• KOSZYK 0 (0 zł)
    Brak produktów w koszyku.
Choroby infekcyjne przewodu pokarmowego

CHOROBY INFEKCYJNE PRZEWODU POKARMOWEGO

  • Wydawca: PZWL
  • Rok wydania: 2018
  • Wydanie: I
  • Ilość stron: 485
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 978-83-200-5545-0
 
159,00 zł
135,90 zł 135,90 zł PLN 1
Dostawa od 11.80 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 250zł

Opis

Choroby infekcyjne przewodu pokarmowego

Redakcja: Anatol Panasiuk

Choroby infekcyjne przewodu pokarmowego to książka dostarczająca ogromną porcję uporządkowanej wiedzy lekarzom różnych specjalności. Ta interdyscyplinarna publikacja zawiera informacje z pogranicza fizjologii, chorób zakaźnych, mikrobiologii oraz gastroenterologii, pediatrii, geriatrii, intensywnej terapii, dietetyki czy medycyny podróży i  z pewnością stanie się praktycznym przewodnikiem w procesie diagnozowania i podejmowania decyzji terapeutycznych w praktyce klinicznej.

 

Spis treści

Choroby infekcyjne przewodu pokarmowego

Redakcja: Anatol Panasiuk

Rozdział 1. Fizjologiczne mechanizmy motoryki i wydzielania żołądka i jeit.

1.1. Wprowadzenie.

1.2. Neurogenna i endokrynna regulacja przyjmowania pokarmu.

1.3. Aktywność mioelektryczna i motoryczna żołądka.

1.4. Wydzielanie żołądkowe i jego nerwowo-hormonalna kontrola.

1.5. Regulacja wydzielania żołądkowego.

1.6. Aktywność elektryczna, czynności motoryczne i wydzielnicze jelit.

Rozdział 2. Mikrobiota jelitowa.

2.1. Mikrobiota przewodu pokarmowego.

2.2. Rola mikrobioty jelitowej w procesach fizjologicznych.

2.3. Badania mikrobioty jelitowej.

2.4. Dysbioza.

2.5. Zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego.

2.6. Mikrobiota jelitowa z zespół jelita nadwrażliwego.

2.7. Mikrobiota w zaburzeniach metabolicznych (otyłość/cukrzyca).

2.8. Mikrobiota w niealkoholowym stłuszczeniu wątroby.

2.9. Mikrobiota w nieswoistych chorobach zapalnych jelit.

2.10. Mikrobiota a rak jelita grubego.

Rozdział 3. Diagnostyka mikrobiologiczna infekcji przewodu pokarmowego.

3.1. Diagnostyka mikrobiotyczna wybranych infekcji bakteryjnych przewodu pokarmowego.

3.2. Diagnostyka mikrobiotyczna wybranych infekcji wirusowych przewodu pokarmowego.

3.3. Diagnostyka mikrobiotyczna wybranych parazytoz przewodu pokarmowego.

Rozdział 4. Choroby infekcyjne jamy ustnej.

4.1. Choroby dziąseł.

4.2. Przewlekłe zapalenie przyzębia.

4.3. Agresywne zapalenie przyzębia.

4.4. Zapalenie przyzębia jako objaw chorób ogólnych.

4.5. Martwicze choroby przyzębia.

Rozdział 5. Choroba infekcyjna żołądka.

5.1. Opis patogenu.

5.2. Epidemiologia i sposoby zakażenia.

5.3. Diagnostyka.

5.4. Objawy zakażenia.

5.5. Leczenie zakażenia H pylori.

5.6. Profilaktyka.

Rozdział 6. Infekcje wirusowe przewodu pokarmowego.

6.1. Adenowirusy.

6.2. Rotawirusy.

6.3. Enterowirusy i parechowirusy.

6.4. Echowirusy.

6.5. Wirusy Norwalk.

6.6. Astrowirusy.

6.7. Wirus opryszczki zwykłej.

6.8. Wirus cytomegalii.

6.9. Wirus ospy wietrznej/półpaśca.

6.10. Wirus Epsteina-Barr (EBV).

Rozdział 7. Infekcje bakteryjne jelit.

7.1. Zatrucia pokarmowe.

7.2. Bakteryjne zapalenie jelit.

7.3. Podsumowanie.

Rozdział 8. Choroby pasozytnicze przewodu pokarmowego.

