• KOSZYK 0 (0 zł)
    Brak produktów w koszyku.
G-21371_22364_150x190

ŻYWIENIE CZŁOWIEKA ZDROWEGO I CHOREGO TOM 2 WYD 3

  • Wydawca: PWN
  • Rok wydania: 2022
  • Wydanie: III
  • Ilość stron: 620
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 9788301222864
119,00 zł
104,90 zł 119 104.9 PLN 1
Bezpłatna dostawa przy zakupach
powyżej 300zł
Najniższa cena z 30 dni: 104,90 zł

Opis

Żywienie człowieka zdrowego i chorego Tom 2 wyd3

Autor: Jan Gawęcki

Żywienie człowieka zdrowego i chorego. to drugi tom wielokrotnie wznawianego podręcznika akademickiego poświęconego problematyce żywienia człowieka. Pozostałe tomy podręcznika to Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu oraz Żywienie a zdrowie publiczne.

Zgodnie z tytułem drugi tom prezentuje wiedzę z zakresu współczesnej nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego. Autorzy omówili: zasady i praktyczne wskazówki prawidłowego żywienia w różnych okresach życia; rolę żywienia w profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób, jak niedożywienie i otyłość, jadłowstręt i bulimia, choroby metaboliczne, choroby układu krążenia i pokarmowego, onkologiczne, alergie pokarmowe, intensywna terapia żywieniowa; żywienie pozajelitowe i dojelitowe; praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego.

Książka została tak pomyślana, aby pomóc czytelnikowi racjonalnie żywić siebie i innych, uwzględniając różne uwarunkowania związane z wiekiem, stanem fizjologicznym, trybem i warunkami życia; rozumieć rolę żywienia w patogenezie, profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób oraz prawidłowo stosować żywienie pozajelitowe i dojelitowe, poznać organizacyjne i technologiczne aspekty optymalizacji praktycznego żywienia osób zdrowych i chorych.

Książka Żywienie człowieka zdrowego i chorego jest przeznaczona dla studentów uniwersytetów przyrodniczych, medycznych, i innych uczelni wyższych realizujących przedmioty z zakresu żywienia, a także dla osób praktycznie zajmujących się tym zagadnieniem - lekarzy, dietetyków, żywieniowców, technologów żywności oraz personelu szpitali, sanatoriów i domów opieki.

Spis treści

Żywienie człowieka zdrowego i chorego Tom 2 wyd3

Autor: Jan Gawęcki


Przedmowa XVII

Wykaz wybranych akronimów XIX

Część I. Praktyczne wskazówki do prawidłowego żywienia w różnych okresach życia

1 1. Żywienie niemowląt, dzieci i młodzieży Józef Ryżko, Piotr Socha 3

1.1. Wprowadzenie 3

1.2. Żywienie w okresie niemowlęcym 3

1.3. Żywienie dzieci w wieku 1–3 lat 18

1.4. Żywienie dzieci w okresie przedszkolnym 22

1.5. Żywienie dzieci w wieku szkolnym 25

To jest najważniejsze 28

Literatura uzupełniająca 29

2. Żywienie podczas rekreacyjnej aktywności ruchowej oraz w sporcie wyczynowym Jan Jeszka, Joanna Pieczyńska, Joanna Bajerska 31

2.1. Wprowadzenie 31

2.2. Zapotrzebowanie energetyczne sportowców w zależności od rodzaju wysiłku fizycznego 32

2.3. Zapotrzebowanie energetyczne osób trenujących rekreacyjnie 34

2.4. Węglowodany jako substrat energetyczny podczas wysiłku fizycznego 37

2.5. Zapotrzebowanie na białko podczas wysiłku fizycznego 44

2.6. Tłuszcze jako substrat energetyczny podczas wysiłku fizycznego 45

2.7. Rola witamin i składników mineralnych podczas wysiłku fizycznego 48

2.8. Znaczenie wody i elektrolitów podczas wysiłku fizycznego 50

2.9. Środki ergogeniczne dla sportowców 55

To jest najważniejsze 57

Literatura uzupełniająca 58

3. Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących Grzegorz H. Bręborowicz, Mariola Ropacka-Lesiak 61

