CHEMIA KOSMETYCZNA WYBRANE ZAGADNIENIA
- Rok wydania: 2019
- Wydanie: I
- Ilość stron: 504
- Oprawa: miękka
- ISBN: 978-83-231-4071-9
62,90 zł
powyżej 300zł Najniższa cena z 30 dni: 62,90 zł
Chemia kosmetyczna Wybrane zagadnienia
Redakcja: Alina Sionkowska
Książka składa się z dziewięciu rozdziałów poprzedzonych krótkim wprowadzeniem.
Po kolei zostały omówione:
Naszym zamiarem było stworzenie pewnego kompendium wiedzy z zakresu szeroko pojętej chemii kosmetycznej oraz zebranie w jednym opracowaniu treści, które dotąd były rozproszone w różnych publikacjach oraz doniesieniach naukowych. Posługiwaliśmy się zarówno nomenklaturą IUPAC związków chemicznych, jak i nazewnictwem surowców według INCI.
Alina Sionkowska fragment wprowadzenia.
Tagi: CHEMIA KOSMETYKÓW ,
Chemia kosmetyczna Wybrane zagadnienia
Redakcja: Alina Sionkowska
Wprowadzenie.
1. Ustawodawstwo.
1.1. Definicje.
1.2. Ocena bezpieczeństwa produktów kosmetycznych.
2. Budowa i funkcje skóry.
2.1. Budowa ogólna i funkcje skóry.
2.1.1. Naskórek.
2.1.2. Skóra właściwa.
2.1.3. Tkanka podskórna.
2.2. Przydatki skóry.
2.2.1. Mieszki włosowe.
2.2.2. Gruczoły łojowe.
2.2.3. Gruczoły potowe.
2.2.4. Paznokcie.
2.3. Różnice pomiędzy skórą kobiety a skórą mężczyzny.
2.4. Skóra niemowlęca.
2.5. Starzenie się skóry.
3. Wybrane surowce kosmetyczne.
3.1. Woda - podstawowy surowiec kosmetyczny.
3.2. Charakterystyka i przegląd węglowodorów stosowanych w przemyśle kosmetycznym.
3.3. Alkohole jednowodorotlenowe i polialkoholowe jako surowce kosmetyczne.
3.4. Hydroksykwasy.
3.5. Lipidy i ich wybrane pochodne.
3.5.1. Przegląd i charakterystyka olejów roślinnych.
3.5.2. Woski. Przegląd wosków kosmetycznych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
3.5.3. Fosfolipidy.
3.5.4. Lipsomy.
3.5.5. Kwasy tłuszczowe.
3.5.6. Ceramidy.
3.6. Witaminy.
3.6.1. Witamina A.
3.6.2. Witamina D.
3.6.3. Witamina E.
3.6.4. Witamina K.
3.6.5. Witamina C.
3.6.6. Grupa Witamin B.
3.7. Semi-witaminy.
3.8. Antyoksydanty.
3.9. Flawonoidy.
3.10. Fitohormony.
3.11. Sterole.
3.12. Saponiny.
3.13. Konserwanty.
3.13.1. Kwasy organiczne.
3.13.2. Aldehydy.
3.13.3. Fenole.
3.13.4. Alkohole.
3.13.5. Związki rtęci.
3.13.6. Związki heterocykliczne.
3.13.7. Konserwanty nieorganiczne.
3.14. Aminokwasy, peptydy, białka.
3.14.1. Enzymy.
3.15. Alkaloidy.
4. Związki powierzchniowo czynne.
4.1. Co to są związki powierzchniowo czynne?
4.2. Budowa związków powierzchniowo czynnych.
4.3. Zasada działania detergentów.
4.4. Klasyfikacja związków powierzchniowo czynnych.
4.4.1. Klasyfikacja ZPC według budowy chemicznej.
4.4.2. Klasyfikacja ZPC według źródła surowców.
4.4.3. Klasyfikacja ZPC według zastosowania.
4.4.4. Klasyfikacja według oddziaływania na środowisko.
4.5. Najważniejsze surowce stosowane do produkcji związków powierzchniowo czynnych.
4.5.1. Tłuszcze.
4.5.2. Alkohole tłuszczowe.
4.5.3. Alkilobenzen liniowy i rozgałęziony.
4.5.4. Alkilofenole.
4.5.5. tlenek etylenu (EO) i tlenek propylenu (PO).
