• KOSZYK 0 (0 zł)
    Brak produktów w koszyku.
G-zywienie-w-chorobach-nowotworowych_8035_150x190

ŻYWIENIE W CHOROBACH NOWOTWOROWYCH

  • Wydawca: PZWL
  • Rok wydania: Warszawa 2011
  • Wydanie: 1
  • Ilość stron: 232
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 9788320043471
99,00 zł
89,00 zł 99 89 PLN 1
Bezpłatna dostawa przy zakupach
powyżej 300zł
Najniższa cena z 30 dni: 41,65 zł

Opis

Sposób odżywiania wpływa na nasz organizm. Dotyczy to także układu odpornościowego. Nieprawidłowo dobrane składniki odżywcze, nieodpowiedni sposób przyrządzania potraw lub zbyt bogata w tłuszcze dieta powodują osłabienie naszej odporności.
Opisany przez autorkę sposób żywienia ma na celu wzmocnienie układu odpornościowego, stworzenie warunków niesprzyjających rozwojowi chorób nowotworowych. Podaje ona podstawowe zasady racjonalnego przygotowywania posiłków, uwzględniając potrzeby osób, które zmagają się z chorobami nowotworowymi. Główną część książki stanowią przepisy zdrowych potraw, mających korzystny wpływ na stan zdrowia osób zagrożonych i chorych.
Podano również przykłady jadłospisów na różne pory roku.

Tagi: dieta w chorobie nowotworowej ,

Spis treści

CZĘŚĆ OGÓLNA
Zapotrzebowanie energetyczne
Składniki pokarmowe
Białka
Tłuszcze
Węglowodany
Błonnik
Witaminy
·    Witamina A
·    Witamina E
·    Witamina K
·    Witamina C
·    Witaminy z grupy B
·    Witamina PP
Składniki mineralne
·    Wapń
·    Magnez
·    Żelazo
·    Cynk
·    Miedź
·    Selen
·    Chrom
·    Sód i potas
Równowaga kwasowo-zasadowa
Woda
Zasady zdrowego żywienia
Zasady racjonalnego żywienia według Instytutu Żywności i Żywienia
Produkty spożywcze źródłem składników pokarmowych
Produkty zbożowe
·    Pieczywo
·    Otręby
·    Kiełki
·    Mąka
·    Kasze
·    Muesli
·    Całe ziarno - pszenica
·    Makarony
Nasiona roślin strączkowych
Mleko
·    Mleko kozie
·    Sery
·    Tofu
Ziemniaki
·    Bataty (słodkie ziemniaki)
Warzywa i owoce
·    Warzywa i owoce przyjazne w profilaktyce chorób nowotworowych
Tłuszcze
Mięso zwierząt rzeźnych, drobiu, ryb i jego przetwory.
Jaja
Cukier i słodycze
Wybrane zagadnienia z technologii sporządzania potraw.
Miary gospodarcze
Naczynia kuchenne
Konserwowanie i przechowywanie żywności
Sposoby przyrządzania potraw
·    Obróbka wstępna surowca
·    Obróbka cieplna
·    Podprawianie i wykańczanie potraw
Przyprawy ziołowe, warzywa przyprawowe i przyprawy korzenne, przyjazne w profilaktyce i leczeniu chorób nowotworowych
·    Przyprawy ziołowe
·    Warzywa przyprawowe
·    Przyprawy korzenne
Żywienie a choroby nowotworowe
Dieta profilaktyczna i wspomagająca podstawowe metody leczenia
·    Przykłady tygodniowych jadłospisów
Diety wspomagające chemioterapię i radioterapię
·    Przyczyny niedożywienia w chorobach nowotworowych
Dieta w chemioterapii
·    Zapalenie jamy ustnej
·    Nudności i wymioty
·    Zaparcia
·    Biegunka
Dieta w radioterapii
CZĘŚĆ SZCZEGÓŁOWA
Napoje
Uwagi ogólne
Przepisy
Chleb domowy
Uwagi ogólne
Przepisy
Dodatki do pieczywa
Uwagi ogólne
Przepisy
Zupy
Uwagi ogólne
·    Przygotowanie wywaru z warzyw
·    Przygotowanie wywaru z owoców
·    Przygotowanie zup mlecznych
·    Przygotowanie głównego składnika
·    Podprawianie zup
·    Przyprawianie zup
·    Zakwasy
Przepisy
Dodatki do zup
Przepisy
Potrawy z mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu i ryb
Uwagi ogólne
·    Obróbka wstępna mięsa
·    Obróbka właściwa (termiczna)
Przepisy
·    Potrawy z mięsa cielęcego
·    Potrawy z drobiu i dziczyzny
·    Potrawy z ryb
Potrawy z niewielką ilością mięsa i ryb
Uwagi ogólne
Przepisy
Potrawy jarskie
Uwagi ogólne
Przepisy
Potrawy z warzyw i ziemniaków
Uwagi ogólne
·    Obróbka wstępna
·    Obróbka termiczna
·    Surówki
·    Sałatki
·    Warzywa gotowane
Przepisy
·    Surówki
·    Sałatki
·    Warzywa gotowane
·    Potrawy z ziemniaków
Sosy
Uwagi ogólne
Przepisy
·    Sosy zimne
·    Sosy gorące
·    Sosy do potraw słodkich
Desery
Uwagi ogólne
Przepisy
Piśmiennictwo
Spis potraw