8.1. Wprowadzenie.

8.2. Pełzakowice.

8.3. Giardioza.

8.4. Kryptosporydioza.

8.5. Blastocystoza.

8.6. Toksokaroza.

8.7. Glistnica (askarioza).

8.8. Owsica.

8.9. Włosogłówczyca (trichurioza).

8.10. Węgorczyca (strongyloidoza).

8.11. Tęgoryjczyca.

8.12. Anisakioza/anisakidoza.

8.13. Tasiemczyce jelitowe.

8.14. Włośnica.

Rozdział 9. Grzybice przewodu pokarmowego.

9.1. Opis patogenu.

9.2. Patogeneza kandydoz.

9.3. Sposoby zakażenia.

9.4. Diagnostyka.

9.5. Objawy zakażenia.

9.6. Leczenie.

9.7. Oporność.

Rozdział 10. Infekcje przewodu pokarmowego u pacjentów z nieswoistymi zapalnymi chorobami jelit.

10.1. Infekcje oportunistyczne.

10.2. Infekcje pasożytnicze i grzybicze.

10.3. Infekcje bakteryjne.

10.4. Sytuacje szczególne.

10.5. Inne infekcje.

10.6. Podsumowanie.

Rozdział 11. Choroby infekcyjne dróg żółciowych.

11.1. Ostre zapalenie dróg żółciowych.

11.2. Ostre zapalenie pęcherzyka żółciowego.

Rozdział 12. Infekcje przewodu pokarmowego u chorych z obniżoną odpornością.

12.1. Czynniki etiologiczne infekcji przewodu pokarmowego u osób z upośledzeniem odporności.

12.2. Diagnostyka.

12.3. Leczenie.

12.4. Podsumowanie.

Rozdział 13. Infekcje przewodu pokarmowego w przewlekłych chorobach wątroby. Oś jelito-wątroba-mózg.

13.1. Mikrobiom jelitowy w marskości wątroby.

13.2. Zakażenia bakteryjne w marskości wątroby.

13.3. Ryfaksymina w kontekście patogenezy zakażeń bakteryjnych w marskości wątroby.

13.4. Podsumowanie.

Rozdział 14. Infekcje przewodu pokarmowego u osób starszych.

14.1. Proces fizjologiczny starzenia a funkcje przewodu pokarmowego.

14.2. Wybrane infekcje choroby jelit.

14.3. Podsumowanie.

Rozdział 15. Infekcje jelitowe u dzieci.

15.1. Wprowadzenie, definicje.

15.2. Czynniki przyczynowe i epidemiologia ostrej biegunki u dzieci.

15.3. Obraz kliniczny ostrego nieżytu żołądkowo-jelitowego u dzieci.

15.4. Powikłania ostrej biegunki/niezytu żołądkowo-jelitowego u dzieci.

15.5. Kliniczna ocena stopnia odwodnienia u dzieci i postępowanie.

15.6. Leczenie farmakologiczne.

15.7. Leczenie żywieniowe.

Rozdział 16. Infekcje przewodu pokarmowego u osób podróżujących - biegunki podróżnych.

16.1. Definicja.

16.2. Ogólna charakterystyka.

16.3. Epidemiologia.

16.4. Etiologia biegunek podróżnych.

16.5. Symptomatologia.

16.6. Konsekwencje biegunki podróżnych.

16.7. Diagnostyka.

16.8. Leczenie.

16.9. Antyseptyki jelitowe.

16.10. Antybiotykoterapia.

16.11. Postępowanie w przypadku biegunki podróżnych wywołanej przez pierwotniaki.

16.12. Loperamid.

16.13. Probiotyki.

16.14. Praktyczne uwagi dotyczące leczenia biegunek podróżnych.

16.15. Zakażenie przecinkowcami cholery pod postacią biegunki podróżnych.

16.16. Zapobieganie.

16.17. Uzdatnianie wody jako jedna z metod zapobiegania biegunce podróżnych.

Rozdział 17. Poantybiotykowe powikłania, infekcje Clostridium difficile.

