• KOSZYK 0 (0 zł)
    Brak produktów w koszyku.
G-844702_16504_150x190

JEDZENIE POD WPŁYWEM EMOCJI

  • Wydawca: Difin
  • Rok wydania: 2017
  • Wydanie: I
  • Ilość stron: 258
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 978-83-8085-393-5
 
59,00 zł
49,90 zł 49,90 zł PLN 1
Dostawa od 9.90 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 250zł

Opis

Jedzenie pod wpływem emocji

Autorzy: Kamila Czepczor-Bernat,  Anna Brytek-Matera

"Rozdział pierwszy ukazuje szczegółowe zależności zachodzące pomiędzy procesem odżywiania się a doświadczaniem emocji o określonym nasileniu i walencji oraz charakteryzuje klasyczne teorie wyjaśniające te współzależności.

Rozdział drugi dotyczy pojęcia głodu fizjologicznego oraz głodu i jedzenia emocjonalnego. Prezentuje aspekt funkcjonowania emocjonalnego osób przejawiających zachowania ortorektyczne oraz z diagnozą dysmorfii mięśniowej.

Rozdział trzeci przedstawia znaczenie komponentu emocjonalnego w jadłowstręcie i bulimii psychicznej, rozdział czwarty zaś prezentuje aspekt emocjonalny w zaburzeniu z napadami objadania się, nocnym objadaniu się i otyłości.

Kolejne rozdziały książki poruszają tematykę związaną z modelami żywieniowymi oraz podkreślają skuteczność terapii poznawczo-behawioralnej w leczeniu zaburzeń odżywiania się  i otyłości.

W rozdziale siódmym i ósmym prezentowane są wyniki badań własnych w zakresie jedzenia emocjonalnego wśród osób z nadwagą i otyłością oraz z zaburzeniami odżywiania.

Ostatni rozdział dotyczy metaanalizy przedstawionych badań ze szczególnym uwzględnieniem implikacji praktycznych."

ze wstępu do książki Jedzenie pod wpływem emocji

"Źródła bibliograficzne, na które powołują się Autorzy, świadczą o doskonałej orientacji w literaturze przedmiotu. Z pewnością w pracy znalazły się wszystkie najbardziej znaczące koncepcje i teorie psychologiczne nawiązujące do reakcji: emocje - jedzenie. 

Ponadto wiele jest opisów badań oraz przytaczanych danych statystycznych, które wskazują na to, że Autorzy z wielką starannością, rozwagą i obiektywizmem starają się prezentować poszczególne zagadnienia. To niewątpliwie wielka zaleta tego opracowania - jej wybitnie naukowy charakter. Opracowania, w którym formowane wnioski mają swoje teoretyczne i empiryczne uzasadnienie...

Książka Jedzenie pod wpływem emocji jest niezwykle potrzebnym społecznie i cennym naukowo opracowaniem, którego publikacja przyczyni się do lepszego zrozumienia mechanizmów ludzkich zachowań."

z recenzji prof. nadzw. dr hab. Alicji Głębockiej

"Przedstawiona monografia Jedzenie pod wpływem emocji dostarcza czytelnikowi wiedzy teoretycznej bogato dokumentowanej doniesienami z badań, w tym własnych. Szczególną uwagę zwracają rozdziały trzeci i czwarty. Jak dotąd, w polskiej literaturze, zarówno problematyka orthorexia nervosa, jak i zaburzeń z napadami objadania się, nie znalazły tak szczegółowego, wnikliwego i nowoczesnego odzwierciedlenia. Tymczasem dla osób zajmujących się teoretycznie i praktycznie zaburzeniami odżywiania oraz nienormatywnymi zachowaniami jedzeniowymi jest to niezwykle cenne."

z recenzji prof. nadzw. dr hab. Beaty Ziółkowskiej

Tagi: zaburzenia odżywiania ,

Spis treści

Jedzenie pod wpływem emocji

Autorzy: Kamila Czepczor-Bernat,  Anna Brytek-Matera

Rozdział 1. Doświadczanie emocji a proces odżywiania się
    
1.1. Rola pokarmu w funkcjonowaniu człowieka
1.2. Stany afektywne: emocje, nastrój, uczucia
1.3. Neuronauka a procesy emocjonalne i pokarmowe
1.4. Procesy emocjonalne a zachowania i postawy żywieniowe
1.5. Negatywne emocje a jedzenie
1.5.1. Negatywne emocje a ilość spożywanych produktów
1.5.2. Negatywne emocje a jakość spożywanych produktów
1.6. Pozytywne emocje a jedzenie
1.7. Intensywność emocji a jedzenie
1.8. Jedzenie zgodne z emocjami versus jedzenie regulujące emocje    
1.9. Podział klasycznych teorii wyjaśniających wpływ emocji na jedzenie
    
Rozdział 2. Głód i jedzenie emocjonalne
    
2.1. Głód fizjologiczny
2.2. Głód emocjonalny
2.3. Definicje i charakterystyka jedzenia emocjonalnego
2.4. Koncepcje wyjaśniające jedzenie emocjonalne
2.5. Komponent emocjonalny w wybranych zaburzeniach
2.5.1. Ortoreksja psychiczna
2.5.2. Dysmorfia mięśniowa

