• KOSZYK 0 (0 zł)
    Brak produktów w koszyku.
medicon.plCzytelnia Profilaktyka zdrowotna › Magnez – co to jest i gdzie występuje?

Magnez – co to jest i gdzie występuje?

Data publikacji: 2024-04-15
Autor: Redakcja medicon.pl

Magnez stanowi jeden z najpowszechniej występujących pierwiastków w przyrodzie, zajmując czwarte miejsce pod względem ilościowym w organizmie człowieka. Jest niezwykle aktywny, biorąc udział w licznych procesach metabolicznych poprzez aktywację około 300 enzymów, które regulują przemiany: białek, węglowodanów, lipidów oraz kwasów nukleinowych. Dzienne zapotrzebowanie na magnez zależy m.in. od wieku, płci i stanu zdrowia. Czym jest magnez w organizmie człowieka i jakie są jego naturalne źródła?

Magnez – definicja

Magnez pełni ważną rolę w wielu procesach fizjologicznych. Wchodzi w skład wielu enzymów, regulując przewodzenie nerwowe oraz odpowiada za skurcze mięśni.

Magnez to makroelement, niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka.

Definicja magnezu

Ponadto, magnez wspomaga produkcję energii komórkowej, uczestnicząc w syntezie białek i kwasów nukleinowych. Jest odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a także utrzymywanie równowagi elektrolitowej.

Najlepsze źródła magnezu

Zalecane dobowe zapotrzebowanie na magnez dla organizmu człowieka zależy od wieku i  płci. Wykazano, że przeciętnie dla dorosłego norma wynosi oscyluje w granicach około 300-400 mg. Zapotrzebowanie na magnez wzrasta w wielu przypadkach, m.in.: u dzieci w okresie intensywnego rozwoju, u kobiet w ciąży oraz podczas karmienia piersią, u każdego człowieka w trakcie wzmożonego stresu, wysiłku fizycznego czy uprawiania sportów wyczynowych. Utrzymanie właściwego poziomu magnezu w organizmie można osiągnąć poprzez stosowanie zrównoważonej diety. Produkty bogate w magnez to natomiast m.in.:

  • zielone warzywa (szpinak, warzywa strączkowe groch, fasola biała, soja),
  • owoce (orzechy brazylijskie, orzechy nerkowca, orzechy włoskie, pestki dyni, migdały, daktyle),
  • zboża i jego produkty (otręby, kasza gryczana, ryż brązowy),
  • rodzynki,
  • banany,
  • gorzka czekolada,
  • kakao.

Potrawy mięsne i mleczne zawierają natomiast białko, fosforany i wapń, wpływające na wchłanianie magnezu zależnie od ich ilości w pokarmie.

Suplementy diety zawierające magnez

Suplementy diety zawierające magnez są popularnym i skutecznym sposobem na uzupełnienie diety w ten istotny pierwiastek, szczególnie gdy w naszym organizmie występuje niedobór magnezu.

Warto nadmienić, że suplement diety, zawierający magnez może występować w różnych formach. Niedobór witamin można uzupełniać, sięgając po kapsułki, paski rozpuszczalne, pasty, pastylki do ssania, płyny, proszek, tabletki musujące, żelki.

Każda forma suplementów ma swoje zalety i może być stosowana w zależności od indywidualnych potrzeb, preferencji smakowych, a także celów zdrowotnych i dietetycznych konsumentów. Ważne jest, aby wybierać suplementy od renomowanych producentów oraz konsultować ich używanie z lekarzem lub farmaceutą, zwłaszcza jeśli ma się specyficzne problemy zdrowotne lub przyjmuje się inne leki.

Źródła:

    • Dean C., Magnez dla zdrowia. Ochrona przed chorobami serca, cukrzycą, osteoporozą, astmą i otyłością, Vital 2014.

    • Dudek H., Magnez. Pierwiastek energii. Zastosowanie w leczeniu, suplementacji i profilaktyce, Eneteia, 2023.

    • Szymczyk H., Magnez – pierwiastek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, „Farmacja współczesna” 2016.

    • Zarzycka R., Magnesium. Pierwiastek życia i jego tajniki. Uniwersalny kontroler organizmu człowieka i jego szerokie działanie, Akademia Rozwoju „Coaching życia”, 2022.

    • Zawadzka M, Pilarska E., Preparaty magnezu w leczeniu migreny – przegląd piśmiennictwa. „Neurologia dziecięca” 2012.