DIETETYKA SPORTOWA
- Wydawca: PZWL
- Rok wydania: 2019
- Wydanie: I
- Ilość stron: 1180
- Oprawa: miękka
- ISBN: 978-83-200-5587-0
245,90 zł
powyżej 300zł Najniższa cena z 30 dni: 230,90 zł
Dietetyka sportowa
Redakcja naukowa: Barbara Frączek, Jarosław Krzywański, Hubert Krysztofiak
Książka jest polecana przez:
Książka Dietetyka sportowa jest owocem pracy 62 autorów, którzy podzielili się swoją wiedzą na ponad 1000 stron.
"Pomysł napisania książki jest efektem doświadczeń wyniesionych z dwóch spotkach naukowych, organizowanych przez nas pod szyldem Komisji Medycznej Polskiego Komitetu Olimpijskiego, zatytułowanych Żywienie ludzi aktywnych.
Z jednej strony - duża grupa ekspertów z różnych dziedzin, którzy zgodzili się podzielić swoją wiedzą, a z drugiej - ogromne zainteresowanie i aktywność uczestników tych spotkań. Program naukowy przełożył się na formułę, zakres merytoryczny i strukturę tej książki.
Pisząc o formule, mamy na myśli podejście integracyjne i kompleksowe, od nauk podstawowych do zastosowania praktycznego. Stąd w przygotowanie treści zostali zaangażowani nie tylko specjaliści zajmujący się żywieniem człowieka, lecz także lekarze, biolodzy, biochemicy, farmaceuci, fizjolodzy i specjaliści od wysiłku fizycznego. W konsekwencji, zakres merytoryczny książki obejmuje zagadnienia biochemiczne i fizjologiczne, kliniczne, profilaktyki zdrowotnej, psychologiczne, problemu niedozwolonego dopingu w sporcie oraz oczywiście zagadnienia związane z praktyką dietetyczną."
ze wstępu do książki Dietetyka sportowa wydanej pod redakcją Barbary Frączek, Jarosława Krzywańskiego i Huberta Krysztofiaka.
Dietetyka sportowa
Redakcja naukowa: Barbara Frączek, Jarosław Krzywański, Hubert Krysztofiak
Część 1. ŻYWIENIE
1. Trawienie i przemiana materii
2. Reakcja organizmu na wysiłek fizyczny
3. Adaptacja do wysiłku fizycznego i metody oceny wydolności fizycznej
4. Biochemia wysiłku fizycznego
5. Bilans energetyczny
6. Planowanie aktywności fizycznej dla osób klinicznie zdrowych
7. Budowa i skład ciała człowieka
8. Żywienie, wysiłek fizyczny i geny
9. Makroskładniki pokarmowe – białko
10. Makroskładniki pokarmowe – węglowodany
11. Makroskładniki pokarmowe – tłuszcze
12. Wartość odżywcza produktów spożywczych
13. Witaminy w żywieniu osób aktywnych fizycznie
14. Składniki mineralne w żywieniu osób aktywnych fizycznie
15. Woda i elektrolity podczas wysiłku fizycznego
16. Wpływ diety na równowagę kwasowo-zasadową organizmu
17. Żywienie, wysiłek fizyczny i układ odpornościowy
18. Wolne rodniki w wysiłku fizycznym
19. Zaburzenia przewodu pokarmowego u osób aktywnych fizycznie i sportowców
20. Mikrobiota jelitowa a wysiłek fizyczny
21. Alergia na pokarmy i nietolerancje pokarmowe
22. Zaburzenia odżywiania
23. Alkohol a sport
Część 2. DIETETYKA
24. Zalecenia żywieniowe dla osób aktywnych fizycznie
25. Przygotowanie do wysiłku
26. Regeneracja powysiłkowa
27. Strategie żywieniowe wpływające na masę i skład ciała – redukcja masy ciała
28. Strategie żywieniowe wpływające na masę i skład ciała –zwiększanie masy mięśniowej
29. Żywienie dzieci i młodzieży uprawiającej sport
30. Kobieta sportowiec:: czy kobiety uprawiające sport wyczynowo mają specjalne wymagania żywieniowe?
31. Sportowiec z cukrzycą
32. Sportowiec wegetarianin
33. Dieta w profilaktyce i leczeniu chorób przewlekłych
34. Dieta w profilaktyce i leczeniu zaburzeń lipidowych
35. Dieta w profilaktyce i leczeniu hiperurykemii u sportowców
36. Dieta w profilaktyce i leczeniu niedoboru żelaza u sportowców
37. Wybrane diety alternatywne i koncepcje żywieniowe
38. Poradnictwo dietetyczne oparte na dowodach naukowych
39. Psychologia i odżywianie – ograniczenia w procesie redukcji masy ciała
Część 3. SUPLEMENTY DIETY
40. Suplementy diety w sporcie
41. Suplementacja i żywienie a doping
Część 4. PRAKTYCZNE ASPEKTY DIETETYKI
42. Metody pomiaru dobowego i treningowego wydatku energetycznego
43. Kalorymetria pośrednia w ocenie metabolizmu energetycznego
44. Metody oceny sposobu żywienia
45. Metody oceny stanu odżywienia
46. Monitoring medyczny sportowca
47. Poradnictwo żywieniowe – rola dietetyka sportowego
48. Dieta osób aktywnych
49. Żywienie w różnych dyscyplinach sportowych
50. Żywienie w rekreacyjnej aktywności fizycznej
51. Fakty i mity w dietetyce
Opryszczkowate zapalenie skóry wywołuje charakterystyczne zmiany skórne, które...
czytaj więcejCukrzyca ciążowa to specyficzna forma cukrzycy, która rozwija się w trakcie ciąży,...
czytaj więcejChoroba Leśniowskiego-Crohna to schorzenie, które charakteryzuje się obecnością...
czytaj więcej