3.1. Wprowadzenie 61

3.2. Sposób żywienia w okresie przedkoncepcyjnym 62

3.3. Żywienie w ciąży 63

3.4. Żywienie w połogu i okresie karmienia 76

3.5. Konsekwencje nieprawidłowego odżywiania się w ciąży 77

To jest najważniejsze 78

Literatura uzupełniająca 78

4. Żywienie osób starszych Wojciech Franciszek Roszkowski, Ewa Sicińska 80

4.1. Wprowadzenie 80

4.2. Zmiany fizjologiczne i patologiczne w wieku starszym 81

4.3. Specyficzne problemy żywieniowe w starszym wieku 82

4.4. Zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze 83

4.5. Ogólne zasady żywienia osób starszych 86

To jest najważniejsze 88

Literatura uzupełniająca 89

5. Żywienie w ekstremalnych warunkach środowiska Jerzy Bertrandt 90

5.1. Wprowadzenie 90

5.2. Ekstremalne warunki środowiska 90

5.3. Fizjologiczne podstawy żywienia człowieka w skrajnych warunkach termicznych środowiska 92

5.4. Klimat wysokogórski 113

5.5. Żywienie w sytuacjach klęsk żywiołowych, katastrof ekologicznych i przemysłowych 116

5.6. Jet lag – zespół długu czasowego 118

To jest najważniejsze 121

Literatura uzupełniająca 122

Część II. Rola żywienia w profilaktyce i leczeniu chorób 125

6. Choroby pierwotne na tle niedoborów żywieniowych Ewa Matczuk, Lucjan Szponar 127

6.1. Wprowadzenie 127

6.2. Niedobory energii i białka 131

6.3. Niedobory niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) 136

6.4. Niedobór jodu 139

6.5. Niedobór wapnia 142

6.6. Niedobór fluoru 146

6.7. Niedobór żelaza 147

6.8. Niedobór magnezu 150

6.9. Niedobór folianów, w tym kwasu foliowego 152

6.10. Niedobór witaminy A 156

6.11. Niedobór witaminy D 160

6.12. Niedobór witaminy K 162

6.13. Modyfikacje epigenetyczne a choroby pierwotne 165

6.14. Zakończenie 166

To jest najważniejsze 167

Literatura uzupełniająca 176

7. Żywienie w chorobach jamy ustnej Anna Kurhańska-Flisykowska 187

7.1. Wprowadzenie 187

7.2. Próchnica zębów 189

7.3. Choroby twardych tkanek zębów niepróchnicowego pochodzenia 193

7.4. Choroby przyzębia 194

7.5. Choroby błon śluzowych jamy ustnej 195

To jest najważniejsze 199

Literatura uzupełniająca 200

8. Żywienie w chorobach wieku dziecięcego Anna Wiernicka, Małgorzata Matuszczyk, Piotr Socha, Jerzy Socha 201

8.1. Wprowadzenie 201

8.2. Ostra biegunka 202

8.3. Biegunka przewlekła 204

8.4. Nietolerancja mono- i disacharydów 207

8.5. Alergia pokarmowa 209

8.6. Celiakia 211

8.7. Mukowiscydoza 213

8.8. Żywienie w stanach niedoboru żelaza 217

To jest najważniejsze 220

Literatura uzupełniająca 221

9. Żywienie w dyslipidemii Małgorzata Moszak, Barbara Cybulska, Wiktor B. Szostak 223

9.1. Wprowadzenie 223

9.2. Charakterystyka i przemiany lipoprotein 224

9.3. Diagnostyka dyslipidemii 227

9.4. Cel leczenia dyslipidemii 230

9.5. Dieta w leczeniu dyslipidemii 232

To jest najważniejsze 237

Literatura uzupełniająca 238

10. Żywienie w zaburzeniach czynnościowych układu pokarmowego Jan Chojnacki, Ewa Walecka-Kapica 240

10.1. Wprowadzenie 240

10.2. Choroby przełyku 244

10.3. Dyspepsja czynnościowa 245

10.4. Zaburzenia czynnościowe jelit 249

10.5. Zaburzenia czynnościowe pęcherzyka żłciowego i zwieracza Oddiego 258

To jest najważniejsze 262

Literatura uzupełniająca 262

11. Żywienie w prewencji i leczeniu chorób serca i układu krążenia Małgorzata Moszak, Paweł Bogdański 264

