UZDRAWIANIE ŻYWNOŚCIĄ TYBETAŃSKI SPOSÓB NA CHOROBY CYWILIZACYJNE
- Wydawca: Vital
- Rok wydania: 2017
- Wydanie: I
- Ilość stron: 198
- Oprawa: miękka
- ISBN: 978-83-65404-56-5
31,20 zł
powyżej 300zł Najniższa cena z 30 dni: 31,20 zł
Uzdrawianie żywnością. Tybetański sposób na choroby cywilizacyjne
Autor: Andrea Überall, Florian Überall
Coraz więcej ludzi uświadamia sobie, że jedzenie nie tylko odżywia ciało, ale może również służyć jako najskuteczniejsze lekarstwo. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że prawda ta została odkryta już przed wiekami w Tybecie. Dzięki tej książce Ty również możesz skorzystać z przedwiecznych skutecznych technik przywracania zdrowia duszy i ciała.
Autorzy, opierając się na tybetańskiej nauce o harmonii, obalają najczęstsze mity żywieniowe i ujawniają co się za nimi kryje. Dzięki nim dowiesz się, dlaczego człowiek nie jest wszystkożerny, a margaryna wcale nie jest lepsza od masła. Poznasz również całą prawdę o mleku, słodzikach, cholesterolu i napojach energetycznych.
Gdy już dowiesz się, czego powinieneś unikać, nauczysz się także wybierać odpowiednie dla siebie pożywienie. Pomocne w tym będą znane od stuleci w Tybecie 3 siły, 6 kierunków smakowych oraz 8 potencji. Opierając się na powyższych wartościach zaczniesz rozróżniać typy ludzi według zapotrzebowania ich organizmów oraz odpowiednią dla nich żywność. Nauczysz się tym samym dbać o jelita i zagwarantujesz sobie ich zdrowie na długie lata. Dowiesz się, dlaczego osoby urodzone przez cesarskie cięcie mają z nimi problem i w jaki sposób może pomóc olej z czarnuszki. Uzyskasz zupełnie nowe spojrzenie na miażdżycę, wypalenie zawodowe, otyłość i uzależnienie od słodyczy. Dzięki wykorzystaniu medycyny żywieniowej pozbędziesz się powyższych dolegliwości, jak i raka, chorób skóry i schorzeń umysłowych.
Jedz na zdrowie.
Uzdrawianie żywnością. Tybetański sposób na choroby cywilizacyjne
Autor: Andrea Überall, Florian Überall
Wstęp
Zakończenie dawnych nawyków żywieniowych i obranie nowej drogi
1. Obalenie mitów żywieniowych
Najczęstsze mity żywieniowe i co się za nimi kryje
Mit 1: Nauka wie wszystko o żywieniu
Mit 2: Mięso jest pokarmem odpowiednim dla gatunku ludzkiego
Mit 3: Produkty mięsne wzmacniają i odżywiają ludzki organizm
Mit 4: Człowiek jest wszystkożerny
Mit 5: Margaryna jest zdrowsza niż masło
Mit 6: Cholesterol jako śmiertelne niebezpieczeństwo
Mit 7: Mleko krowie jest zdrowe i odpowiednie dla człowieka
Mit 8: Mleko krowie jest niezbędne dla zdrowych kości
Mit 9: Batoniki mleczne są odpowiednim pożywieniem dla dzieci między posiłkami
Mit 10: Napoje energetyczne dodają mocy
Mit 11: Coca cola jest lekiem z domowej apteczki, pomaga na biegunkę przed podróżą
Mit 12: Woda pita w trakcie posiłku rozpuszcza kwasy żołądkowe
Mit 13: Stewia – cudowny specyfik: słodki, pozbawiony kalorii i zdrowy
2. Tybetańska nauka o harmonii
Początkiem każdej choroby jest problem energetyczny
Energetyczny wszechświat Tybetu
Energia z subtelnej materii kształtuje naszą osobowość
Wiatr (lung): siła poruszająca
Żółć (tripa): siła ocieplająca
Flegma (beken): siła podtrzymująca
Sześć kierunków smakowych oraz osiem potencji
Zaburzona potencja a zmiana smaku
Kod zdrowia według zachodniego sposobu myślenia
Poznaj swoją osobowość
Żywność dla danego typu według nauki o harmonii
3. Zdrowie jelit
Jak dbać o jelita i utrzymać je w zdrowiu przez długie lata?
Kiedy enteryczny (jelitowy) układ nerwowy odmawia posłuszeństwa
Co lodowate stopy mówią o trawienu?
Olej z czarnuszki: energetyczne pożywienie dla jelita
Dzieci urodzone poprzez cesarskie cięcie mają uszkodzone jelita
Lecznicze kiełki dla jelita
Gdy żołądek ma się dobrze, to jelita też
Odżywia nas tylko to, co jest dobrze przyjmowane przez jelita
Jelito nie toleruje pożywienia odpowiedniego dla gatunku ludzkiego
Czy wzdęcia są naturalnym objawem?
Jelita przynoszą spokój naszej duszy
Tylko zdrowe jelita chronią nasze serce
4. Choroby cywilizacyjne współczesnego człowieka
Miażdżyca – w dzisiejszych czasach dotyka nawet dzieci
Wypalenie zawodowe (burn out) jest chorobą zapalną
Życie ludzi otyłych jest zagrożone
Nie jesteś chory, a jedynie spragniony
Uzależnienie od słodyczy
Gruby pomimo wegańskiego odżywiania?
Napady gorąca podczas posiłku
Pożywienie zmodyfikowane chemicznie nie leczy
5. Medycyna żywieniowa – medycyna nowego stulecia
Poznanie medycyny żywieniowej i jej codzienne zastosowanie
Leczenie chorób cywilizacyjnych
Łagodne leczenie miażdżycy
Raka można wyleczyć siłami natury
Leczenie wypalenia zawodowego bez użycia środków psychotropowych
Ochrona skóry poprzez mądre odżywianie
Leczenie jelita bez użycia chemii
W ten sposób znikają kilogramy
Tak należy odżywiać się zdrowo i utrzymywać sprawność umysłu
Gotowanie z goryczką i ziołami – nowy trend w odżywianiu
6. Prognozy na przyszłość
Medycyna żywieniowa ogromną szansą w przyszłości
Załączniki
Tybetańskie przepisy ziołowe
Herbal Impulse Concept – tybetańska tradycja na nowo zdefiniowana na potrzeby Zachodu
Literatura uzupełniająca
Filmy
Adresy
Podziękowania
Dowiedz się jakie suplementy diety mogą wesprzeć spalanie tkanki tłuszczowej
czytaj więcejDowiedz się czym są suplementy diety i poznaj ich działanie.
czytaj więcejChoroby oczu to szeroka kategoria schorzeń, które wpływają na funkcjonowanie...
czytaj więcejDna moczanowa jest przewlekłą chorobą reumatyczną, którą charakteryzuje gromadzenie...
czytaj więcejChoroba syropu klonowego (MSUD), mimo swojej pozornie łagodnej nazwy, stanowi poważne...
czytaj więcejTwardzina to choroba tkanki łącznej, która potrafi zahaczyć o każdy aspekt życia...
czytaj więcejGruźlica, znana również jako tuberculosis (TB), to poważna choroba zakaźna,...
czytaj więcejEstrogeny to grupa hormonów płciowych, które odpowiedzialne są za wiele procesów,...
czytaj więcejCzyrak, czyli zapalenie wywołane przez bakterie gronkowca złocistego, to powszechna...
czytaj więcej