• KOSZYK 0 (0 zł)
    Brak produktów w koszyku.
Mikrobiologia

MIKROBIOLOGIA

  • Wydawca: PWN
  • Rok wydania: 2018
  • Wydanie: I
  • Ilość stron: 385
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 978-83-01-20036-7
 
99,00 zł
84,20 zł 84,20 zł PLN 1
Dostawa od 9.90 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 250zł

Opis

Mikrobiologia

Redakcja: Jadwiga Baj

Nowoczesny podręcznik do mikrobiologii, w którym omówiono budowę, metabolizm i genetykę prokariotów, czyli bakterii i archeonów. Opisano w nim strukturę genomów prokariotycznych oraz zjawiska determinujące zmienność tych mikroorganizmów, zwracając szczególna uwagę na horyzontalny transfer genów. Wskazano również na rolę prokariotów w kształtowaniu biosfery, a także na ich praktyczne wykorzystanie w pzremyśle (np. biopaliwa, bioenergia, bioługowanie), rolnictwie i ochronie środowiska (np. biodegradacja, bioremediacja). Odrębny rozdział poświęcono wirusom - ich budowie, właściwościom i znaczeniu. Książka ta zawiera także informacje na temat technik stosowanych w mikrobiologii - zarówno klasycznych, jak i najnowszych, molekuralnych, dzięki którym możliwy jest ogromny postęp w badaniach mikrobiologicznych.

Podręcznik skierowany jest do studentów wydziałów biologii, biotechnologii i ochrony środowiska, studentów uczelni medycznych oraz uczelni rolniczych i politechnik, nauczycieli i pracowników dydaktycznych wyższych uczelni, a także do licealistów zainteresowanych studiami biologicznymi, medycznymi i rolniczymi.

Spis treści

Mikrobiologia

Redakcja: Jadwiga Baj

1. Wprowadzenie.

1.1. Krótki zarys historii mikrobiologii.

1.2. Ogólna charakterystyka mikroorganizmów.

1.3. Carl Woese i trzy domeny świta żywego.

1.4. Systematyka prokariotów.

1.5. Charakterystyka domen prokariotycznych.

2. Budowa i funkcjonowanie komórek prokariotycznych.

2.1. Wielkość i morfologia komórek prokariotycznych oraz tworzone przez nie układy.

2.2. Ogólna budowa komórki prokariotycznej.

2.3. Cytoplazma, nukleoid i rybosomy.

2.4. Ziarnistości stanowiące materiały zapasowe.

2.5. Inne struktury występujące w cytoplaźmie.

2.6. Błona komórkowa prokariotów.

2.7. Ściana komórkowa bakterii.

2.8. Warstwa S archeonów i bakterii.

2.9. Otoczki i pochewki.

2.10. Sekrecja.

2.11. Pęcherzyki błonowe i nanorurki.

2.12. Fimbire, pilusy i włókienka amyloidowe.

2.13. Ruch prokariotów.

2.14. Chemotaksja bakterii.

3. Metabolizm prokariotów.

3.1. Ogólna charakterystyka metabolizmu.

3.2. Piewiastki biogenne.

3.3. Główne szlaki metaboliczne.

3.4. Metabolizm chemolitotrofów.

3.5. metabolizm tlenowy i beztlenowy.

3.6. Metabolizm fototrofów.

3.7. Asymilacja dwutlenku węgla i związków C.

4. Wzrost i cykle życiowe prokariotów.

4.1. Wzrost bakterii w hodowlach płynnych.

4.2. Wpływ czynników fizyko-chemicznych na wzrost prokariotów.

4.3. Wzrost i rozmnażanie prokariotów.

4.4. Cykle życiowe bakterii.

4.5. Formy przetrwalnikowe bakterii.

5. Udział prokariotów w funkcjonowaniu biosfery.

5.1. Mikroorganizmy a granice biosfery.

5.2. Podstawowe terminy i pojęcia stosowane w ekologii mikroorganizmów i mikrobiologii środowisk.

5.3. Miejsca występowania prokariotów na Ziemi.

5.4. Formy występowania prokariotów w środowisku.

5.5. Udział prokariotów w obiegu pierwiastków.

5.6. Oddziaływania prokariotów z innymi organizmami - symbiozy.

5.7. Bakterie oddziałujące z organizmem człowieka.

5.8. Symbiozy bakterii z roślinami.

6. Genetyka prokariotów.

6.1. Organizacja genetyczna genomów.

6.2. Replikacja chromosomowego DNA.

6.3. Transkrypcja.

6.4. Translacja.

6.5. Regulacja ekspresji genów.

6.6. Mutacje i naprawa DNA.

7. Zmienność prokariotów i horyzontalny transfer genów.

7.1. Czynniki wpływające na zmienność genomów bakteryjnych.

7.2. Rekombinacja homologiczna i nieuprawniona.

7.3. Ruchome elementy genetyczne bakterii.

7.4. Plazmidy.

7.5. Elementy transpozycyjne.

7.6. Inne grupy ruchomych elementów genetycznych.

7.7. horyzontalny transfer genów.

8. Wirusy i inne niekomórkowe czynniki infekcyjne.

8.1. Ogólna charakterystyka wirusów.

8.2. Wirusy infekujące bakterie.

8.3. Czynniki subwirusowe.

8.4. Znaczenie wirusów.

9. Wykorzystanie drobnoustrojów prokariotycznych w przemyśle i ochronie środowiska.

9.1. Przemysłowe zastosowanie mikroorganizmów.

9.2. Wykorzystanie drobnoustrojów w rolnictwie.

9.3. Zastosowanie mikroorganizmów w ochronie środowiska.

10. Metody stosowane w mikrobiologii.

10.1. Metody hodowlane.

10.2. Metody mikroskopowe.

10.3. Metody molekularne.

Polecana literatura i strony internetowe.

Addendum 1.

Addendum 2.

Opinie

Imię i nazwisko
Email
Twoja ocena
Twoja opinia

Zapytaj o produkt

Imię i nazwisko
Email
Telefon
Wiadomość

TYTUŁY POWIĄZANE

199,00 zł
179,10 zł
189,00 zł
151,90 zł

KLIENCI, KTÓRZY KUPILI TEN PRODUKT KUPILI RÓWNIEŻ

POLECAMY