• KOSZYK 0 (0 zł)
    Brak produktów w koszyku.
Mikrobiologia w kosmetologii

MIKROBIOLOGIA W KOSMETOLOGII

  • Wydawca: PZWL
  • Rok wydania: Warszawa 2013
  • Wydanie: 1
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 978-83-200-4589-5
 
69,00 zł
58,90 zł 58,90 zł PLN 1
Dostawa od 11.80 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 250zł

Opis

Na rynku wydawniczym jest coraz więcej pozycji na temat kosmetologii, brak natomiast podręcznika z zakresu mikrobiologii dla kosmetologów. Chcielibyśmy, aby proponowana przez nas książka wypełniła tę lukę i dlatego przedstawiamy wiedzę z zakresu mikrobiologii w formie przydatnej dla osób związanych zawodowo z kosmetologią bądź też zainteresowanych zagadnieniami mikrobiologii w kosmetologii. Książka przeznaczona jest więc nie tylko dla studentów kosmetologii, ale także dla pracowników zakładów kosmetycznych oraz osób zainteresowanych tą tematyką.

Książka zawiera najbardziej aktualne informacje na temat wymogów stawianych zakładom kosmetycznym w zakresie zapobiegania zakażeniom podczas wykonywania zabiegów, praktyczne wskazówki dotyczące zasad higienicznego postępowania oraz wiedzę teoretyczną z zakresu mikrobiologii niezbędną dla przyszłych i obecnych kosmetologów.

Fragment przedmowy.

W książce Mikrobiologia kosmetyczna omówiono takie zagadnienia jak:

  • rolę wirusów, bakterii i grzybów w kosmetologii;
  • zakażenia skóry i jej przypadków;
  • drobnoustroje występujące w kosmetykach
  • działania prewencyjne w tym sterylizację, dezynfekcję, aseptykę i antyseptykę
  • bezpieczeństwo mikrobiologiczne.

Tagi: kosmetologia podręcznik ,

Spis treści

1. Wprowadzenie – Eugenia Gospodarek, Agnieszka Mikucka

2. Podstawy mikrobiologii – przegląd mikrobiologii kosmetycznej
2.1. Systematyka – Eugenia Gospodarek 
2.2. Klasyfikacja, budowa i replikacja wirusów – Eugenia Gospodarek
2.3. Klasyfikacja, budowa i namnażanie się bakterii – Eugenia Gospodarek 
2.4. Klasyfikacja, budowa i rozmnażanie się grzybów – Małgorzata Prażyńska 
2.5. Występowanie i właściwości fizjologiczne drobnoustrojów – Eugenia Gospodarek 
2.6. Mikroflora fizjologiczna człowieka – Eugenia Gospodarek 
2.6.1. Znaczenie mikroflory skóry i błon śluzowych

3. Podstawy immunologii – Agnieszka Mikucka 
3.1. Mechanizmy reakcji obronnych gospodarza
3.1.1. Komórkowa odpowiedź immunologiczna 
3.1.2. Odporność przeciwzakaźna 
3.2. Immunologia skóry
3.3. Immunoprofilaktyka 

4. Drogi transmisji drobnoustrojów – Alicja Sękowska

5. Kolonizacja, zakażenie – rola drobnoustrojów w zakażeniach – Agnieszka Mikucka

6. Ogólne zasady mikrobiologicznej diagnostyki laboratoryjnej – Eugenia Gospodarek
6.1. Metody barwienia drobnoustrojów 
6.2. Podłoża do hodowli drobnoustrojów

7. Wirusy – znaczenie w kosmetologii – Alicja Sękowska, Joanna Wróblewska 
7.1. Charakterystyka wirusów przenoszonych przez krew
7.2. Charakterystyka wirusów wywołujących zmiany skórne
7.2.1. Charakterystyka wirusów z rodziny Herpesviridae 
7.2.2. Charakterystyka wirusów z rodziny Poxviridae 
7.2.3. Charakterystyka wirusów z rodziny Picornaviridae
7.2.4. Charakterystyka wirusów grupy HPV z rodziny Papillomaviridae
7.2.5. Charakterystyka parwowirusa B-19 z rodziny Parvoviridae 
7.2.6. Charakterystyka wirusa różyczki z rodziny Togaviridae 
7.3. Wirusy gorączek krwotocznych 
7.4. Charakterystyka wirusów przenoszonych drogą kropelkową
7.4.1. Charakterystyka wirusów z rodziny Orthomyxoviridae
7.4.2. Charakterystyka wirusów z rodziny Paramyxoviridae
7.4.3. Charakterystyka wirusów z rodziny Coronaviridae
7.4.4. Charakterystyka wirusów z rodziny Picornaviridae 
7.4.5. Charakterystyka wirusów z rodziny Adenoviridae

