Opis
Zjedz coś Proste i skuteczne sposoby radzenia sobie z awersjami pokarmowymi i problemami z odżywianiem się u dzieci z zaburzeniami integracji sensorycznej i innymi trudnościami
Autor: Lori Ernsperger, Tania Stegen-Hanson
Lori Ernsperger i Tania Stegen-Hanson [...] poruszają jeden z poważniejszych problemów dotyczących współczesnych rodzin. Mam tu na myśli dzieci, które wykazują opór wobec samego jedzenia albo niechęć do określonych pokarmów. Autorki przedstawiają swoje nowatorskie podejście do tego, w jaki sposób poszerzać jadłospis dziecka i budować jego zrównoważoną dietę.
W książce przewija się motyw zrozumienia fizjologicznych, rozwojowych, sensorycznych i motorycznych zdolności dziecka, a także co najważniejsze uszanowania tego, co dziecko próbuje nam przekazać w reakcji na pokarm. []
W publikacji znajdziemy też szczegółową listę różnych objawów wskazujących na to, że mamy do czynienia z istnieniem pewnych fundamentalnych problemów. Z jej pomocą czytelnik może dokonać odpowiedniego oglądu sytuacji i jej oceny. Autorki zamieszczają w publikacji ćwiczenia dla rodziców i specjalistów.
Z przedmowy Temple Grandin
Spis treści
Zjedz coś Proste i skuteczne sposoby radzenia sobie z awersjami pokarmowymi i problemami z odżywianiem się u dzieci z zaburzeniami integracji sensorycznej i innymi trudnościami
Autor: Lori Ernsperger, Tania Stegen-Hanson
Rozdział 1. Kim są osoby, które wykazują opór przed jedzeniem
Identyfikacja osób, które wykazują opór przed jedzeniem
Typowe cechy
Skala neofobii żywieniowej
Inne narzędzia badawcze
Rozdział 2. Rozwój oralno - motoryczny
W łonie matki
Noworodki: do 3 miesiąca
Od 4 do 6 miesiąca
Od 7 do 9 miesiąca
Od 10 do 12 miesiąca
Od 13 do 15 miesiąca
Od 16 do 18 miesiąca
Od 19 do 24 miesiąca
Od 25 do 36 miesiąca
Konsystencja pokarmu i umiejętności związane z jedzeniem
Rozdział 3 Środowiskowe i behawioralne czynniki wpływające na powstanie problemów z jedzeniem
Neofobia żywieniowa
Czynniki środowiskowe a jedzenie
Problemy kulturowe
Opór przed jedzeniem a zaburzenia rozwojowe
Rozdział 4. Problemy natury sensorycznej i ruchowej
Dysfunkcje integracji sensorycznej
Bodźce proprioceptywne
Bodźce dotykowe
Bodźce smakowe
Bodźce olfaktoryczne
Bodźce wzrokowe
Modulacja
Wykorzystanie i porządkowanie informacji, która mamy na temat dziecka
Rozdział 5. Problemy z odźywianiem się o charakterze motorycznym lub sensorycznym
Refluks i problemy żołądkowo - jelitowe
Nieprawidłowy odruch ssania
Refluks nosowy
Aspiracja
Krztuszenie się
Ślinienie się
Zgrzytanie zębami
Ograniczony ruch górnej wargi
Niewykształcone umiejętności jedzenia łyżeczką
Niewykształcone umiejętności picia z kubka
Niewykształcone umiejętności gryzenia i przeżuwania
Rozdział 6. Tworzenie i wdrażanie kompleksowego planu
Plan terapeutyczny
Wytyczne odnośnie do sporządzania planu terapii
Rozdział 7. Czynniki środowiskowe
Harmonogramy przekąsek i posiłków
Okoliczności posiłku
Wytyczne odnośnie do wyboru okoliczności posiłku
Wspieranie i opieka
Wytyczne odnośnie do wsparcia w trakcie posiłku
Wielkość porcji i wybór potraw
Wytyczne odnośnie stosownych wielkości potraw
Wybór potraw
Wytyczne odnośnie do wyboru potraw
Ograniczenia pokarmowe
Wytyczne odnośnie do radzenia sobie z ograniczeniami pokarmowymi
Stosowne zachowanie w trakcie posiłku
Wytyczne odnośnie do wypracowania stosownego zachowania w trakcie posiłków
Rozdział 8 Rozwój pod względem fizycznym, rozwój układu pokarmowego i rozwój motoryki jamy ustnej
Dobry stan układu pokarmowego
Rozwój fizyczny
Ćwiczenia postawy
Ćwiczenia oralno - motoryczne
Rozdział 9 Etapy rozwoju sensorycznego w kontekście jedzenia
Wytyczne odnośnie do kolejnych etapów rozwoju sensorycznego
Etap pierwszy: akceptacja
Wytyczne odnośnie wdrażania etapu pierwszego
Etap drugi: dotyk
Wytyczne odnośnie wdrażania etapu drugiego
Etap trzeci: zapach
Wytyczne odnośnie wdrażania etapu trzeciego
Etap czwarty: smak
Wytyczne odnośnie wdrażania etapu czwartego
Etap piąty: nowe potrawy
Rozdział 10 Przepis na sukces