów
Część szczegółowa
Strona Internetowa Medicon.pl korzysta z plików cookies. Możesz je wyłączyć w swojej przeglądarce. Więcej o plikach cookies znajdziesz w naszej polityce prywatności.