WILLIAMS. PODSTAWY ŻYWIENIA I DIETOTERAPIA
- Wydawca: Edra Urban & Partner
- Rok wydania: 2025
- Ilość stron: 575
- Oprawa: miękka
- ISBN: 9788368527193
299,39 zł
Żywienie jest dynamicznie i stale rozwijającą się dyscypliną. Czynnikami istotnie zmieniającymi jej oblicze są m.in. badania naukowe o żywieniu człowieka, nowe wzorce żywieniowe, wpływające na zmianę potrzeb opieki zdrowotnej oraz opinia publiczna, coraz bardziej świadoma znaczenia promocji zdrowia i roli żywienia. Pacjenci poszukują możliwości samodzielnego zaangażowania się w troskę o własne zdrowie, a integralną częścią takiej opieki zdrowotnej jest prawidłowe i zbilansowane żywienie.
Williams. Podstawy żywienia i dietoterapia to publikacja uwzględniająca te zmiany.
W podręczniku przedstawiono naukowe zasady żywienia oraz ich praktyczne zastosowania w opiece skoncentrowanej na pacjencie.
Celem autorów było opracowanie książki odpowiadającej współczesnym potrzebom, zawierającej zaktualizowane treści, odzwierciedlające najnowszą dostępną literaturę naukową oraz wychodzącej naprzeciw oczekiwaniom i zmieniającym się potrzebom studentów, wykładowców i lekarzy podstawowej opieki zdrowotnej.
Intencją autorów było również to, aby osoby zajmujące się opieką zdrowotną z należytą ostrożnością podchodziły do nowych informacji żywieniowych i pytań dotyczących żywienia, zadawanych przez ich coraz bardziej zróżnicowanych klientów i pacjentów; oraz aby kontakt i komunikacja z profesjonalistami w dziedzinie żywienia pomogły zbudować silne podejście zespołowe do klinicznych problemów żywieniowych w opiece nad pacjentem.
Opryszczkowate zapalenie skóry wywołuje charakterystyczne zmiany skórne, które...
czytaj więcejCukrzyca ciążowa to specyficzna forma cukrzycy, która rozwija się w trakcie ciąży,...
czytaj więcejChoroba Leśniowskiego-Crohna to schorzenie, które charakteryzuje się obecnością...
czytaj więcej