HISTORIA DIETY I KULTURY ODŻYWIANIA
- Rok wydania: 2018
- Wydanie: I
- Ilość stron: 178
- Oprawa: miękka
- ISBN: 978-83-7055-367-8
49,90 zł
powyżej 300zł Najniższa cena z 30 dni: 49,90 zł
Historia diety i kultury odżywiania
Redakcja: Bożena Płonka-Syroka, Halina Grajet i Andrzej Syroka
W niniejszej serii podejmowane będą problemy związane z historią i kulturą odzywiania. Będziemy je analizaować zarówno w kontekście historycznym, jak i odnosząc się do aktualnie występujących kwestii. Planowany zakres tematyczny serii obejmuje omówienie historii odżywiania oraz praktyk żywieniowych w cywilizacjach starożytnych, które stanowią punkt wyjścia dla kultury odżywiania w społecznościach, których codzienna praktyka życiowa odbywa się w kręgu słowa pisanego, aż do czasów współczesnych. Planujemy też publikację artykułów poświęconych omówieniu i analizie danych społecznościowych przedpiśmiennych, o których wiedza pochodzi ze źródeł archeologicznych, jak również tekstów opracowanych przez etnografów i etnologów dotyczących praktyk żywieniowych w europejskich tzw. społecznościach typu ludowego, a także społecznościach zamieszkujących inne niź Europa kontynenty, żyjących w kręgu własnej kultury i tradycji. Przedmiotem naszego zainteresowania będzie także obszar związany z kulturowym kształtowaniem ciała za pośrednictwem określonego rodzaju diety.
Ze wstępu
Historia diety i kultury odżywiania
Redakcja: Bożena Płonka-Syroka, Halina Grajet i Andrzej Syroka
Wstęp.
Kilka uwag o diecie spartańskiej, czyli o wiarygodności Plutarcha z Cheronei.
Co jadł robotnik w Cesarstwie Rzymskim? Zarobki i ceny żywności w edykcie Dioklecjana z 301 r.
Procedury dietetyczne w kuracji gorączki ciągłej na podstawie wybranych traktatów medycznych antyku i wczesnego Bizancjum.
Dieta w czasie pokoju i na wojnie żołnierzy armii koronnej i litewskiej XVII w.
Reguły i zwyczaje żywieniowe staroobrzedowców.
Kuchnia mieszczańska na ziemiach polskich w XIX w.
Diety lecznicze w dziewietnastowiecznych polskich uzdrowiskach.
Żywienie chorych w szpitalach Królestwa Polskiego na przełomie XIX i XX w.
Żywienie w ośrodkach karnych i poprawczych w Królestwie Polskim w XIX i w początkach XX w.
Kuchnia chłopska, czyli o żywieniu się ludu wiejskiego na ziemiach polskich na przełomie XIX i XX w. w opinii ówczesnych doniesień prasowych.
Wykaz autorów.