• KOSZYK 0 (0 zł)
    Brak produktów w koszyku.
G-31241_20274_150x190

ŻYWIENIE OSÓB STARSZYCH

  • Wydawca: PZWL
  • Rok wydania: 2020
  • Wydanie: I
  • Ilość stron: 150
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 978-83-200-6186-4
 
79,00 zł
67,90 zł 67,90 zł PLN 1
Dostawa od 9.90 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 250zł

Opis

Żywienie osób starszych

Autor: Dorota Szostak-Węgierek

Transformacja demograficzna nie pozostawia żadnych wątpliwości, populacja ludzi starszych dynamicznie zwiększa się na całym świecie. Prognozuje się, iż w 2050 roku osoby w wieku 65 lat i więcej będą stanowiły nawet 30% polskiej populacji. Wy­musza to konieczność szerszego spojrzenia na tę grupę osób w kontekście wielochorobowości, wielolekowości, większego obciążenia czynnikami ryzyka niedożywienia, sarkopenii, a także zróżnicowanych potrzeb żywieniowych. Poniższe opracowanie systematyzuje wiedzę dotyczącą postępowania dietetycznego w grupie osób starszych w ujęciu wielodyscyplinarnym, stanowiąc źródło informacji dla wielu specjalistów sprawujących opiekę nad pacjentem geriatrycznym.

Publikacja stanowi rekomendacje Sekcji Dietetyki Medycznej POLSPEN w zakresie żywienia osób starszych w której zostały uwzględnione najnowsze wyniki badań w opisywanej dziedzinie, a także aktualne zalecenia towarzystw naukowych.

Spis treści

Żywienie osób starszych

Autor: Dorota Szostak-Węgierek

1. Zmiany inwolucyjne podczas starzenia się

2. Zapotrzebowanie na energię

3. Zapotrzebowanie na wybrane składniki odżywcze

4. Zasady żywienia dla osób starszych

5. Niedożywienie u osób starszych

6. Zespół kruchości

7. Zaburzenia połykania

8. Postępowanie w przypadku zaburzeń apetytu u osób starszych

9. Sarkopenia

10. Otyłość sarkopeniczna

11. Redukcja masy ciała u osób starszych

12. Żywienie w najczęstszych schorzeniach przewodu pokarmowego u osób starszych

13. Żywienie osób starszych z cukrzycą

14. Osteoporoza - dieta w profilaktyce i leczeniu

15. Żywienie w przewlekłej chorobie nerek u osób starszych

16. Dieta w profilaktyce i leczeniu chorób sercowo-naczyniowych

17. Dieta w profilaktyce nowotworów

18. Dieta a zaburzenia funkcji poznawczych

19. Postępowanie dietetyczne w chorobach neurodegeneracyjnych

20. Dieta a depresja

21. Interakcje leków z żywnością

22. Zalecenia dotyczące aktywności fizycznej u osób starszych 

 

Opinie

Imię i nazwisko
Email
Twoja ocena
Twoja opinia
Dorota Szostak-Węgierek

Zapytaj o produkt

Imię i nazwisko
Email
Telefon
Wiadomość

TYTUŁY POWIĄZANE

KLIENCI, KTÓRZY KUPILI TEN PRODUKT KUPILI RÓWNIEŻ

POLECAMY