4.5.6. Etanoloaminy.
4.6. Właściwości fizyczne związków powierzchniowo czynnych.
4.7. Charakterystyka poszczególnych grup związków powierzchniowo czynnych.
4.7.1. Anionowe związki powierzchniowo czynne.
4.7.2. Kationowe związki powierzchniowo czynne.
4.7.3. Amfoteryczne związki powierzchniowo czynne.
4.7.4. Niejonowe związki powierzchniowo czynne.
4.8. Związki powierzchniowo czynne typu gemini.
4.9. Związki powierzchniowo czynne z łańcuchem niewęglowodorowym.
4.9.1. Fluorowane ZPC.
4.9.2. Silikonowe ZPC.
5. Fotostarzenie i substancje promieniochronne.
5.1. Promieniowanie słoneczne.
5.2. Wpływ promieniowania UV na ciało człowieka.
5.3. Ochrona przed promieniowaniem UV.
5.3.1. Naturalne mechanizmy chroniące przed działaniem promieniowania UV.
5.3.2. Syntetyczne środki ochrony przeciw promieniowaniu UV.
5.3.2.1. Filtry fizyczne.
5.3.2.2. Filtry chemiczne.
5.3.2.3. Filtry naturalne.
5.3.3. Faktory ochrony przeciwsłonecznej.
6. Fizykochemia form kosmetycznych.
6.1. Roztwory.
6.2. Układy koloidalne (koloidy).
6.3. Roztwory micelarne - roztwory substancji powierzchniowo czynnych.
6.4. Emulsje.
6.5. Hydrożele, żele.
6.6. Aerozole.
6.7. Piany.
6.8. Zawiesiny.
6.9. Sztyfty.
6.10. Podsumowanie.
7. Reologia form kosmetycznych.
7.1. Podstawowe terminy.
7.2. Modele reologiczne.
7.2.1. Ciało doskonale sprężyste Hooke'a.
7.2.2. Ciało plastyczne St. Venanta.
7.2.3. Doskonale lepkie ciała Newtona.
7.3. Modele reologiczne ciał o złożonych właściwościach reologicznych.
7.4. Płyny newtonowskie.
7.5. Płyny nienewtonowskie.
7.5.1. Płyny reostabilne.
7.5.1.1. Płyny rozrzedane ścinaniem.
7.5.1.2. Płyny zagęszczane ścinaniem.
7.5.1.3. Płyny reostabilne mające granicę płynięcia.
7.5.2. Modele reologiczne dla płynów reostabilnych.
7.5.3. Płyny reologicznie niestabilne.
7.5.3.1. Płyny tiksotropowe.
7.5.3.2. Płyny antytiksotropowe.
7.5.4. Płyny lepkosprężyste.
7.6. Wpływ temperatury na właściwości reologiczne płynów.
7.7. Reometria.
7.7.1. Płyny niewykazujące efektów naprężeń normalnych.
7.7.2. Płyny wykazujące efekty naprężeń normalnych.
7.7.3. Charakterystyka wybranych przyrządów stosowanych w reometrii.
7.7.3.1. Wiskozymetry kapilarne.
7.7.3.2. Wiskozymetr Hopplera.
7.7.3.3. Lepkościomierz wypływowy typu kubek Forda.
7.7.3.4. Reometry kapilarne.
7.7.3.5. Reometry rotacyjne.
7.7.3.6. Metody dynamiczne.
7.8. Zastosowanie reologii.
7.8.1. Płyny polimerowe.
7.8.2. Formy kosmetyczne: zawiesiny, emulsje i pasty.
7.9. Modyfikatory reologii.
7.9.1. Charakterystyka wybranych modyfikatorów reologii.
7.10. Literatura.
8. Polimery w kosmetykach.
8.1. Średnia masa cząsteczkowa i metody jej oznaczania.
8.2. Właściwości polimerów w roztworze - wybrane parametry molekuralne.
8.3. Polielektrolity.
8.4. Parametr rozpuszczalności.
8.5. Właściwości powierzchniowe i użytkowe polimerów.
8.6. Charakterystyka polimerów naturalnych i syntetycznych stosowanych w preparatach kosmetycznych.
8.6.1. Polimery naturalne.
8.6.1.1. Celuloza.
8.6.1.2. Pochodne celulozy.
8.6.1.3. Chityna.
8.6.1.4. Chitozan.
8.6.1.5. Pochodne chitozanu.
8.6.1.6. Dibutyrylochityna.
8.6.1.7. Kwas hialuronowy.
8.6.1.8. Polipeptydy i białka.
8.6.1.9. Kolagen.
8.6.1.10. Pochodne kolagenu - żelatyna i skóra wyprawiona.
8.6.1.11. Elastyna.
8.6.1.12. Keratyna.
8.6.1.13. Fibroina jedwabiu.
8.6.1.14. Kwasy nukleinowe.
8.6.2. Polimery syntetyczne.
8.6.2.1. Poli(alkohol winylowy).
8.6.2.2. Poli(N-winylopirolidon).
8.6.2.3. Poli(tlenek etylenu), poli(glikol etylenowy).
8.6.2.4. Poliakrylany i polimetakrylany.
8.6.2.5. Polisiloksany (silikony).
8.7. Polimerowe opakowania dla przemysłu kosmetycznego.
8.8. Literatura.
9. Kosmetyki kolorowe.
9.1. Substancje barwiące.
9.1.1. Barwniki.
9.1.2. Pigmenty.
9.1.3. Laki.
9.1.4. Wypełniacze (pigmenty funkcjonalne).
9.2. Preparaty do makijażu twarzy.
9.2.1. Składniki preparatów do makijażu twarzy.
9.2.2. Podkłady (bazy) pod makijaż.
9.2.3. Pudry.
9.2.4. Korektory.
9.2.5. Róże.
9.3. Kosmetyki do oczu.
9.3.1. Tusze do rzęs (maskary).
9.3.2. Konturówki do oczu.
9.3.3. Cienie do powiek.
9.4. Kosmetyki do makijażu ust.
9.4.1. Szminki/pomadki.
9.4.2. Błyszczyki.
9.4.3. Konturówki.
9.5. Demakijaż.
9.6. Lakiery do paznokci.
9.6.1. Rozpuszczalniki.
9.6.2. Substancje filmotwórcze.
9.6.3. Plastyfikatory.
9.6.4. Pigmenty oraz barwniki.
9.6.5. Substancje dodatkowe.
9.7. Utrwalacze do makijażu.