
PODSTAWY ŻYWIENIA KLINICZNEGO
- Wydawca: PZWL
- Rok wydania: 2008
- Wydanie: I
- Ilość stron: 496
- Oprawa: miękka
- ISBN: 9788320038859
powyżej 300zł Najniższa cena z 30 dni: 82,95 zł
Leczenie żywieniowe odgrywa olbrzymią rolę w opiece nad pacjentem, niedożywienie zaś to jedna z najczęstszych, podstępnie rozwijających się chorób, niweczących czasem wszystkie wysiłki terapeutyczne. W celu upowszechnienia żywienia klinicznego w szerokiej działalności lekarskiej, a także poprawy standardów tego leczenia, niezbędne jest odpowiednie kształcenie.
Ta pionierska na gruncie polskim książka pozwala Czytelnikowi uzyskać podstawowe infromacje w zakresie żywienia klinicznego, a także zapoznać się z najnowszymi osiągnięciami naukowymi i doświadczeniem klinicznym wszystkich współautorów. Jest ona podstawą wszelkich działań edukacyjnych Europejskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego i Metabolizmu (ESPEN).
1. Podstawowe zasady żywienia
2. Fizjologia i biochemia żywienia
3. Organizacja i aspekty prawne
4. Substraty stosowane w żywieniu pozajelitowym i dojelitowym
5. Żywienie drogą przewodu pokarmowego
6. Żywienie pozajelitowe
7. Monitorowanie leczenia żywieniowego
8. Leczenie żywieniowe w różnych sytuacjach klinicznych
Opryszczkowate zapalenie skóry wywołuje charakterystyczne zmiany skórne, które...
czytaj więcejCukrzyca ciążowa to specyficzna forma cukrzycy, która rozwija się w trakcie ciąży,...
czytaj więcejChoroba Leśniowskiego-Crohna to schorzenie, które charakteryzuje się obecnością...
czytaj więcejNiedobór witaminy K może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych, które...
czytaj więcejMeningokoki są jednymi z głównych sprawców inwazyjnej choroby meningokokowej,...
czytaj więcejKiedy zdrowie stało się jednym z najważniejszych priorytetów dla wielu osób,...
czytaj więcejZespół Downa jest jedną z najczęściej występujących chorób genetycznych,...
czytaj więcej