Opis
Żywność fermentowana i probiotyczna. Samodzielna fermentacja mlekowa: trwale, smacznie i zdrowo
Autor: Michael Dietz
Badania naukowe wykazały, że współczesne społeczeństwo jest coraz bardziej podatne na choroby, a odporność większości ludzi jest na alarmująco niskim poziomie. Nic dziwnego, skoro codziennie dostarczamy swoim organizmom masę zbędnych, a nawet szkodliwych związków chemicznych, znajdujących się w większości spożywanych przez nas posiłków. Na szczęście istnieje na to sposób. Jest nim żywność probiotyczna.
Autorka ujawnia związek pomiędzy pozbawioną równowagi florą jelitową i szeregiem dolegliwości, jak nadciśnienie, alergie, depresja, autyzm, zespół jelita drażliwego i wiele innych. Pomaga wziąć zdrowie we własne ręce, ucząc jak przyrządzać i wprowadzać do diety trzy potężne probiotyczne produkty – kefir, kombuchę i kiszone warzywa. Stosując opracowany przez nią program żywieniowy możesz zalać swój organizm miliardami pożytecznych bakterii, które przywrócą w Twoim ciele równowagę i pozwolą mu uzdrowić się w naturalny sposób.
Ta książka rozwieje wszelkie obawy przed samodzielnym przygotowaniem probiotycznej żywności, pozwalając Ci wyleczyć układ pokarmowy oraz doświadczyć energii, zdrowia i witalności, które staną przed tobą otworem, kiedy twoje ciało zacznie działać tak, jak powinno. Znajdziesz tu ponad 100 przepisów na proste i smaczne potrawy zawierające probiotyczną żywność, od koktajli po desery. Poznasz również przydatne informacje dotyczące korzystnych właściwości prebiotyków takich jak jabłka, brokuły, cebula, dynia piżmowa, kiełki brukselki i miód.
Naturalna żywność gwarancją zdrowia!
Spis treści
Żywność fermentowana i probiotyczna. Samodzielna fermentacja mlekowa: trwale, smacznie i zdrowo
Autor: Michael Dietz
Przedmowa
Podstawy odżywiania
Historia fermentacji
Czym jest fermentacja?
Korzyści dla zdrowia
Na co zwrócić uwagę?
Trwałość i przechowywanie
Przepisy
Kombucha
Napój super Chi
Zalewa z czerwonych buraków
Naleśniki na zakwasie
Całonocna owsianka
Zupa ryżowa (congee)
Krem z tofu
Ziołowe pesto
Marynowane tofu
Kapusta kiszona
Kimchi
Sunomono
Maniok
Pikle z imbiru
Papryka
Cebule marynowane
Pikle czosnkowe
Ogórki
Marynowane cytryny
Pikle z szalotki
Chrzan
Pikle z kombu
Chili!
Karczochy
Okra
Pikle z marchwi
Warzywa korzeniowe
Marynowana rzodkiew
Morska siła
Pikle z buraka
Tursija
Pomidory marynowane
Natto
O Autorze
Spis ilustracji