MIKROBIOLOGIA TECHNICZNA TOM 1 MIKROORGANIZMY I ŚRODOWISKA ICH WYSTĘPOWANIA
- Wydawca: PWN
- Rok wydania: Warszawa 2012
- Wydanie: I - dodruk
- Ilość stron: 354
- Oprawa: miękka
- ISBN: 9788301152215
75,90 zł
powyżej 300zł Najniższa cena z 30 dni: 73,90 zł
Książka Mikrobiologia techniczna Mikroorganizmy i środowiska ich występowania to podstawowa pozycja na półce każdego studenta czy naukowca zajmującego się tą tematyką.
Nowoczesny podręcznik Mikrobiologia techniczna Mikroorganizmy i środowiska ich występowania poświęcony dziedzinie, która zajmuje się opisem zjawisk wywołanych przez mikroorganizmy podczas realizacji procesów przemysłowych.
Tom 1 książki Mikrobiologia techniczna Mikroorganizmy i środowiska ich występowania skupia się na opisie morfologii, budowy, ekologii oraz przynależności diagnostycznej mikroorganizmów istotnych dla prowadzenia procesów biotechnologicznych. Pozycja Mikrobiologia techniczna Mikroorganizmy i środowiska ich występowania omawia drobnoustroje występujące w środowiskach naturalnych. Opisuje także wpływ czynników środowiskowych, które warunkują aktywność mikroorganizmów, zasady rządzące ich działalnością w środowiskach naturalnych oraz przedstawia charakterystykę i funkcje mikroorganizmów występujących w glebie, wodzie, powietrzu oraz organizmie człowieka. Ostatnia część książki Mikrobiologia techniczna Mikroorganizmy i środowiska ich występowania omawia organizację laboratorium mikrobiologicznego, mikroskopię, preparaty mikroskopowe oraz zagadnienia dotyczące bezpiecznej pracy z mikroorganizmami.
W przygotowaniu tom 2 książki Mikrobiologia techniczna Mikroorganizmy i środowiska ich występowania omawiający mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności.
Książka wypełnia lukę w zakresie podręczników związanych z informacjami dotyczącymi procesów przemysłowych przebiegającymi z zastosowaniem drobnoustrojów. Na uwagę zasługują szczegółowe opisy testów używanych w diagnostyce mikrobiologicznej i ich dokładna interpretacja, co często jest pomijane w książkach z dziedziny mikrobiologii. Uważam, że książka ta będzie bardzo przydatna zarówno dla studentów różnych uczelni, jak i osób już pracujących w laboratoriach mikrobiologicznych, a przedstawione w niej wiadomości będą miały zastosowanie w praktyce.
(prof. dr hab. Włodzimierz Doroszkiewicz, Uniwersytet Wrocławski)
Mocną stroną publikacji jest jasny i przystępny język zrozumiały nawet dla osób, które nie dysponują wiedzą mikrobiologiczną w stopniu zaawansowanym. Dzięki temu uniknięto wrażenia, że język publikacji jest "hermetyczny", zrozumiały tylko dla specjalistów. Ponadto, autorom publikacji udało się osiągnąć równowagę pomiędzy zakresem informacji z mikrobiologii ogólnej (przypomnienie wiedzy nabytej na kursach mikrobiologii ogólnej) a informacjami zupełnie nowymi dotyczącymi przykładów aplikacyjnych z zakresu mikrobiologii technicznej.
(prof. dr hab. Józef Kur, Politechnika Gdańska)
Książka Mikrobiologia techniczna Mikroorganizmy i środowiska ich występowania jest pierwszym takim kompletnym opracowaniem!
CZĘŚĆ I. CHARAKTERYSTYKA MIKROORGANIZMÓW
1. Wirusy
2. Bakterie
3. Drożdże
4. Grzyby strzępkowe
5. Wymagania pokarmowe i hodowle mikroorganizmów
6. Pomiar ilości mikroorganizmów
7. Identyfikacja mikroorganizmów
CZĘŚĆ II. MIKROORGANIZMY A CZYNNIKI ŚRODOWISKOWE
1. Wpływ czynników fizycznych i chemicznych na wzrost mikroorganizmów
2. Wpływ wysokich i niskich temperatur na przeżywalność mikroorganizmów
CZĘŚĆ III. MIKROORGANIZMY W ŚRODOWISKACH NATURALNYCH
1. Podstawy ekologii mikroorganizmów
2. Mikroflora gleby
3. Mikrobiologia wód
4. Mikroorganizmy w powietrzu
5. Mikroflora człowieka
CZĘŚĆ IV. LABORATORIUM MIKROBIOLOGICZNE
1. Organizacja laboratorium mikrobiologicznego
2. Mikroskopia
3. Bezpieczna praca z mikroorganizmami
CZĘŚĆ V. ULEPSZANIE I PRZECHOWYWANIE MIKROORGANIZMÓW
1. Ulepszanie mikroorganizmów
2. Przechowywanie mikroorganizmów
Literatura uzupełniająca
Skorowidz