
ŻYWIENIE W SPORCIE
- Wydawca: Edra Urban & Partner
- Rok wydania: 2019
- Wydanie: II
- Ilość stron: 370
- Oprawa: miękka
- ISBN: 978-83-65835-66-6
68,90 zł
powyżej 300zł Najniższa cena z 30 dni: 112,90 zł
Żywienie w sporcie
Autor: D. Benardot
Redakcja: M. Schlegel-Zawadzka, Z. Szyguła
W drugim wydaniu Żywienia w sporcie utrzymany został pierwotny zamiar stworzenia wszechstronnego podręcznika na temat żywienia przeznaczonego dla sportowców, trenerów i lekarzy medycyny sportowej pracujących ze sportowcami, zostało ono jednak uzupełnione o wiele informacji.
Podstawowym celem niniejszej książki jest zatem dostarczenie sportowcom i tym, którzy z nimi pracują, wiedzy, co trzeba robić, by jak najlepiej dostosować swój organizm do uprawianej dyscypliny sportu, oraz w jaki sposób można uniknąć najczęstszych problemów zdrowotnych i urazów związanych z aktywnością fizyczną. Incydentalne urazy i choroby są wśród sportowców tak rozpowszechnione, że wielu z nich uważa te problemy zdrowotne za nieodłączny element swojej pracy. Nie musi tak być, a sportowcy, którzy potrafią uniknąć tych przeciwności, robią bardziej stabilne postępy w kierunku osiągania celów. Właściwe żywienie wydłuża czas trwania kariery sportowca oraz poprawia jego zdrowie, osiągane wyniki sportowe i samopoczucie.
„W książce Żywienie w sporcie omówiono praktyczne wskazówki poparte dowodami naukowymi, które umożliwią poprawę wydolności fizycznej niezależnie od uprawianej dyscypliny sportowej”.
Beth Van Fleet – zawodowa siatkarka plażowa, srebrna medalistka turnieju Norceca Beach Volleyball Circuit
„Każdy sportowiec stosujący się do zawartych w książce zaleceń Dana Benardota może efektywniej trenować i rywalizować. W publikacji opisano wiele niezbędnych i praktycznych informacji, które pomogą całej drużynie i każdemu sportowcowi osiągać lepsze wyniki”.
Bob Larsen – wyróżniony w galerii sław USTFCCCA, współprzewodniczący Grupy Zadaniowej ds. Rejestru Trenerów USATF (USATF Coaches Registry Task Force)
„Podstawowym celem niniejszej książki jest zatem dostarczenie sportowcom i tym, którzy z nimi pracują, wiedzy, jak najlepiej dostosować żywienie do uprawianej dyscypliny sportu oraz w jaki sposób można uniknąć najczęstszych problemów zdrowotnych i urazów związanych z aktywnością fizyczną. Właściwe żywienie może znacznie wpłynąć na wydłużenie czasu kariery sportowca oraz poprawić jego zdrowie, osiągane wyniki sportowe i samopoczucie”.
Ze Wstępu
Żywienie w sporcie
Autor: D. Benardot
Redakcja: M. Schlegel-Zawadzka, Z. Szyguła
część I Składniki odżywcze w diecie sportowców
część II Znaczenie żywienia w budowaniu optymalnych możliwości wysiłkowych sportowca
część III Czynniki modyfikujące potrzeby żywieniowe
część IV Strategie żywieniowe dla różnych systemów energetycznych
część V Plany żywieniowe w wybranych sportach
Opryszczkowate zapalenie skóry wywołuje charakterystyczne zmiany skórne, które...
czytaj więcejCukrzyca ciążowa to specyficzna forma cukrzycy, która rozwija się w trakcie ciąży,...
czytaj więcejChoroba Leśniowskiego-Crohna to schorzenie, które charakteryzuje się obecnością...
czytaj więcej