11.1. Wprowadzenie 264

11.2. Czynniki żywieniowe w dietoprofilaktyce CVD 265

11.3. Zasady żywienia i aktywności fizycznej w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych 267

11.4. Postępowanie żywieniowe w chorobie niedokrwiennej serca (choroba wieńcowa) 274

11.5. Postępowanie żywieniowe w niewydolności serca (HF) 277

To jest najważniejsze 281

Literatura uzupełniająca 281

12. Dieta w nadciśnieniu tętniczym Jerzy Głuszek, Anna Posadzy-Małaczyńska 284

12.1. Wprowadzenie 284

12.2. Dieta w nadciśnieniu 285

12.3. Dieta śródziemnomorska 291

12.4. Inne modyfikacje diety 291

To jest najważniejsze 292

Literatura uzupełniająca 293

13. Żywienie w cukrzycy Małgorzata Moszak, Bogna Grygiel-Górniak, Marian Grzymisławski 295

13.1. Wprowadzenie 295

13.2. Epidemiologia cukrzycy 295

13.3. Podział cukrzycy 296

13.4. Objawy cukrzycy 297

13.5. Czynniki ryzyka cukrzycy typu 2 298

13.6. Diagnostyka cukrzycy 298

13.7. Leczenie żywieniowe w cukrzycy 298

13.8. Leczenie dietetyczne pacjentów z otyłością i cukrzycą typu 2 312

To jest najważniejsze 313

Literatura uzupełniająca 314

14. Żywienie w wybranych chorobach przewodu pokarmowego Małgorzata Moszak, Marian Grzymisławski, Krzysztof Linke 316

14.1. Wprowadzenie 316

14.2. Żywienie w nietolerancji laktozy 316

14.3. Żywienie w chorobie trzewnej (celiakii) 319

14.4. Żywienie w chorobie wrzodowej 322

14.5. Żywienie osób po resekcji żołądka 323

14.6. Żywienie w zaburzeniach żniania żołądka 325

14.7. Żywienie w nieswoistych zapalnych chorobach jelit 326

To jest najważniejsze 333

Literatura uzupełniająca 334

15. Żywienie w alergiach pokarmowych Zbigniew Bartuzi 336

15.1. Wprowadzenie 336

15.2. Niepożądane reakcje na pokarmy – definicja, klasyfikacja 337

15.3. Mechanizmy patogenetyczne nadwrażliwości pokarmowej 338

15.4. Charakterystyka alergenów pokarmowych 341

15.5. Objawy alergii pokarmowej 343

To jest najważniejsze 347

Literatura uzupełniająca 348

16. Żywienie w chorobach wątroby Małgorzata Moszak, Marian Grzymisławski 350

16.1. Wprowadzenie 350

16.2. Leczenie żywieniowe chorych z marskością wątroby 351

16.3. Stłuszczenie wątroby 358

16.4. Choroba Wilsona 361

16.5. Hemochromatoza 362

16.6. Żywienie pacjentów w ciężkim stanie klinicznym 364

16.7. Leczenie żywieniowe w okresie okołotransplantacyjnym 364

To jest najważniejsze 365

Literatura uzupełniająca 365

17. Żywienie w chorobach trzustki Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski 368

