• KOSZYK 0 (0 zł)
    Brak produktów w koszyku.
G-30862_19830_150x190

ŻYWIENIE W CHOROBACH NOWOTWOROWYCH

  • Wydawca: PZWL
  • Rok wydania: 2020
  • Wydanie: I
  • Ilość stron: 1064
  • Oprawa: twarda
  • ISBN: 9788320058871
 
299,00 zł
249,90 zł 249,90 zł PLN 1
Dostawa od 9.90 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 250zł

Opis

Żywienie w chorobach nowotworowych

Autorzy: Andrzej W. Szawłowski, Piotr Paluszkiewicz, Maciej Słodkowski, Jacek Sobocki, Joanna Gromadzka-Ostrowska

Podręcznik Żywienie w chorobach nowotworowych dedykowany jest wszystkim lekarzom, którzy ukierunkowali swoje zawodowe zainteresowania na leczenie chorych na nowotwory, a szczególnie chirurgom ogólnym, onkologicznym, radioterapeutom, onkologom klinicznym i gastroenterologom.

Niedożywienie, w różnej postaci, to jeden z głównych objawów zaawansowanego nowotworu złośliwego i - jak pokazuje kliniczna praktyka - o wiele częściej występujący aniżeli zwykle kojarzony z chorobą nowotworową ból. Niedożywienie to również w onkologii jeden z głównych rokowniczych czynników ograniczających możliwości leczenia i wyleczenia. Ponadto sposób odżywiania się społeczeństwa jest jednym z głównych czynników przyczynowych prowadzących, szczególnie w narządach układu pokarmowego, do powstania nowotworów złośliwych. W okresie po onkologicznym leczeniu jest to element wtórnej profilaktyki, czyli szeroko pojętych działań, aby nie doszło do nawrotu choroby nowotworowej. Leczenie niedożywienia zaś jest też jednym z "milowych kroków" postępu w chirurgii, w tym chirurgii onkologicznej.

Techniki sztucznego odżywiania pierwotnie znalazły swoje miejsce w leczeniu chirurgicznych powikłań. W miarę postępu wiedzy na temat mechanizmów karcinogenezy, biologii nowotworów i postępów w ich leczeniu okazało się, że zastosowanie technik sztucznego odżywiania w onkologii ma swoje uzasadnienie i swoją specyfikę. Powstała nowa gałąź wiedzy pod nazwą "żywienie onkologiczne".

W polskeij medycznej literaturze brak było dzieła, które w sposób kompleksowy, w świetle aktualnego stanu wiedzy, omówiłoby wszystkie problemy dotyczące odżywiania chorych na nowotwory.

Przygotowany podręcznik ma dwa główne działy: żywienie jako czynnik przyczynowy i profilaktyczny powstania nowotworów i żywienie jako czynnik leczniczy w onkologii.

Spis treści

Żywienie w chorobach nowotworowych

Autorzy: Andrzej W. Szawłowski, Piotr Paluszkiewicz, Maciej Słodkowski, Jacek Sobocki, Joanna Gromadzka-Ostrowska

I Żywienie jako czynnik przyczynowy i profilaktyczny nowotworów

Część ogólna

  1. Kompleksowe podejście do problematyki żywienia w onkologii
  2. Żywienie jako niezbędny czynnik życia – podstawy fizjologii
  3. Metabolizm w zaburzeniach odżywiania
  4. Narzędzia pomocne w programowaniu żywieniowym
  5. Wpływ żywienia na powstanie i rozwój nowotworów
  6. Otyłość jako czynnik ryzyka powstawania nowotworów i sposoby jej leczenia
  7. Zasady profilaktyki w onkologii związane z odżywianiem
  8. Zasady prawidłowego żywienia
  9. Żywienie a zdrowie psychiczne – między psychoonkologią a psychodietetyką

I Żywienie jako czynnik przyczynowy i profilaktyczny nowotworów

Część szczegółowa

  1. Składniki odżywcze jako czynniki protekcyjne w powstawaniu nowotworów
  2. Główne wyzwania w żywieniowej profilaktyce nowotworów
  3. Sposób żywienia jako czynnik etiologiczny i profilaktyczny w zachorowaniu na nowotwory

II Żywienie jako czynnik leczniczy nowotworów

Część ogólna

  1. Historia leczenia żywieniowego na świecie i w Polsce
  2. Niedożywienie szpitalne
  3. Miejsce i rola leczenia żywieniowego w onkologii
  4. Wpływ sztucznego odżywiania na proces kancerogenezy: aktualny stan wiedzy
  5. Ocena stanu odżywienia u chorych onkologicznych
  6. Konsekwencje żywieniowe nowotworów złośliwych
  7. Konsekwencje żywieniowe leczenia onkologicznego
  8. Zjawisko anoreksji u chorych na nowotwory
  9. Niedożywienie w chorobach nowotworowych
  10. Aspekty psychologiczne niedożywienia u chorych na nowotwory

II Żywienie jako czynnik leczniczy nowotworów

Część szczegółowa

  1. Zasady leczenia żywieniowego u chorych na nowotwory
  2. Wydatki energetyczne i zapotrzebowanie na składniki pokarmowe u chorych na nowotwory
  3. Kalorymetria pośrednia, podstawy teoretyczne i zastosowanie kliniczne
  4. Sposoby terapii żywieniowej u chorych na nowotwory: żywienie drogą przewodu pokarmowego, żywienie pozajelitowe
  5. Domowe żywienie dojelitowe u chorych onkologicznie
  6. Opieka nad chorym ze stomią odżywczą
  7. Zapotrzebowanie na substancje odżywcze dla prawidłowego gojenia się ran pooperacyjnych
  8. Odżywianie wspomagające odporność w onkologii
  9. Wskazania do leczenia żywieniowego w onkologii
  10. Rola i miejsce terapii żywieniowej u chorych w paliatywnej fazie choroby nowotworowej
  11. Zasady leczenia powikłanych ran pooperacyjnych u chorych na nowotwory
  12. Leczenie żywieniowe w przetokach przewodu pokarmowego
  13. Preparaty stosowane w żywieniu dojelitowym
  14. Preparaty stosowane w żywieniu pozajelitowym
  15. Ocena skuteczności leczenia żywieniowego u chorych na nowotwory
  16. Powikłania leczenia żywieniowego: zapobieganie, rozpoznanie, leczenie
  17. Zespół żywieniowy, sprzęt i wyposażenie, dokumentacja żywieniowa
  18. Specyfika żywienia pozajelitowego i dojelitowego w onkologii dziecięcej
  19. Specyfika odżywiania chorych geriatrycznych w onkologii
  20. Wpływ żywienia na jakość życia u chorych onkologicznych
  21. Zalecenia dotyczące żywienia w trakcie leczenia choroby nowotworowej
  22. Aspekty prawne związane z leczeniem żywieniowym

Opinie

Imię i nazwisko
Email
Twoja ocena
Twoja opinia

Zapytaj o produkt

Imię i nazwisko
Email
Telefon
Wiadomość

TYTUŁY POWIĄZANE

KLIENCI, KTÓRZY KUPILI TEN PRODUKT KUPILI RÓWNIEŻ

POLECAMY