• KOSZYK 0 (0 zł)
    Brak produktów w koszyku.
G-image002_17719_150x190

DIETETYKA SPORTOWA

  • Wydawca: PZWL
  • Rok wydania: 2019
  • Wydanie: I
  • Ilość stron: 1180
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 978-83-200-5587-0
 
259,00 zł
207,90 zł 207,90 zł PLN 1
Dostawa od 9.90 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 250zł

Opis

Dietetyka sportowa

Redakcja naukowa: Barbara Frączek, Jarosław Krzywański, Hubert Krysztofiak

Książka jest polecana przez:

  • Polskie Towarzystwo Dietetyki
  • Polskie Towarzystwo Medycyny Sportowej
  • Polski Komitet Olimpijski
  • Centralny Ośrodek Medycyny Sportowej

Książka Dietetyka sportowa jest owocem pracy 62 autorów, którzy podzielili się swoją wiedzą na ponad 1000 stron.

"Pomysł napisania książki jest efektem doświadczeń wyniesionych z dwóch spotkach naukowych, organizowanych przez nas pod szyldem Komisji Medycznej Polskiego Komitetu Olimpijskiego, zatytułowanych Żywienie ludzi aktywnych.

Z jednej strony - duża grupa ekspertów z różnych dziedzin, którzy zgodzili się podzielić swoją wiedzą, a z drugiej - ogromne zainteresowanie i aktywność uczestników tych spotkań. Program naukowy przełożył się na formułę, zakres merytoryczny i strukturę tej książki.

Pisząc o formule, mamy na myśli podejście integracyjne i kompleksowe, od nauk podstawowych do zastosowania praktycznego. Stąd w przygotowanie treści zostali zaangażowani nie tylko specjaliści zajmujący się żywieniem człowieka, lecz także lekarze, biolodzy, biochemicy, farmaceuci, fizjolodzy i specjaliści od wysiłku fizycznego. W konsekwencji, zakres merytoryczny książki obejmuje zagadnienia biochemiczne i fizjologiczne, kliniczne, profilaktyki zdrowotnej, psychologiczne, problemu niedozwolonego dopingu w sporcie oraz oczywiście zagadnienia związane z praktyką dietetyczną."

ze wstępu do książki Dietetyka sportowa wydanej pod redakcją Barbary Frączek, Jarosława Krzywańskiego i Huberta Krysztofiaka.

Spis treści

Dietetyka sportowa

Redakcja naukowa: Barbara Frączek, Jarosław Krzywański, Hubert Krysztofiak

Część 1. ŻYWIENIE 

1. Trawienie i przemiana materii 
2. Reakcja organizmu na wysiłek fizyczny 
3. Adaptacja do wysiłku fizycznego i metody oceny wydolności fizycznej 
4. Biochemia wysiłku fizycznego 
5. Bilans energetyczny 
6. Planowanie aktywności fizycznej dla osób klinicznie zdrowych 
7. Budowa i skład ciała człowieka 
8. Żywienie, wysiłek fizyczny i geny 
9. Makroskładniki pokarmowe – białko 
10. Makroskładniki pokarmowe – węglowodany 
11. Makroskładniki pokarmowe – tłuszcze 
12. Wartość odżywcza produktów spożywczych 
13. Witaminy w żywieniu osób aktywnych fizycznie 
14. Składniki mineralne w żywieniu osób aktywnych fizycznie 
15. Woda i elektrolity podczas wysiłku fizycznego 
16. Wpływ diety na równowagę kwasowo-zasadową organizmu 
17. Żywienie, wysiłek fizyczny i układ odpornościowy 
18. Wolne rodniki w wysiłku fizycznym 
19. Zaburzenia przewodu pokarmowego u osób aktywnych fizycznie i sportowców 
20. Mikrobiota jelitowa a wysiłek fizyczny 
21. Alergia na pokarmy i nietolerancje pokarmowe 
22. Zaburzenia odżywiania 
23. Alkohol a sport 

Część 2. DIETETYKA 

24. Zalecenia żywieniowe dla osób aktywnych fizycznie 
25. Przygotowanie do wysiłku 
26. Regeneracja powysiłkowa 
27. Strategie żywieniowe wpływające na masę i skład ciała – redukcja masy ciała 
28. Strategie żywieniowe wpływające na masę i skład ciała –zwiększanie masy mięśniowej 
29. Żywienie dzieci i młodzieży uprawiającej sport 
30. Kobieta sportowiec:: czy kobiety uprawiające sport wyczynowo mają specjalne wymagania żywieniowe? 
31. Sportowiec z cukrzycą 
32. Sportowiec wegetarianin 
33. Dieta w profilaktyce i leczeniu chorób przewlekłych 
34. Dieta w profilaktyce i leczeniu zaburzeń lipidowych 
35. Dieta w profilaktyce i leczeniu hiperurykemii u sportowców 
36. Dieta w profilaktyce i leczeniu niedoboru żelaza u sportowców 
37. Wybrane diety alternatywne i koncepcje żywieniowe 
38. Poradnictwo dietetyczne oparte na dowodach naukowych 
39. Psychologia i odżywianie – ograniczenia w procesie redukcji masy ciała 

Część 3. SUPLEMENTY DIETY 

40. Suplementy diety w sporcie 
41. Suplementacja i żywienie a doping 

Część 4. PRAKTYCZNE ASPEKTY DIETETYKI 

42. Metody pomiaru dobowego i treningowego wydatku energetycznego 
43. Kalorymetria pośrednia w ocenie metabolizmu energetycznego 
44. Metody oceny sposobu żywienia 
45. Metody oceny stanu odżywienia 
46. Monitoring medyczny sportowca 
47. Poradnictwo żywieniowe – rola dietetyka sportowego 
48. Dieta osób aktywnych 
49. Żywienie w różnych dyscyplinach sportowych 
50. Żywienie w rekreacyjnej aktywności fizycznej 
51. Fakty i mity w dietetyce 

Opinie

Imię i nazwisko
Email
Twoja ocena
Twoja opinia

Zapytaj o produkt

Imię i nazwisko
Email
Telefon
Wiadomość

TYTUŁY POWIĄZANE

KLIENCI, KTÓRZY KUPILI TEN PRODUKT KUPILI RÓWNIEŻ

59,00 zł
50,50 zł
129,00 zł
109,90 zł
179,00 zł
152,90 zł
75,00 zł
69,00 zł
59,00 zł
49,90 zł
169,00 zł
138,90 zł

POLECAMY