OD SOCJOLOGII MEDYCYNY DO SOCJOLOGII ŻYWIENIA
- Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
- Rok wydania: 2013
- Wydanie: I
- Ilość stron: 237
- Oprawa: miękka
- ISBN: 9788323335566
39,60 zł
powyżej 300zł Najniższa cena z 30 dni: 39,60 zł
Książka ta nie stanowi próby kompleksowej odpowiedzi na pytanie o przyczyny otyłości lub możliwości jej leczenia. Jest jednak znakomitym źródłem informacji na temat socjologicznych uwarunkowań zachowań żywieniowych. Sposób odżywiania jest niewątpliwie zależny od wzorców rodzinnych i kulturowych, statusu ekonomicznego, charakteru pracy, przekonań religijnych i wielu innych czynników, które zostały ukazane w tej publikacji. Autorzy w interesujący sposób opisują współczesny świat, pokazując wieloelementową mozaikę przyczyn leżących u podłoża zaburzeń odżywiania. Książka będzie pomocna w prowadzeniu zajęć z zakresu socjologii zdrowia, socjologii żywienia, gender studies, współczesnych problemów społeczeństwa polskiego, demografii, socjologii medycyny, a także w prowadzeniu poszczególnych segmentów zajęć dydaktycznych w szeroko pojętych naukach medycznych i społecznych. Może stać się także swoistym drogowskazem dla społecznych inicjatyw podejmowanych w celu budowania dobrych praktyk i zachowań zdrowotnych.
Część I. Główne nurty zainteresowań socjologii żywienia jako subdyscypliny socjologii medycyny
1. Socjologia żywienia jako subdyscyplina socjologii medycyny
2. Proces medykalizacji a zmiany we wzorach odżywiania
3. Socjologiczne ujęcia zachowań w zdrowiu
4. Uwarunkowania wyboru żywności
5. Preferencje, wybory określonych produktów żywnościowych
6. Nierówności społeczne a wzory odżywiania
7. Postrzeganie ryzyka związanego z żywnością
8. Zachowania związane z samoopieką
9. Zachowania w chorobie
10. Socjologiczne i kulturowe aspekty otyłości
Część II. Wybrane aspekty socjologii żywienia
Wybrane aspekty epidemiologii żywienia
Socjalizacja a żywienie- analiza socjologiczna
Uwarunkowania genderowe nierówności i przemocy w sferze zachowań żywieniowych- ujęcie interdyscyplinarne
Regulacyjna funkcja religii a sposób odżywiania się i zdrowie osób zaangażowanych religijnie
Dystynkcja i dieta. Rola kapitału kulturowego w procesie kształtowania upodobań żywieniowych
Migracje międzynarodowe a żywienie
Waga mediów, czyli o wpływie mass mediów na kształtowanie wzorów żywienia
Zaburzenia odżywiania występujące u dzieci i młodzieży
Edukacja osób starszych w zakresie zdrowego odżywiania się
Antropologiczne podejście do nauki o żywieniu ( z perspektywy amerykańskiej)
Opryszczkowate zapalenie skóry wywołuje charakterystyczne zmiany skórne, które...
czytaj więcejCukrzyca ciążowa to specyficzna forma cukrzycy, która rozwija się w trakcie ciąży,...
czytaj więcejChoroba Leśniowskiego-Crohna to schorzenie, które charakteryzuje się obecnością...
czytaj więcej