CHEMIA ŻYWNOŚCI TOM 2 BIOLOGICZNE WŁAŚCIWOŚCI SKŁADNIKÓW ŻYWNOŚCI
- Wydawca: PWN
- Rok wydania: 2017
- Wydanie: I
- Ilość stron: 343
- Oprawa: miękka
- ISBN: 978-83-01-19626-4
95,90 zł
powyżej 300zł Najniższa cena z 30 dni: 91,90 zł
"Chemia żywności Tom 2 Biologiczne właściwości składników żywności" pod redakcją Zdzisława Sikorskiego i Hanny Staroszczyk.
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania.
Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności.
W tomie 2 opisano:
- witaminy;
- rodniki, utleniacze i przeciwutleniacze;
- nieodżywcze substancje prozdrowotne pochodzenia roślinnego;
- alergeny oraz mutagenne i rakotwórcze składniki żywności;
- toksyny surowców żywnościowych;
- dodatki do żywności i suplementy diety;
- analizę oraz zasady zapewniania bezpieczeństwa zdrowotnego żywności.
Tagi: dietetyka podręcznik ,
"Chemia żywności Tom 2 Biologiczne właściwości składników żywności" pod redakcją Zdzisława Sikorskiego i Hanny Staroszczyk
Przedmowa.
1. Witaminy.
2. Rodniki, utleniacze i przeciwutleniacze.
3. Nieodżywcze substancje prozdrowotne pochodzenia roślinnego.
4. Alergeny w żywności.
5. Mutagenne i rakotwórcze składniki żywności.
6. Toksyny surowców żywnościowych.
7. Dodatki do żywności.
8. Suplementy diety.
9. Analiza żywności.
10. Zasady zapeniania bezpieczeństwa żywności.
Skorowidz.
Kiedy zdrowie stało się jednym z najważniejszych priorytetów dla wielu osób,...
czytaj więcejAmyloidoza jest schorzeniem, które wciąż pozostaje zagadką dla wielu pacjentów...
czytaj więcejFosfataza alkaliczna to enzym, który odgrywa kluczową rolę w wielu procesach biologicznych....
czytaj więcejW tym artykule przyjrzymy się bliżej, czym dokładnie jest morfologia krwi, jakie...
czytaj więcejBadania krwi odgrywają kluczową rolę w nowoczesnej medycynie, służąc zarówno...
czytaj więcejOpryszczkowate zapalenie skóry wywołuje charakterystyczne zmiany skórne, które...
czytaj więcejCukrzyca ciążowa to specyficzna forma cukrzycy, która rozwija się w trakcie ciąży,...
czytaj więcejChoroba Leśniowskiego-Crohna to schorzenie, które charakteryzuje się obecnością...
czytaj więcej