ŻYWIENIE W CZASIE CIĄŻY I KARMIENIA PIERSIĄ
- Wydawca: PZWL
- Rok wydania: 2021
- Wydanie: I
- Ilość stron: 226
- Oprawa: miękka
- ISBN: 9788320063448
87,90 zł
powyżej 300zł Najniższa cena z 30 dni: 84,90 zł
Żywienie w czasie ciąży i karmienia piersią
Autor: Dorota Szostak-Węgierek
Prawidłowe żywienie kobiety ciężarnej i karmiącej piersią ma duże znaczenie dla właściwego przebiegu ciąży i laktacji, optymalnego rozwoju i zdrowia dziecka, a także zdrowia samej kobiety. Wprawdzie zalecenia dotyczące odżywiania się przyszłej matki nie różnią się w znaczny sposób od ogólnych zasad prawidłowego żywienia, jednak istnieją pewne odrębności, a ponadto niektóre rekomendacje nabierają w tym okresie szczególnego znaczenia. Należy też pamiętać, że podczas ciąży i w trakcie karmienia piersią mogą pojawić się typowe dolegliwości, które wymagają zmodyfikowanej diety.
Poza tym, w niektórych przypadkach rozwijają się zaburzenia wynikające ze zmienionego w tym czasie metabolizmu, na przykład cukrzyca ciążowa czy nadciśnienie indukowane ciążą. Specjalnego podejścia żywieniowego w okresie ciąży i karmienia piersią, które decydują się na dziecko, mimo stwierdzenia u nich przewlekłego schorzenia wymagającego odpowiedniego leczenia, w tym także dietetycznego.
Wychodząć naprzeciw potrzebom i oczekiwaniom Czytelników, większość z tych kwestii opisałyśmy w naszej książce. Z pewnością nie wyczerpałyśmy w pełni poruszanego zagadnienia, jednak starałyśmy się uwzględnić najważniejsze i najczęściej spotykane problemy.
Książkę dedykujemy wszystkim dietetykom, położnym i lekarzom, zwłaszcza ginekologom i położnikom, ale przydatne informacje znajdą tu także kobiety starające się o dziecko, będące w ciąży i w trakcie laktacji. Jeśli pomoże ona w rozwiążaniu choć jednego problmeu związanego z żywieniem w tym szczególnym okresie, spełni swoje zadanie.
W imieniu zespołu Autorek
Dorota Szostak-Węgierek
Tagi: położnictwo książki ,
1.Znaczenie prawidłowego żywienia kobiet podczas ciąży
2.Znaczenie prawidłowego żywienia kobiet podczas laktacji
3.Zasady prawidłowego żywienia kobiet w wieku rozrodczym
4.Zasady żywienia kobiet ciężarnych
5.Zasady żywienia kobiet karmiących piersią
6.Stosowanie suplementów diety podczas ciąży i laktacji
7.Postępowanie w dolegliwościach typowych dla ciąży
8.Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących piersią z niedokrwistością
9.Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących piersią będących na dietach eliminacyjnych
10.Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących piersią po operacji bariatrycznej
11.Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących piersią z cukrzycą
12.Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących piersią z nadciśnieniowymi stanami ciążowymi
13.Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących piersią z wybranymi schorzeniami przewodu pokarmowego
14.Żywienie w cholestazie ciążowej
15.Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących piersią z zaburzeniami odżywiania
16.Żywienie kobiet ciężarnych z chorobą nowotworową
Magnez, istotny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, zwany „pierwiastkiem...
czytaj więcejOpryszczkowate zapalenie skóry wywołuje charakterystyczne zmiany skórne, które...
czytaj więcejCukrzyca ciążowa to specyficzna forma cukrzycy, która rozwija się w trakcie ciąży,...
czytaj więcejChoroba Leśniowskiego-Crohna to schorzenie, które charakteryzuje się obecnością...
czytaj więcej