BIOCHEMIA WYD. 7
- Wydawca: Edra Urban & Partner
- Rok wydania: 2018
- Wydanie: VII
- Ilość stron: 627
- Oprawa: miękka
- ISBN: 9788366067028
130,90 zł
powyżej 300zł Najniższa cena z 30 dni: 132,90 zł
Biochemia wyd.7
Autor: D.R. Ferrier
Redakcja: Dariusz Chlubek
Biochemia, będąc jednym z najważniejszych, a jednocześnie najtrudniejszych przedmiotów w ramach studiów medycznych, stanowi nie małe wyzwanie zarówno dla nauczających, jak i uczących się. Kompletny i w pełni informatywny, a jednoczesnie niezbyt obszerny podręcznik jest zatem obiektem porządania jednych i drugich. Powyższe warunki spełnia Biochemia, która dzięki staraniom wykładowców biochemi większości polskich uczelni medycznych.
Niezaprzeczalnymi atutami książki są liczne odniesienia wiedzy teoretycznej do praktyki lekarskiej, a także poglądowe ilustracje, które znacznie ułatwiają zrozumienie skomplikowanych zagadnień wymagających przyswojenia. Wszystko to sprawia, że Biochemia ma szansę stać się wiodącym podręcznikiem na polskim rynku wydawniczym i być może powtórzy swój zagraniczny sukces.
Prof. dr hab. n. med. Dariusz Chlubek przedmowa do książki Biochemia wyd. 7
Biochemia wyd.7
Autor: D.R. Ferrier
Redakcja: Dariusz Chlubek
CZĘŚĆ I: Budowa i funkcja białek
Rozdział 1: Aminokwasy
Rozdział 2: Struktura białek
Rozdział 3: Białka globularne
Rozdział 4: Białka fibrylarne
Rozdział 5: Enzymy
CZĘŚĆ II: Bioenergetyka i metabolizm weglowodanów
Rozdział 6: Bioenergetyka i fosforylacja oksydacyjna
Rozdział 7: Wprowadzenie do węglowodanów
Rozdział 8: Wprowadzenie do metabolizmu i proces glikolizy
Rozdział 9: Cykl kwasów trikarboksylowych i kompleks dehydrogenazy pirogronianowej
Rozdział 10: Glukoneogeneza
Rozdział 11: Metabolizm glikogenu
Rozdział 12: Metabolizm monosacharydów i disacharydów
Rozdział 13: Szlak pentozofosforanowy i fosforan dinukleotydu nikotynamidoadeninowego
Rozdział 14: Glikozoaminoglikany, proteoglikany i glikoproteiny
CZĘŚĆ III: Metabolizm lipidów Rozdział 15: Metabolizm lipidów pokarmowych
Rozdział 16: Metabolizm kwasów tłuszczowych, triacylogliceroli i ciał ketonowych
Rozdział 17: Metabolizm fosfolipidów, glikolipidów i eikozanoidów
Rozdział 18: Cholesterol, lipoproteiny i metabolizm steroidów
CZĘŚĆ IV: Metabolizm azotu
Rozdział 19: Aminokwasy: usuwanie azotu
Rozdział 20: Aminokwasy: rozpad i synteza
Rozdział 21: Aminokwasy: Przemiana w wyspecjalizowane produkty
Rozdział 22: Metabolizm nukleotydów
CZĘŚĆ V: Integracja metabolizmu
Rozdział 23: Metaboliczne efekty insuliny i glukagonu
Rozdział 24: Cykl stan sytości ‒ stan głodzenia
Rozdział 25: Cukrzyca
Rozdział 26: Otyłość
CZĘŚĆ VI: Medyczne aspekty żywienia
Rozdział 27: Żywienie: omówienie i makroskładniki odżywcze
Rozdział 28: Mikroskładniki odżywcze: witaminy
Rozdział 29: Składniki odżywcze: minerały
CZĘŚĆ VII: Magazynowanie i ekspresja informacji genetycznej
Rozdział 30: Struktura, replikacja i naprawa DNA
Rozdział 31: Struktura, synteza i obróbka RNA
Rozdział 32: Synteza białka
Rozdział 33: Regulacja ekspresji genu
Rozdział 34: Biotechnologia a choroby człowieka
ZAŁĄCZNIK Przypadki kliniczne
Index
Figure Sources
Kiedy zdrowie stało się jednym z najważniejszych priorytetów dla wielu osób,...
czytaj więcejFosfataza alkaliczna to enzym, który odgrywa kluczową rolę w wielu procesach biologicznych....
czytaj więcejW tym artykule przyjrzymy się bliżej, czym dokładnie jest morfologia krwi, jakie...
czytaj więcejBadania krwi odgrywają kluczową rolę w nowoczesnej medycynie, służąc zarówno...
czytaj więcejBadania laboratoryjne stanowią fundament nowoczesnej diagnostyki medycznej i naukowej,...
czytaj więcej