CUKRZYCA TYPU 2 PRZEWODNIK DLA CHORYCH
- Wydawca: PZWL
- Rok wydania: 2016
- Wydanie: I
- Ilość stron: 174
- Oprawa: miękka
- ISBN: 978-83-200-5073-8
49,90 zł
powyżej 300zł Najniższa cena z 30 dni: 45,90 zł
Coraz więcej osób choruje na cukrzycę. Coraz silniej tryb życia i styl żywienia sprzyjają zapadnięciu na tę chorobą. Coraz więcej leków o zróżnicowanych mechanizmach działania ma do dyspozycji diabetolog.
Podstawowym elementem leczenia pozostaje jednak zmiana stylu życia. Oto właściwy kierunek: zwiększyć aktywność fizyczną, zmniejszyć masę ciała, ograniczyć liczbę przyjmowanych kalorii. W jaki sposób i dlaczego? Odpowiedzi na czasie udzielają specjaliści z Katedry i Kliniki Chorób Wewnętrznych i Diabetologii Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu.
Nowoczesne źródło wiedzy o cukrzycy typu 2 objaśnia mechanizm choroby i terapię. Uprzystępnia zasady żywienia. Zawiera przykładowe jadłospisy.
Zgodnie z aktualnym stanem wiedzy przybliża:
- psychologiczne aspekty jedzenia i motywację do odchudzania
- znaczenie chorób współistniejących
- zasady zwiększania wysiłku fizycznego
- znaczenie superżywności i substancji słodzących
Rozpoznanie cukrzycy
Ile energii potrzebuje organizm w ciągu doby?
Prawidłowa i należna masa ciała
Zapotrzebowanie kaloryczne w ciągu doby
Rozkład energii na posiłki w ciągu doby
Węglowodany w warzywach i owocach
Zdrowe techniki kulinarne
Jak radzić sobie w restauracjach
Produkty według indeksu glikemicznego
Substancje słodzące
Produkty wskazane i niewskazane
Różne "E", czyli dodatki
Insuliny w Polsce
Szybka pomoc w hipoglikemii
Umiarkowany wysiłek fizyczny a tętno
Korekty diety przy chorobach współistniejących
Zalecenia żywieniowe w otyłości
Dobre wyrównanie gospodarki lipidowej
Pytania w stresującej sytuacji
GGT to kluczowy marker diagnostyczny, wykorzystywany w badaniach laboratoryjnych,...
czytaj więcejLipidogram pozwala ocenić poziomy cholesterolu całkowitego, LDL, HDL oraz trójglicerydów....
czytaj więcejGlikemia, czyli poziom glukozy we krwi, jest wskaźnikiem zdrowia metabolicznego....
czytaj więcejBadanie poziomu (AST) aminotransferazy asparaginianowej, znane również jako AspAT...
czytaj więcejCzyrak, czyli zapalenie wywołane przez bakterie gronkowca złocistego, to powszechna...
czytaj więcej