
CO WARTO WIEDZIEĆ O DIECIE ŁATWO STRAWNEJ?
- Wydawca: MedPharm
- Rok wydania: Wrocław 2007
- Wydanie: I
- Ilość stron: 107
- Oprawa: miękka
- ISBN: 9788360466223
powyżej 300zł Najniższa cena z 30 dni: 20,70 zł
Żywienie człowieka jest jedną z najmłodszych nauk przyrodniczych, łączących wiedzę z różnych dziedzin nauk przyrodniczych, łączących wiedzę z różnych dziedzin: chemii, biologii, biochemii i medycyny.
Szczególną częścią tej nauki jest żywienie w chorobie (dietetyka). Jest to ważny element prawidłowej terapii, a w wielu schorzeniach – podstawa postępowania leczniczego.
Właściwa dieta jest w wielu schorzeniach pierwszym etapem leczenia.
W początkowej fazie choroby najczęściej zalecana jest dieta łatwo strawna, której zasady omawia niniejsza książka.
Do prowadzenia racjonalnego żywienia osób, niezbędne jest przestrzeganie kilku prawideł określanych jako 5 razy U :
U – urozmaicenie
U – umiarkowanie
U – uregulowanie
U – umiejętność przyrządzania potraw podczas obróbki kulinarnej
U – uprawianie sportu, ćwiczeń lub spacer
i ostatnia ważna rada, która pomaga w życiu i zachowaniu zdrowia:
U – uśmiechnij się !
... bo dieta łatwo strawna nie jest trudna.
Ze Wstępu
Grupy produktów spożywczych
Energia i składniki odżywcze
Charakterystyka diety łatwo strawnej
Przykłady jadłospisów w diecie łatwo strawnej
Chłoniaki, będące jednymi z najczęstszych nowotworów układu limfatycznego,...
czytaj więcej