CO WARTO WIEDZIEĆ O DIECIE ŁATWO STRAWNEJ?
- Wydawca: MedPharm
- Rok wydania: Wrocław 2007
- Wydanie: I
- Ilość stron: 107
- Oprawa: miękka
- ISBN: 9788360466223
18,90 zł
powyżej 300zł Najniższa cena z 30 dni: 18,00 zł
Żywienie człowieka jest jedną z najmłodszych nauk przyrodniczych, łączących wiedzę z różnych dziedzin nauk przyrodniczych, łączących wiedzę z różnych dziedzin: chemii, biologii, biochemii i medycyny.
Szczególną częścią tej nauki jest żywienie w chorobie (dietetyka). Jest to ważny element prawidłowej terapii, a w wielu schorzeniach – podstawa postępowania leczniczego.
Właściwa dieta jest w wielu schorzeniach pierwszym etapem leczenia.
W początkowej fazie choroby najczęściej zalecana jest dieta łatwo strawna, której zasady omawia niniejsza książka.
Do prowadzenia racjonalnego żywienia osób, niezbędne jest przestrzeganie kilku prawideł określanych jako 5 razy U :
U – urozmaicenie
U – umiarkowanie
U – uregulowanie
U – umiejętność przyrządzania potraw podczas obróbki kulinarnej
U – uprawianie sportu, ćwiczeń lub spacer
i ostatnia ważna rada, która pomaga w życiu i zachowaniu zdrowia:
U – uśmiechnij się !
... bo dieta łatwo strawna nie jest trudna.
Ze Wstępu
Grupy produktów spożywczych
Energia i składniki odżywcze
Charakterystyka diety łatwo strawnej
Przykłady jadłospisów w diecie łatwo strawnej
Dowiedz się jakie suplementy diety mogą wesprzeć spalanie tkanki tłuszczowej
czytaj więcejDowiedz się czym są suplementy diety i poznaj ich działanie.
czytaj więcejChoroby oczu to szeroka kategoria schorzeń, które wpływają na funkcjonowanie...
czytaj więcejDna moczanowa jest przewlekłą chorobą reumatyczną, którą charakteryzuje gromadzenie...
czytaj więcejChoroba syropu klonowego (MSUD), mimo swojej pozornie łagodnej nazwy, stanowi poważne...
czytaj więcejChłoniaki, będące jednymi z najczęstszych nowotworów układu limfatycznego,...
czytaj więcej