• KOSZYK 0 (0 zł)
    Brak produktów w koszyku.
Dietetyka sportowa

DIETETYKA SPORTOWA

  • Wydawca: PZWL
  • Rok wydania: 2019
  • Wydanie: I
  • Ilość stron: 1180
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 978-83-200-5587-0
 
249,00 zł
199,90 zł 199,90 zł PLN 1
Dostawa od 11.80 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 250zł

Opis

Dietetyka sportowa

Redakcja naukowa: Barbara Frączek, Jarosław Krzywański, Hubert Krysztofiak

Książka jest polecana przez:

  • Polskie Towarzystwo Dietetyki
  • Polskie Towarzystwo Medycyny Sportowej
  • Polski Komitet Olimpijski
  • Centralny Ośrodek Medycyny Sportowej

Książka Dietetyka sportowa jest owocem pracy 62 autorów, którzy podzielili się swoją wiedzą na ponad 1000 stron.

"Pomysł napisania książki jest efektem doświadczeń wyniesionych z dwóch spotkach naukowych, organizowanych przez nas pod szyldem Komisji Medycznej Polskiego Komitetu Olimpijskiego, zatytułowanych Żywienie ludzi aktywnych.

Z jednej strony - duża grupa ekspertów z różnych dziedzin, którzy zgodzili się podzielić swoją wiedzą, a z drugiej - ogromne zainteresowanie i aktywność uczestników tych spotkań. Program naukowy przełożył się na formułę, zakres merytoryczny i strukturę tej książki.

Pisząc o formule, mamy na myśli podejście integracyjne i kompleksowe, od nauk podstawowych do zastosowania praktycznego. Stąd w przygotowanie treści zostali zaangażowani nie tylko specjaliści zajmujący się żywieniem człowieka, lecz także lekarze, biolodzy, biochemicy, farmaceuci, fizjolodzy i specjaliści od wysiłku fizycznego. W konsekwencji, zakres merytoryczny książki obejmuje zagadnienia biochemiczne i fizjologiczne, kliniczne, profilaktyki zdrowotnej, psychologiczne, problemu niedozwolonego dopingu w sporcie oraz oczywiście zagadnienia związane z praktyką dietetyczną."

ze wstępu do książki Dietetyka sportowa wydanej pod redakcją Barbary Frączek, Jarosława Krzywańskiego i Huberta Krysztofiaka.

Spis treści

Dietetyka sportowa

Redakcja naukowa: Barbara Frączek, Jarosław Krzywański, Hubert Krysztofiak

Część 1. ŻYWIENIE 

1. Trawienie i przemiana materii 
2. Reakcja organizmu na wysiłek fizyczny 
3. Adaptacja do wysiłku fizycznego i metody oceny wydolności fizycznej 
4. Biochemia wysiłku fizycznego 
5. Bilans energetyczny 
6. Planowanie aktywności fizycznej dla osób klinicznie zdrowych 
7. Budowa i skład ciała człowieka 
8. Żywienie, wysiłek fizyczny i geny 
9. Makroskładniki pokarmowe – białko 
10. Makroskładniki pokarmowe – węglowodany 
11. Makroskładniki pokarmowe – tłuszcze 
12. Wartość odżywcza produktów spożywczych 
13. Witaminy w żywieniu osób aktywnych fizycznie 
14. Składniki mineralne w żywieniu osób aktywnych fizycznie 
15. Woda i elektrolity podczas wysiłku fizycznego 
16. Wpływ diety na równowagę kwasowo-zasadową organizmu 
17. Żywienie, wysiłek fizyczny i układ odpornościowy 
18. Wolne rodniki w wysiłku fizycznym 
19. Zaburzenia przewodu pokarmowego u osób aktywnych fizycznie i sportowców 
20. Mikrobiota jelitowa a wysiłek fizyczny 
21. Alergia na pokarmy i nietolerancje pokarmowe 
22. Zaburzenia odżywiania 
23. Alkohol a sport 

Część 2. DIETETYKA 

24. Zalecenia żywieniowe dla osób aktywnych fizycznie 
25. Przygotowanie do wysiłku 
26. Regeneracja powysiłkowa 
27. Strategie żywieniowe wpływające na masę i skład ciała – redukcja masy ciała 
28. Strategie żywieniowe wpływające na masę i skład ciała –zwiększanie masy mięśniowej 
29. Żywienie dzieci i młodzieży uprawiającej sport 
30. Kobieta sportowiec:: czy kobiety uprawiające sport wyczynowo mają specjalne wymagania żywieniowe? 
31. Sportowiec z cukrzycą 
32. Sportowiec wegetarianin 
33. Dieta w profilaktyce i leczeniu chorób przewlekłych 
34. Dieta w profilaktyce i leczeniu zaburzeń lipidowych 
35. Dieta w profilaktyce i leczeniu hiperurykemii u sportowców 
36. Dieta w profilaktyce i leczeniu niedoboru żelaza u sportowców 
37. Wybrane diety alternatywne i koncepcje żywieniowe 
38. Poradnictwo dietetyczne oparte na dowodach naukowych 
39. Psychologia i odżywianie – ograniczenia w procesie redukcji masy ciała 

Część 3. SUPLEMENTY DIETY 

40. Suplementy diety w sporcie 
41. Suplementacja i żywienie a doping 

Część 4. PRAKTYCZNE ASPEKTY DIETETYKI 

42. Metody pomiaru dobowego i treningowego wydatku energetycznego 
43. Kalorymetria pośrednia w ocenie metabolizmu energetycznego 
44. Metody oceny sposobu żywienia 
45. Metody oceny stanu odżywienia 
46. Monitoring medyczny sportowca 
47. Poradnictwo żywieniowe – rola dietetyka sportowego 
48. Dieta osób aktywnych 
49. Żywienie w różnych dyscyplinach sportowych 
50. Żywienie w rekreacyjnej aktywności fizycznej 
51. Fakty i mity w dietetyce 

Opinie

Imię i nazwisko
Email
Twoja ocena
Twoja opinia

Zapytaj o produkt

Imię i nazwisko
Email
Telefon
Wiadomość

TYTUŁY POWIĄZANE

KLIENCI, KTÓRZY KUPILI TEN PRODUKT KUPILI RÓWNIEŻ

POLECAMY