ŻYWIENIE W CHOROBACH SERCA
- Wydawca: PZWL
- Rok wydania: 2022
- Wydanie: I
- Ilość stron: 600
- Oprawa: miękka
- ISBN: 9788301223342
183,90 zł
powyżej 300zł Najniższa cena z 30 dni: 177,90 zł
Żywienie w chorobach serca
Autor: Piotr Jankowski, Michał Czapla
Żywienie w chorobach serca, to pozycja jakiej brakowało na polskim rynku. Do tej pory wiedzę dotyczacą żywienia w chorobach sercowo - naczyniowych czerpaliśmy z wytycznych krajowych lub europejskich, które jednak tylko zaznaczały konieczność prawidłowego żywienia w chorobach serca.
Monografia, która powstała, w sposób szczegółowy omawia zagadnienia żywieniowe dotyczące chorych kardiologicznych. W rezultacie jak autorzy sugerują może być drogowskazem oraz cennym uzupełnieniem pozycji literaturowych wymaganych w sylabusach przedmiotów na kierunkach nie tylko medycznych czy dietetycznych.
Wszystkie informacje podane w monografii są istotne, podane w sposób ciekawy zachęcający do zgłębiania tajników żywienia w chorobach serca.
Prof. Izabella Uchmanowicz
Choroby układu krążenia są najczęstszą przyczyną zgonów w krajach rozwiniętych i stanowią dla współczesnego świata duże wyzwanie zdrowotne. Jest to pierwsza książka na polskim rynku wydawniczym kompleksowo traktująca żywienie osób z chorobami serca.
W publikacji poruszono wiele ważnych tematów, w tym zaprezentowano najbardziej wartościowe diety zalecane pacjentom z chorobami serca. Opisano postępowanie u pacjentów dyslipidemią, nadciśnieniem tetniczym, niewydolnościa serca i innymi stanami zdrowotnymi. Przedstawiono postępowanie u pacjentów w podeszłym wieku, u dzieci, u chorych po przeszczepie serca, a także omówiono zagadnienia związane z żywieniem osób w stanach niedożywienia. Kolejną ważną częścią ksiązki jest farmakoterapia i stosowanie suplementów diety.
Mamy nadzieję, że przedstawione informacje, porady i rekomendacje okażą się wartościowe i będą wykorzystywane w codziennej praktyce. Książkę kierujemy zarówno do dietetyków, specjalistów różnych dziedzin medycyny, jak również adeptów nauk medycznych, którzy poszukują wiarygodnej wiedzy uznanych ekspertów w tej tematyce.
Żywienie w chorobach serca
Autor: Piotr Jankowski, Michał Czapla
1. Choroby układu krążenia problemem zdrowia publicznego
2. Czynniki ryzyka chorób serca
3. Ocena ryzyka sercowo-naczyniowego
4. Dietoprofilaktyka chorób serca. Przegląd światowych wytycznych
5. Wpływ mikrobioty jelitowej na choroby serca
6. Wybrane modele żywienia stosowane w chorobach serca
7. Postępowanie żywieniowe w dyslipidemii
8. Postępowanie żywieniowe w nadciśnieniu tętniczym
9. Postępowanie żywieniowe w niewydolności serca
10. Żywienie po przeszczepie serca
11. Dietoterapia otyłośc
12. Farmakologiczne i zabiegowe leczenie otyłości
13. Żywienie pacjentów ze współistniejącymi jednostkami chorobowymi
14. Postępowanie dietetyczne w niedożywieniu
15. Żywienie osób starszych z chorobami serca
16. Żywienie dzieci z chorobami serca
17. Suplementy diety stosowane w chorobach serca
18. Interakcja leków i suplementów diety z żywnością
19. Wybrane produkty spożywcze i ich wpływ na choroby serca
20. Analiza składu ciała u pacjentów z chorobami serca – aspekty praktyczne
21. Psychologia zmiany nawyków żywieniowych
22. Samoopieka pacjenta z chorobami serca
23. Opieka koordynowana nad pacjentem z chorobami serca
24. Medycyna stylu życia w chorobach serca
25. Pierwsza pomoc w gabinecie dietetyka
Kiedy zdrowie stało się jednym z najważniejszych priorytetów dla wielu osób,...
czytaj więcejCholesterol HDL odpowiada za ochronę zdrowia sercowo-naczyniowego. Zadaniem HDL jest...
czytaj więcejZarówno genetyczne czynniki ryzyka, jak i styl życia przyczyniają się do wzrostu...
czytaj więcejKwasy tłuszczowe omega-3 to rodzaj wielonienasyconych tłuszczów. Są one niezbędne...
czytaj więcejOgólne badanie moczu (OBM), znane również jako analiza moczu, jest jednym z najczęściej...
czytaj więcejDzięki swojej prostocie wykonania i bogactwu uzyskiwanych informacji, badanie moczu...
czytaj więcej