
DIETA ANTYREUMATYCZNA
- Wydawca: Astrum
- Rok wydania: 2014
- Wydanie: I
- Ilość stron: 168
- Oprawa: miękka
- ISBN: 978-83-7277-749-2
27,55 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 299zł
Opis
Jak się pozbyć uciążliwych bólów stawów, mięśni i kręgosłupa? Co robić, by sprawnie się poruszać do późnej starości? Reumatyzm, bo o nim mowa, to bardzo ogólne, potoczne pojęcie, które dotyczy wielu zmian i przewlekłych chorób układu ruchu. Schorzenia reumatyczne są najczęstszą przyczyną ciągłego, ostrego bólu i niepełnosprawności. Nieleczone powodują bardzo niebezpieczne powikłania, a także mogą doprowadzić do chorób serca i nerek. Dotykają zarówno dzieci, jak i dorosłych. Jak zapobiegać dolegliwościom reumatycznym i łagodzić ich objawy? Oprócz leczenia farmakologicznego i rehabilitacji ważne miejsce zajmuje odpowiednio skomponowana dieta – podpowiada Barbara Jakimowicz-Klein. W swoim poradniku przedstawia podstawową wiedzę na temat schorzeń wchodzących w zakres chorób reumatycznych i sposobów ich leczenia, a przede wszystkim skupia się na zaleceniach dietetycznych w wypadku ich wystąpienia. Wskazuje na produkty żywnościowe, które powinny być eliminowane z jadłospisu oraz te będące nieodłącznym elementem diety przeciwreumatycznej – wszystko to w przepisach nie tylko na smaczne, ale i zdrowe potrawy!
Spis treści
1. Czym jest reumatyzm
2. Wpływ chorób reumatycznych
3. Terapia chorób reumatycznych
4. Dieta w artretyzmie
5. Dieta w innych schorzeniach reumatycznych