• KOSZYK 0 (0 zł)
    Brak produktów w koszyku.
G-758946826o_17914_150x190

MIKROBIOLOGIA

  • Wydawca: PWN
  • Rok wydania: 2018
  • Wydanie: I
  • Ilość stron: 385
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 978-83-01-20036-7
 
99,00 zł
84,20 zł 84,20 zł PLN 1
Dostawa od 9.90 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 250zł

Opis

Mikrobiologia

Redakcja: Jadwiga Baj

Nowoczesny podręcznik do mikrobiologii, w którym omówiono budowę, metabolizm i genetykę prokariotów, czyli bakterii i archeonów. Opisano w nim strukturę genomów prokariotycznych oraz zjawiska determinujące zmienność tych mikroorganizmów, zwracając szczególna uwagę na horyzontalny transfer genów. Wskazano również na rolę prokariotów w kształtowaniu biosfery, a także na ich praktyczne wykorzystanie w pzremyśle (np. biopaliwa, bioenergia, bioługowanie), rolnictwie i ochronie środowiska (np. biodegradacja, bioremediacja). Odrębny rozdział poświęcono wirusom - ich budowie, właściwościom i znaczeniu. Książka ta zawiera także informacje na temat technik stosowanych w mikrobiologii - zarówno klasycznych, jak i najnowszych, molekuralnych, dzięki którym możliwy jest ogromny postęp w badaniach mikrobiologicznych.

Podręcznik skierowany jest do studentów wydziałów biologii, biotechnologii i ochrony środowiska, studentów uczelni medycznych oraz uczelni rolniczych i politechnik, nauczycieli i pracowników dydaktycznych wyższych uczelni, a także do licealistów zainteresowanych studiami biologicznymi, medycznymi i rolniczymi.

Spis treści

Mikrobiologia

Redakcja: Jadwiga Baj

1. Wprowadzenie.

1.1. Krótki zarys historii mikrobiologii.

1.2. Ogólna charakterystyka mikroorganizmów.

1.3. Carl Woese i trzy domeny świta żywego.

1.4. Systematyka prokariotów.

1.5. Charakterystyka domen prokariotycznych.

2. Budowa i funkcjonowanie komórek prokariotycznych.

2.1. Wielkość i morfologia komórek prokariotycznych oraz tworzone przez nie układy.

2.2. Ogólna budowa komórki prokariotycznej.

2.3. Cytoplazma, nukleoid i rybosomy.

2.4. Ziarnistości stanowiące materiały zapasowe.

2.5. Inne struktury występujące w cytoplaźmie.

2.6. Błona komórkowa prokariotów.

2.7. Ściana komórkowa bakterii.

2.8. Warstwa S archeonów i bakterii.

2.9. Otoczki i pochewki.

2.10. Sekrecja.

2.11. Pęcherzyki błonowe i nanorurki.

2.12. Fimbire, pilusy i włókienka amyloidowe.

2.13. Ruch prokariotów.

2.14. Chemotaksja bakterii.

3. Metabolizm prokariotów.

3.1. Ogólna charakterystyka metabolizmu.

3.2. Piewiastki biogenne.

3.3. Główne szlaki metaboliczne.

3.4. Metabolizm chemolitotrofów.

3.5. metabolizm tlenowy i beztlenowy.

3.6. Metabolizm fototrofów.

3.7. Asymilacja dwutlenku węgla i związków C.

4. Wzrost i cykle życiowe prokariotów.

4.1. Wzrost bakterii w hodowlach płynnych.

4.2. Wpływ czynników fizyko-chemicznych na wzrost prokariotów.

4.3. Wzrost i rozmnażanie prokariotów.

4.4. Cykle życiowe bakterii.

4.5. Formy przetrwalnikowe bakterii.

5. Udział prokariotów w funkcjonowaniu biosfery.

5.1. Mikroorganizmy a granice biosfery.

5.2. Podstawowe terminy i pojęcia stosowane w ekologii mikroorganizmów i mikrobiologii środowisk.

5.3. Miejsca występowania prokariotów na Ziemi.

5.4. Formy występowania prokariotów w środowisku.

5.5. Udział prokariotów w obiegu pierwiastków.

5.6. Oddziaływania prokariotów z innymi organizmami - symbiozy.

5.7. Bakterie oddziałujące z organizmem człowieka.

5.8. Symbiozy bakterii z roślinami.

6. Genetyka prokariotów.

6.1. Organizacja genetyczna genomów.

6.2. Replikacja chromosomowego DNA.

6.3. Transkrypcja.

6.4. Translacja.

6.5. Regulacja ekspresji genów.

6.6. Mutacje i naprawa DNA.

7. Zmienność prokariotów i horyzontalny transfer genów.

7.1. Czynniki wpływające na zmienność genomów bakteryjnych.

7.2. Rekombinacja homologiczna i nieuprawniona.

7.3. Ruchome elementy genetyczne bakterii.

7.4. Plazmidy.

7.5. Elementy transpozycyjne.

7.6. Inne grupy ruchomych elementów genetycznych.

7.7. horyzontalny transfer genów.

8. Wirusy i inne niekomórkowe czynniki infekcyjne.

8.1. Ogólna charakterystyka wirusów.

8.2. Wirusy infekujące bakterie.

8.3. Czynniki subwirusowe.

8.4. Znaczenie wirusów.

9. Wykorzystanie drobnoustrojów prokariotycznych w przemyśle i ochronie środowiska.

9.1. Przemysłowe zastosowanie mikroorganizmów.

9.2. Wykorzystanie drobnoustrojów w rolnictwie.

9.3. Zastosowanie mikroorganizmów w ochronie środowiska.

10. Metody stosowane w mikrobiologii.

10.1. Metody hodowlane.

10.2. Metody mikroskopowe.

10.3. Metody molekularne.

Polecana literatura i strony internetowe.

Addendum 1.

Addendum 2.

Opinie

Imię i nazwisko
Email
Twoja ocena
Twoja opinia

Zapytaj o produkt

Imię i nazwisko
Email
Telefon
Wiadomość

TYTUŁY POWIĄZANE

199,00 zł
179,10 zł
189,00 zł
151,90 zł

KLIENCI, KTÓRZY KUPILI TEN PRODUKT KUPILI RÓWNIEŻ

99,00 zł
82,90 zł
124,00 zł
109,90 zł
169,00 zł
141,90 zł
199,00 zł
175,00 zł

POLECAMY