17.1. Wprowadzenie 368

17.2. Zarys patofi zjologii zewnętrznego wydzielania trzustki 369

17.3. Ostre zapalenie trzustki (OZT) 371

17.4. Przewlekłe zapalenie trzustki (PZT) 375

17.5. Mukowiscydoza 380

17.6. Rak trzustki 381

17.7. Chory po całkowitym usunięciu trzustki 382

To jest najważniejsze 384

Literatura uzupełniająca 384

18. Żywienie w chorobach nerek Kazimierz Ciechanowski 386

18.1. Wprowadzenie 386

18.2. Przewlekła choroba nerek 386

18.3. Zaawansowane stadia PChN 390

18.4. Ostra niewydolność nerek 391

To jest najważniejsze 391

Literatura uzupełniająca 392

19. Żywienie w hiperurykemii i dnie moczanowej Kazimierz Ciechanowski 393

19.1. Wprowadzenie 393

19.2. Przyczyny hiperurykemii 394

19.3. Dieta a wytwarzanie kwasu moczowego 394

19.4. Dieta a wydalanie kwasu moczowego 395

To jest najważniejsze 396

Literatura uzupełniająca 397

20. Dieta w chorobach tkanki łącznej Bogna Grygiel-Górniak, Marian Grzymisławski 398

20.1. Wprowadzenie 398

20.2. Zmiany w obrębie struktur stawowych 398

20.3. Podział chorób tkanki łącznej 399

20.4. Leczenie chorób tkanki łącznej 399

To jest najważniejsze 404

Literatura uzupełniająca 405

21. Zasady terapii żywieniowej w osteoporozie Bogna Grygiel-Górniak, Marian Grzymisławski 407

21.1. Wprowadzenie 407

21.2. Rodzaje osteoporozy 408

21.3. Czynniki ryzyka złamań w przebiegu osteoporozy 410

21.4. Rozpoznanie osteoporozy 410

21.5. Leczenie osteoporozy 411

21.6. Zalecenia żywieniowe w osteoporozie 412

To jest najważniejsze 420

Literatura uzupełniająca 420

22. Żywienie w chorobach nowotworowych Mirosław Jarosz, Bogna Grygiel-Górniak, Marian Grzymisławski, Juliusz Przysławski 424

22.1. Wprowadzenie 424

22.2. Zalecenia żywieniowe i stylu życia w prewencji nowotworów złośliwych 425

22.3. Stan odżywienia a leczenie choroby nowotworowej 429

22.4. Dieta w chorobach nowotworowych 430

To jest najważniejsze 434

Literatura uzupełniająca 435

23. Żywienie w otyłości Magdalena Białkowska 438

23.1. Wprowadzenie 438

23.2. Występowanie choroby otyłościowej 440

23.3. Etiologia choroby otyłościowej 442

23.4. Czynniki genetyczne 443

23.5. Czynniki środowiskowe 444

23.6. Następstwa otyłości 451

23.7. Leczenie dietetyczne 452

To jest najważniejsze 464

Literatura uzupełniająca 465

24. Jadłowstręt psychiczny i bulimia Jerzy Kosowicz , Andrzej Rajewski 467

I. Jadłowstręt psychiczny 467

24.1. Wprowadzenie 467

24.2. Etiopatogeneza 467

24.3. Objawy 468

24.4. Badania przedmiotowe 469

24.5. Zaburzenia hormonalne 469

24.6. Leczenie anoreksji 469

24.7. Powikłania anoreksji 471

24.8. Rokowanie 471

II. Bulimia 472

24.9. Wprowadzenie 472

24.10. Objawy i występowanie 472

24.11. Badania przedmiotowe, diagnostyka 472

24.12. Leczenie bulimii 473

To jest najważniejsze 474

Literatura uzupełniająca 474

Część III. Żywienie pozajelitowe i dojelitowe 477

25. Leczenie żywieniowe Bruno Szczygieł, Anna Ukleja 479

25.1. Wprowadzenie 479

25.2. Rodzaje niedożywienia 479

25.3. Niedożywienie szpitalne 481

25.4. Ryzyko niedożywienia 482

25.5. Identyfikacja chorych niedożywionych 483

25.6. Ocena stanu odżywienia 484

25.7. Zapotrzebowanie na składniki odżywcze 488

25.8. Niektóre wskazania do leczenia żywieniowego 492

25.9. Metody leczenia żywieniowego 496

To jest najważniejsze 503

Literatura uzupełniająca 503

Część IV. Praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego 505

26. Organizacja żywienia zbiorowego w szpitalach Mirosław Jarosz, Halina Turlejska 507

26.1. Wprowadzenie 507

26.2. Szpitalny system przygotowywania posiłków 509

26.3. Organizacja i funkcjonowanie żywienia w szpitalu 513

To jest najważniejsze 515 Literatura uzupełniająca 515

27. Organizacja żywienia zbiorowego w uzdrowiskach Mirosław Jarosz, Halina Turlejska 517

27.1. Wprowadzenie 517

27.2. Prawidłowe żywienie 520

27.3. Jadłospis – na co należy zwrócić uwagę 522

27.4. Bezpieczeństwo zdrowotne posiłków 524

27.5. Główne zalecenia dotyczące prowadzenia procesów związanych z przygotowaniem posiłków w obiektach żywienia zbiorowego 527

