BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA
- Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
- Rok wydania: 2014
- Wydanie: I
- Ilość stron: 149
- Oprawa: miękka
- ISBN: 978-83-7160-741-7
powyżej 300zł Najniższa cena z 30 dni: 33,00 zł
Autorzy książki przybliżają czytelnikowi w możliwie przystępny sposób najważniejsze zagadnienia związane z bezpieczeństwem żywności i żywienia. W pierwszej części wyjaśniono podstawowe pojęcia i klasyfikację zagrożeń zdrowotnych związanych z żywnością i żywieniem, omówiono czynniki biologiczne, chemiczne i fizyczne mogące stanowić takie zagrożenia, a także przedstawiono sposoby zapobiegania zatruciom i zakażeniom pokarmowym oraz instytucjonalne możliwości przeciwdziałania im. Kolejne rozdziały poświęcono bezpieczeństwu żywienia, zwracając szczególną uwagę na zagrożenia związane z niezbilansowaniem diety, indywidualną nadwrażliwością na niektóre pokarmy oraz żywnością genetycznie modyfikowaną, która jest dziś przedmiotem wielu kontrowersji. Książkę zamyka omówienie systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności w przemyśle spożywczym i zakładach gastronomicznych oraz prawnych i instytucjonalnych instrumentów ochrony zdrowia konsumentów żywności.
Tagi: dietetyka podręcznik ,
Rozdział 1
Pojęcie bezpieczeństwa żywności i żywienia
Rozdział 2
Mikrobiologiczne i inne biologiczne zanieczyszczenia żywności
Rozdział 3
Chemiczne i fizyczne zanieczyszczenia żywności oraz substancje dodatkowe
Rozdział 4
Sposoby zapobiegania zatruciom i zakażeniom pokarmowym
Rozdział 5
Rola i zadania służb sanitarnych w przeciwdziałaniu zatruciom pokarmowym i chorobom zakaźnym oraz terroryzmowi żywnościowemu
Rozdział 6
Niezbilansowanie diety, czyli żywienie niezgodne z normami
Rozdział 7
Alergie i nietolerancje pokarmowe
Rozdział 8
Żywność genetycznie modyfikowana
Rozdział 9
Zarządzanie bezpieczeństwem żywności w przemyśle spożywczym i zakładach gastronomicznych
Rozdział 10
Prawna i instytucjonalna ochrona konsumentów przed zagrożeniami związanymi z żywnością i żywieniem