Rozdział 3. Emocjonalny aspekt (nie)jedzenia: zaburzenia odżywiania
    
3.1. Komponent emocjonalny w zaburzeniach odżywiania
3.1.1. Jadłowstręt psychiczny
3.1.2. Bulimia psychiczna
    
Rozdział 4. Emocjonalny aspekt nadmiernego jedzenia: zaburzenie z napadami objadania się i otyłość
    
4.1. Zaburzenie z napadami objadania się – charakterystyka
4.1.1. Przyczyny i czynniki ryzyka zaburzenia z napadami objadania się
4.1.2. Wpływ czynników biologicznych oraz socjodemograficznych
4.1.3. Geneza rozwoju zaburzenia z napadami objadania się z uwzględnieniem czynników psychologicznych
4.1.4. Konsekwencje zaburzenia z napadami objadania się
4.2. Rola czynnika emocjonalnego w zaburzeniu z napadami objadania się
4.3. Nocne objadanie się
4.4. Otyłość
    
Rozdział 5. Modele wyborów żywieniowych
    
5.1. Wybory żywieniowe – charakterystyka
5.2. Modele rozwojowe: ekspozycja i proces uczenia się
5.3. Modele poznawcze: aktywność poznawcza a antycypacja i eksplikacja zachowań żywieniowych
5.4. Perspektywa psychofizjologiczna
5.5. Psychologiczne determinanty wyborów żywieniowych
5.6. Procesualność a podejście integracyjne
    
Rozdział 6. Terapia poznawczo-behawioralna osób jedzących pod wpływem emocji
    
6.1. Terapia poznawczo-behawioralna zaburzeń odżywiania
6.1.1. Transdiagnostyczna teoria poznawczo-behawioralna: pomost pomiędzy leczeniem zaburzeń odżywiania a objadaniem się pod wpływem emocji?
6.1.2. Model poznawczy bulimii psychicznej: wskazówki do pracy terapeutycznej
6.1.3. Inne metody i formy pracy z pacjentami z zaburzeniami odżywiania
6.2. Leczenie otyłości: terapia behawioralna versus podejście poznawczo-behawioralne
6.3. Skuteczność różnych metod leczenia zaburzenia z napadami objadania się
    
Rozdział 7. Jedzenie emocjonalne wśród dorosłych osób z nadwagą i otyłością – badania własne
    
7.1. Jedzenie emocjonalne wśród pacjentów z otyłością – wprowadzenie
7.1.1. Emocje i jedzenie: model Machta
7.2. Hipotezy badawcze
7.3. Charakterystyka badanych osób
7.4. Narzędzia badawcze
7.4.1. Skala Uczuć Pozytywnych i Negatywnych
7.4.2. Skala Regulacji Nastroju
7.4.3. Inwentarz Zachowań Zdrowotnych
7.4.4. Kwestionariusz Zachowań Związanych z Jedzeniem
7.5. Wyniki badań własnych
7.5.1. Emocjonalne przejadanie się oraz inne aspekty funkcjonowania afektywnego – badania porównawcze
7.5.2. Predyktory emocjonalnego przejadania się
7.5.3. Analiza mediacji
7.6. Dyskusja
    
Rozdział 8. Emocjonalny styl jedzenia w kontekście zaburzeń odżywiania – badania własne
    
8.1. Jedzenie emocjonalne versus jedzenie w odpowiedzi na bodźce zewnętrzne wśród osób z jadłowstrętem i bulimią psychiczną – wprowadzenie
8.2. Hipotezy badawcze
8.3. Charakterystyka badanych osób
8.4. Narzędzia badawcze
8.4.1. Test Postaw wobec Ciała (Body Attitude Test)
8.4.2. Test Sylwetek (Contour Drawing Rating Scale)
8.4.3. Kwestionariusz Zaburzeń Odżywiania (Eating Disorders Invenory)
8.4.4. Inwentarz Poczucia Własnej Wartości (Self-Esteem Inventory)
8.4.5. Szpitalna Skala Lęku i Depresji (Hospital Anxiety and Depression Scale)
8.4.6. Test dotyczący stylu jedzenia
8.5. Wyniki badań
8.5.1. Badania porównawcze
8.5.2. Badania korelacyjne
8.5.3. Analiza regresji
8.5.4. Analiza mediacji
8.6. Dyskusja

Rozdział 9. Interwencja psychologiczna – praktyczne zastosowanie wyników badań
    
9.1. Badania zaprezentowane w monografii a ich praktyczne wykorzystanie
9.2. Innowacyjne interwencje w leczeniu jedzenia emocjonalnego
9.3. Badania własne: implikacje praktyczne i dalszy rozwój badań a współczesne metody leczenia
9.4. Podsumowanie: między teorią a praktyką

Opinie

Imię i nazwisko
Email
Twoja ocena
Twoja opinia

Zapytaj o produkt

Imię i nazwisko
Email
Telefon
Wiadomość

TYTUŁY POWIĄZANE

KLIENCI, KTÓRZY KUPILI TEN PRODUKT KUPILI RÓWNIEŻ

POLECAMY