• KOSZYK 0 (0 zł)
    Brak produktów w koszyku.
G-mikrobiologia-techniczna-tom-1-mikroorganizmy-i-srodowiska-ich-wystepowania_5047_150x190

MIKROBIOLOGIA TECHNICZNA TOM 1 MIKROORGANIZMY I ŚRODOWISKA ICH WYSTĘPOWANIA

  • Wydawca: PWN
  • Rok wydania: Warszawa 2012
  • Wydanie: I - dodruk
  • Ilość stron: 354
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 978-83-01-15221-5
 
79,00 zł
69,90 zł 69,90 zł PLN 1
Dostawa od 9.90 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 250zł
UWAGA!

Zamówienia złożone od dnia 20 XII 2021 r. mogą zostać zrealizowane w styczniu.

Opis

Książka Mikrobiologia techniczna Mikroorganizmy i środowiska ich występowania to podstawowa pozycja na półce każdego studenta czy naukowca zajmującego się tą tematyką.

Nowoczesny podręcznik Mikrobiologia techniczna Mikroorganizmy i środowiska ich występowania poświęcony dziedzinie, która zajmuje się opisem zjawisk wywołanych przez mikroorganizmy podczas realizacji procesów przemysłowych.

Tom 1 książki Mikrobiologia techniczna Mikroorganizmy i środowiska ich występowania skupia się na opisie morfologii, budowy, ekologii oraz przynależności diagnostycznej mikroorganizmów istotnych dla prowadzenia procesów biotechnologicznych. Pozycja Mikrobiologia techniczna Mikroorganizmy i środowiska ich występowania omawia drobnoustroje występujące w środowiskach naturalnych. Opisuje także wpływ czynników środowiskowych, które warunkują aktywność mikroorganizmów, zasady rządzące ich działalnością w środowiskach naturalnych oraz przedstawia charakterystykę i funkcje mikroorganizmów występujących w glebie, wodzie, powietrzu oraz organizmie człowieka. Ostatnia część książki Mikrobiologia techniczna Mikroorganizmy i środowiska ich występowania omawia organizację laboratorium mikrobiologicznego, mikroskopię, preparaty mikroskopowe oraz zagadnienia dotyczące bezpiecznej pracy z mikroorganizmami.

W przygotowaniu tom 2 książki Mikrobiologia techniczna Mikroorganizmy i środowiska ich występowania omawiający mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności.

Książka wypełnia lukę w zakresie podręczników związanych z informacjami dotyczącymi procesów przemysłowych przebiegającymi z zastosowaniem drobnoustrojów. Na uwagę zasługują szczegółowe opisy testów używanych w diagnostyce mikrobiologicznej i ich dokładna interpretacja, co często jest pomijane w książkach z dziedziny mikrobiologii. Uważam, że książka ta będzie bardzo przydatna zarówno dla studentów różnych uczelni, jak i osób już pracujących w laboratoriach mikrobiologicznych, a przedstawione w niej wiadomości będą miały zastosowanie w praktyce.

(prof. dr hab. Włodzimierz Doroszkiewicz, Uniwersytet Wrocławski)

Mocną stroną publikacji jest jasny i przystępny język zrozumiały nawet dla osób, które nie dysponują wiedzą mikrobiologiczną w stopniu zaawansowanym. Dzięki temu uniknięto wrażenia, że język publikacji jest "hermetyczny", zrozumiały tylko dla specjalistów. Ponadto, autorom publikacji udało się osiągnąć równowagę pomiędzy zakresem informacji z mikrobiologii ogólnej (przypomnienie wiedzy nabytej na kursach mikrobiologii ogólnej) a informacjami zupełnie nowymi dotyczącymi przykładów aplikacyjnych z zakresu mikrobiologii technicznej.

(prof. dr hab. Józef Kur, Politechnika Gdańska)

Książka Mikrobiologia techniczna Mikroorganizmy i środowiska ich występowania jest pierwszym takim kompletnym opracowaniem!

Spis treści

CZĘŚĆ I. CHARAKTERYSTYKA MIKROORGANIZMÓW
1. Wirusy
2. Bakterie
3. Drożdże
4. Grzyby strzępkowe
5. Wymagania pokarmowe i hodowle mikroorganizmów
6. Pomiar ilości mikroorganizmów
7. Identyfikacja mikroorganizmów

CZĘŚĆ II. MIKROORGANIZMY A CZYNNIKI ŚRODOWISKOWE
1. Wpływ czynników fizycznych i chemicznych na wzrost mikroorganizmów
2. Wpływ wysokich i niskich temperatur na przeżywalność mikroorganizmów

CZĘŚĆ III. MIKROORGANIZMY W ŚRODOWISKACH NATURALNYCH
1. Podstawy ekologii mikroorganizmów
2. Mikroflora gleby
3. Mikrobiologia wód
4. Mikroorganizmy w powietrzu
5. Mikroflora człowieka

CZĘŚĆ IV. LABORATORIUM MIKROBIOLOGICZNE
1. Organizacja laboratorium mikrobiologicznego
2. Mikroskopia
3. Bezpieczna praca z mikroorganizmami

CZĘŚĆ V. ULEPSZANIE I PRZECHOWYWANIE MIKROORGANIZMÓW
1. Ulepszanie mikroorganizmów
2. Przechowywanie mikroorganizmów
Literatura uzupełniająca
Skorowidz

Opinie

Imię i nazwisko
Email
Twoja ocena
Twoja opinia

Zapytaj o produkt

Imię i nazwisko
Email
Telefon
Wiadomość

TYTUŁY POWIĄZANE

KLIENCI, KTÓRZY KUPILI TEN PRODUKT KUPILI RÓWNIEŻ

POLECAMY