To jest najważniejsze 531

Literatura uzupełniająca 531

28. Ocena jakości i sposobu żywienia w żywieniu zbiorowym Lucjan Szponar, Ewa Matczuk 533

28.1. Wprowadzenie 533

28.2. Konsekwencje wadliwego żywienia 535

28.3. Państwowa Inspekcja Sanitarna jako jeden z głównych organów wzmacniania stanu zdrowia publicznego 537

28.4. Aspekty metodologiczne oceny sposobu żywienia 538

To jest najważniejsze 543

Literatura uzupełniająca 544

29. Poradnictwo dietetyczne Lucyna Pachocka 548

29.1. Wprowadzenie 548

29.2. Rozwój poradnictwa dietetycznego 548

29.3. Kształcenie dietetyków 551

29.4. Zatrudnienie dietetyków 553

29.5. Zadania poradnictwa dietetycznego 557

29.6. Formy poradnictwa dietetycznego 558

To jest najważniejsze 561

Literatura uzupełniająca 561

30. Interakcje leków z żywnością Mirosław Jarosz 563

30.1. Wprowadzenie 563

30.2. Zmniejszenie wchłaniania leków 565

30.3. Zwiększenie wchłaniania leków 568

30.4. Zaburzenia metabolizmu leków 569

30.5. Działania synergiczne leków i składników żywności 573

30.6. Działania antagonistyczne leków i składników żywności 576

To jest najważniejsze 576

Literatura uzupełniająca 577

31. Wybrane zagadnienia technologii potraw Józef Korczak 578

31.1. Wprowadzenie 578

31.2. Zadania i metody obróbki wstępnej 579

31.3. Zadania i metody obróbki cieplnej potraw 583

31.4. Wpływ procesów technologicznych na wartość odżywczą potraw 588

31.5. Stabilność witamin a technologia potraw 589

31.6. Przemiany białek w technologii potraw 597

31.7. Przemiany węglowodanów w przyrządzaniu potraw 602

31.8. Przemiany tłuszczów 603

To jest najważniejsze 605

Literatura uzupełniająca 606

Skorowidz 607
 

Zapytaj o produkt

Imię i nazwisko
Email
Telefon
Wiadomość

PRODUKTY POWIĄZANE

304,00 zł
Najniższa cena z 30 dni: 296,50 zł
99,00 zł
87,00 zł
Najniższa cena z 30 dni: 87,00 zł
119,00 zł
104,90 zł
Najniższa cena z 30 dni: 104,90 zł
84,00 zł
73,90 zł
Najniższa cena z 30 dni: 73,90 zł

KLIENCI, KTÓRZY KUPILI TEN PRODUKT KUPILI RÓWNIEŻ

50,00 zł
44,00 zł
Najniższa cena z 30 dni: 44,00 zł
22,00 zł
19,80 zł
Najniższa cena z 30 dni: 19,80 zł
65,20 zł
57,90 zł
Najniższa cena z 30 dni: 53,90 zł
61,00 zł
53,90 zł
Najniższa cena z 30 dni: 53,90 zł
25,20 zł
22,68 zł
Najniższa cena z 30 dni: 23,75 zł
59,80 zł
52,90 zł
Najniższa cena z 30 dni: 49,50 zł
119,00 zł
104,72 zł
Najniższa cena z 30 dni: 101,90 zł
169,00 zł
148,90 zł
Najniższa cena z 30 dni: 143,90 zł

POLECAMY

179,00 zł
157,90 zł
Najniższa cena z 30 dni: 157,90 zł
89,00 zł
78,90 zł
Najniższa cena z 30 dni: 78,90 zł
173,90 zł
149,90 zł
Najniższa cena z 30 dni: 139,90 zł
119,00 zł
104,90 zł
Najniższa cena z 30 dni: 104,90 zł
209,00 zł
183,90 zł
Najniższa cena z 30 dni: 177,90 zł
119,10 zł
95,90 zł
Najniższa cena z 30 dni: 95,90 zł
49,90 zł
44,00 zł
Najniższa cena z 30 dni: 44,00 zł
44,90 zł
39,60 zł
Najniższa cena z 30 dni: 39,60 zł
65,00 zł
57,90 zł
Najniższa cena z 30 dni: 57,90 zł
39,90 zł
35,20 zł
Najniższa cena z 30 dni: 35,20 zł
44,90 zł
36,00 zł
Najniższa cena z 30 dni: 36,00 zł
54,90 zł
48,50 zł
Najniższa cena z 30 dni: 48,50 zł
39,90 zł
33,90 zł
Najniższa cena z 30 dni: 35,20 zł
159,00 zł
139,92 zł
Najniższa cena z 30 dni: 135,90 zł
69,00 zł
61,90 zł
Najniższa cena z 30 dni: 61,90 zł
173,90 zł
149,90 zł
Najniższa cena z 30 dni: 139,90 zł