8. Bakterie – znaczenie w kosmetologii – Eugenia Gospodarek 

9. Grzyby – znaczenie w kosmetologii – Małgorzata Prażyńska, Joanna Kwiecińska-Piróg 
9.1. Grzybice powierzchniowe 
9.1.1. Czynniki predysponujące do zakażeń grzybiczych 
9.1.2. Rezerwuary grzybów w zakładzie kosmetycznym
9.1.3. Dermatofity 
9.1.4. Drożdże 
9.1.5. Grzyby pleśniowe 
9.2. Diagnostyka mikologiczna 
9.3. Profilaktyka zakażeń w zakładzie kosmetycznym

10. Pasożyty – znaczenie w kosmetologii – Anna Michalska

11. Zakażenia skóry i jej przydatków – aspekty kliniczne – Barbara Zegarska, Rafał Czajkowski 
11.1. Wstęp
11.2. Zakażenia wirusowe 
11.2.1. Opryszczka zwykła (herpes simplex) 
11.2.2. Półpasiec (zoster)
11.2.3. Ospa wietrzna (varicella)
11.2.4. Mięczak zakaźny (moluscum contagiosum) 
11.2.5. Zakażenia wirusem brodawczaka ludzkiego (Human Papilloma Virus)

11.3. Zakażenia bakteryjne

11.3.1. Zakażenia gronkowcowe (staphylodermiae) 
11.3.2. Zakażenia paciorkowcowe (streptodermiae) 
11.3.3. Mieszane zakażenia paciorkowcowo-gronkowcowe (staphylo-streptodermiae) 
11.4. Grzybice skóry 
11.4.1. Dermatofitozy – zakażenia wywołane przez dermatofity (grzybice właściwe) 

12. Drobnoustroje występujące w surowcach kosmetycznych i kosmetykach – Anna Budzyńska, Agnieszka Kaczmarek 
12.1. Badania mikrobiologiczne surowców kosmetycznych i kosmetyków 
12.2. Czystość mikrobiologiczna kosmetyków .
 

13. Działania prewencyjne w kosmetologii – Katarzyna Jachna-Sawicka, AnnaMichalska, Patrycja Zalas-Więcek, Krzysztof Skowron
13.1. Sterylizacja 
13.1.1. Podział metod sterylizacji 
13.1.2. Kontrola procesu sterylizacji 
13.2. Dezynfekcja 
13.2.1. Dezynfekcja powierzchni 
13.2.2. Dezynfekcja narzędzi i sprzętu
13.2.3. Dezynfekcja skóry, rąk personelu
13.2.4. Środki dezynfekcyjne
13.3. Aseptyka i antyseptyka 
13.4. Środki ochrony kosmetyków
13.4.1. Konserwanty stosowane w kosmetykach
13.4.2. Bezpieczeństwo użytkowania kosmetyków 

14. Bezpieczeństwo mikrobiologiczne w zakładzie kosmetycznym – Anna Budzyńska, Aleksander Deptuła, Agnieszka Kaczmarek, Anna Michalska, Agnieszka Mikucka, Krzysztof Skowron
14.1. Nosicielstwo drobnoustrojów 
14.1.1. Nosicielstwo Staphylococcus aureus 
14.2. Drobnoustroje stanowiące zagrożenie epidemiologiczne 
14.3. Kontrola mikrobiologiczna środowiska pracy w zakładach kosmetycznych 
14.4. Kryteria czystości mikrobiologicznej kosmetyków 
14.5. Higiena rąk personelu 
14.5.1. Mikroflora naturalna rąk
14.5.2. Przenoszenie drobnoustrojów przez ręce 
14.6. Właściwości preparatów do higieny rąk

14.7. Dekontaminacja rąk w środowisku zakładu kosmetycznego

14.8. Gospodarka odpadami 

15. Zakład kosmetyczny – aspekty prawne – Patrycja Zalas-Więcek, Katarzyna Jachna-Sawicka
15.1. Organizowanie zakładu kosmetycznego 
15.1.1. Wymagania ogólne dotyczące lokalizacji, pomieszczeń oraz wyposażenia zakładu kosmetycznego
15.2. Higiena w zakładzie kosmetycznym 
15.2.1. Sterylizacja i dezynfekcja
15.3. Postępowanie z odpadami w zakłądzie kosmetycznym 
15.4. Skład i jakość kosmetyków
15.5. Krajowy system informowania o kosmetykach wprowadzonych do obrotu 
15.5.1. Nadzór nad kosmetykami 

Opinie

Imię i nazwisko
Email
Twoja ocena
Twoja opinia

Zapytaj o produkt

Imię i nazwisko
Email
Telefon
Wiadomość

TYTUŁY POWIĄZANE

KLIENCI, KTÓRZY KUPILI TEN PRODUKT KUPILI RÓWNIEŻ

POLECAMY