Zapytaj o produkt

Imię i nazwisko
Email
Telefon
Wiadomość

KLIENCI, KTÓRZY KUPILI TEN PRODUKT KUPILI RÓWNIEŻ

59,99 zł
53,99 zł
Najniższa cena z 30 dni: 59,99 zł
43,50 zł
38,90 zł
Najniższa cena z 30 dni: 38,90 zł
265,00 zł
212,00 zł
Najniższa cena z 30 dni: 192,00 zł
39,90 zł
35,91 zł
Najniższa cena z 30 dni: 39,90 zł
28,00 zł
24,90 zł
Najniższa cena z 30 dni: 22,50 zł
49,00 zł
43,90 zł
Najniższa cena z 30 dni: 43,90 zł
64,60 zł
51,70 zł
Najniższa cena z 30 dni: 51,70 zł
200,00 zł
160,00 zł
Najniższa cena z 30 dni: 160,00 zł

POLECAMY

79,00 zł
69,90 zł
Najniższa cena z 30 dni: 71,90 zł
109,00 zł
95,90 zł
Najniższa cena z 30 dni: 84,90 zł
109,00 zł
94,90 zł
Najniższa cena z 30 dni: 91,90 zł
109,00 zł
95,90 zł
Najniższa cena z 30 dni: 92,90 zł
60,00 zł
51,00 zł
Najniższa cena z 30 dni: 51,00 zł
40,80 zł
34,60 zł
Najniższa cena z 30 dni: 34,60 zł
71,40 zł
64,26 zł
Najniższa cena z 30 dni: 64,26 zł
36,75 zł
31,50 zł
Najniższa cena z 30 dni: 31,50 zł
79,80 zł
71,80 zł
Najniższa cena z 30 dni: 71,80 zł
99,00 zł
94,00 zł
Najniższa cena z 30 dni: 84,50 zł
68,00 zł
61,20 zł
Najniższa cena z 30 dni: 61,20 zł
150,00 zł
127,00 zł
Najniższa cena z 30 dni: 127,00 zł
60,00 zł
51,00 zł
Najniższa cena z 30 dni: 51,00 zł
135,00 zł
114,90 zł
Najniższa cena z 30 dni: 88,00 zł
130,00 zł
110,00 zł
Najniższa cena z 30 dni: 88,00 zł
199,00 zł
175,90 zł
Najniższa cena z 30 dni: 169,90 zł

PORADNIKI O ZDROWIU

Suplementy diety na odchudzanie - co wybrać, aby wesprzeć spalanie tkanki tłuszczowej?

Dowiedz się jakie suplementy diety mogą wesprzeć spalanie tkanki tłuszczowej

czytaj więcej
Suplementy diety - czym są i jak działają?

Dowiedz się czym są suplementy diety i poznaj ich działanie.

czytaj więcej
Kreatynina - co to jest, normy

Stężenie kreatyniny we krwi jest istotnym wskaźnikiem funkcjonowania nerek oraz...

czytaj więcej
Triglicerydy - czym są i za co odpowiadają?

Trójglicerydy to typ tłuszczów występujących w organizmie człowieka. Mają...

czytaj więcej
Lipidogram (profil lipidowy) - co to jest i co obejmuje?

Lipidogram pozwala ocenić poziomy cholesterolu całkowitego, LDL, HDL oraz trójglicerydów....

czytaj więcej
Płytki krwi - czym są trombocyty i jak zwiększyć ich ilość?

Liczba płytek krwi wpływa na to jak organizm człowieka radzi sobie z utrzymaniem...

czytaj więcej
Czyrak - co to takiego? Przyczyny, rodzaje, leczenie i profilaktyka

Czyrak, czyli zapalenie wywołane przez bakterie gronkowca złocistego, to powszechna...

czytaj więcej
ALP - co to jest, normy

Fosfataza alkaliczna to enzym, który odgrywa kluczową rolę w wielu procesach biologicznych....

czytaj więcej
Limfocyty (LYM) we krwi - badanie, normy, obniżone, podwyższone

Limfocyty są nieodłącznym elementem układu odpornościowego, którego zdolność...

czytaj więcej
Eozynofile (eozynocyty) w wyniku morfologii - normy EOS, funkcje w organizmie

Eozynofile to pewnego rodzaju tarcza przed różnymi pasożytami, dlatego tak ważne...

czytaj więcej