17.1. Przegląd historyczny.

17.2. Czynnik etiologiczny CDI.

17.3. Sporulacja C. difficile.

17.4. Czynniki ryzyka zakażeń C. difficile.

17.5. Odporność w zakażeniach C. difficile.

17.6. Diagnostyka CDI.

17.7. Obraz kliniczny CDI.

17.8. Nawroty choroby.

17.9. Leczenie i profilaktyka CDI.

17.10. Leczenie chirurgiczne.

Rozdział 18. Wielolekooporne bakterie przewodu pokarmowego jako czynniki etiologiczne zakażeń szpitalnych.

18.1. Escherichia coli.

18.2. Klebsiella pneumoniae.

18.3. Enterococcus spp.

Rozdział 19. Choroby infekcyjne przewodu pokarmowego w badaniach endoskopowych.

19.1. Rzekomobłoniaste zapalenie jelita grubego.

19.2. Gruźlica przewodu pokarmowego.

19.3. Yersinia enterocolitica.

19.4. Campylobacter jejuni.

19.5. Salmonelloza.

19.6. Kandydoza przewodu pokarmowego.

19.7. Zapalenie pełzakowate jelita grubego.

19.8. Zapalenia przewodu pokarmowego wywołane wirusem opryszczki.

19.9. Zapalenia przewodu pokarmowego wywołane wirusem cytomegalii.

19.10. Zmiany w przewodzie pokarmowym występujące w zakażeniu wirusem mononukleozy zakaźnej.

19.11. Enteropatia w przebiegu zakażenia HIV.

Rozdział 20. Probiotyki, prebiotyki, synbiotyki.

20.1. Probiotyki.

20.2. Prebiotyki.

20.3. Synbiotyki.

20.4. Bezpieczeństwo probiotyków i prebiotyków.

20.5. Inne metody modyfikacji mikrobioty jelitowej.

Rozdział 21. Antybiotykoterapia zakażeń przewodu pokarmowego.

Rozdział 22. Ostre stany w chorobach infekcyjnych przewodu pokarmowego.

22.1. Sepsa.

22.2. Zespół ciasnoty wewnątrzbrzusznej.

22.3. Ostre krwawienie z przewodu pokarmowego.

22.4. Wstrząs krwotoczny.

22.5. Ostre krwawienie z górnego odcinka przewodu pokarmowego.

22.6. Ostre krwawienie z dolnego i środkowego odcinka przewodu pokarmowego (DiŚOPP).

Rozdział 23. Transfer mikrobioty jelitowej.

23.1. Wprowadzenie.

23.2. Perspektywa historyczna przeszczepu mikrobioty.

23.3. Przeszczepy mikrobioty w Polsce.

23.4. Patofizjologia przeszczepu mikrobioty.

23.5. Kwalifikacja i przygotowanie dawców.

23.6. Przygotowanie preparatu mikrobioty jelitowej.

23.7. Kwalifikacja i przygotowanie biorców.

23.8. Wykonanie przeszczepu mikrobioty.

23.9. Postępowanie dietetyczne przed przeszczepem mikrobioty i po przeszczepie.

23.10. Podsumowanie.

Rozdział 24. Leczenie dietetyczne w chorobach infekcyjnych przewodu pokarmowego.

24.1. Wprowadzenie.

24.2. Żywienie w chorobach infekcyjnych jamy ustnej i przełyku.

24.3. Żywienie w chorobach infekcyjnych żołądka i dwunastnicy.

24.4. Żywienie w chorobach infekcyjnych wątroby i dróg żółciowych.

24.5. Żywienie w chorobach infekcyjnych i pasożytniczych przewodu pokarmowego.

24.6. Żywienie w infekcjach jelitowych w nieswoistych zapaleniach jelit (choroba Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego).

24.7. Żywienie w grzybicy przewodu pokarmowego.

24.8. Żywienie w infekcjach przewodu pokarmowego u osób z obniżoną odpornością.

24.9. Żywienie w infekcjach przewodu pokarmowego u osób starszych.

Opinie

Imię i nazwisko
Email
Twoja ocena
Twoja opinia
Anatol Panasiuk

Zapytaj o produkt

Imię i nazwisko
Email
Telefon
Wiadomość

TYTUŁY POWIĄZANE

KLIENCI, KTÓRZY KUPILI TEN PRODUKT KUPILI RÓWNIEŻ

POLECAMY