MIKROBIOLOGIA DLA STOMATOLOGÓW
- Wydawca: Edra Urban & Partner
- Rok wydania: 2014
- Wydanie: II
- Ilość stron: 422
- Oprawa: miękka
- ISBN: 978-83-7609-798-5
107,10 zł
powyżej 300zł Najniższa cena z 30 dni: 107,10 zł
Jest to najnowsze wydanie, cieszącej się niezwykłym powodzeniem książki. Oferuje ona czytelnikom wszystko, co niezbędne do pełnego zrozumienia mikrobiologii, jako że jest ona ściśle powiązana z nowoczesną praktyką stomatologiczną.
Książka odnosi się do licznych aspektów mikrobiologii i jej powiązań z praktyką dentystyczną w sposób logiczny i łatwy do zrozumienia.
Podręcznik jest połaczeniem łatwego w odbiorze tekstu z bogactwem rycin.
Tekst podręcznika został podzielony na sześć części: podział ten ma na celu naświetlenie różnych dziedzin mikrobiologii w powiązaniu ze stomatologią. Książka ma charakter niezwykle zwięzły, a w związku z tym prawie cały zawarty w nim materiał jest ważny. Pod koniec każdego rozdziału podjęto próbę podsumowania informacji w postaci kluczowych zagadnień, które mogą służyć jako pomoc w zapamiętaniu materiału. Nowością tego wydania jest umieszczony po każdym rozdziale zestaw pytań i odpowiedzi ułatwiających samodzielne sprawdzenie swojej wiedzy. W większości rozdziałów tekst został uporządkowany wokół następujących ważnych problemów z dziedziny mikrobiologii, które student powinien zrozumieć, aby umiał sobie radzić z chorobami zakaźnymi:
1. Wprowadzenie 1
Część 1: Mikrobiologia ogólna
2. Budowa i klasyfikacja bakterii 7
3. Fizjologia i genetyka bakterii 19
4. Wirusy i priony 35
5. Patogeneza chorób powodowanych przez drobnoustroje 45
6. Diagnostyka mikrobiologiczna i metody laboratoryjne 59
7. Chemioterapia przeciwdrobnoustrojowa 79
Część 2: Podstawy immunologii (Liwei Lu, Brian M. Jones i Glen C. Ulett)
8. Układ immunologiczny i jama ustna 95
9. Odpowiedź immunologiczna 115
10. Odporność i infekcje 125
Część 3: Drobnoustroje szczególnie ważne w stomatologii
11. Paciorkowce, gronkowce i mikrokoki 137
12. Pałeczki kwasu mlekowego, maczugowce i propionibakterie 147
13. Promieniowce oraz Gram-dodatnie laseczki z rodzaju Clostridium i Bacillus 151
14. Rodzina Neisseriaceae, rodzaje Veillonella i Capnocytophaga oraz małe pałeczki Gram-ujemne 157
15. Rodzina Enterobacteriaceae (pałeczki jelitowe) 165
16. Rodzaje Vibrio, Campylobacter, Helicobacter i Wolinella 171
17. Rodzaje Bacteroides, Tannerella, Porphyromonas i Prevotella 175
18. Rodzaje Fusobacterium, Leptotrichia oraz Treponema 179
19. Prątki i legionelle 185
20. Chlamydie, riketsje i mykoplazmy 189
21. Wirusy ważne w stomatologii 193
22. Grzyby istotne w stomatologii 207
Część 4: Zakażenia szczególnie ważne w praktyce stomatologicznej
23. Zakażenia układu oddechowego 217
24. Zakażenia układu sercowo-naczyniowego 229
25. Zakażenia ośrodkowego układu nerwowego i układu mięśniowo-szkieletowego 237
26. Zakażenia przewodu pokarmowego 243
27. Zakażenia dróg moczowo-płciowych 253
28. Zakażenia skóry i ran 261
29. Wirusowe zapalenia wątroby 267
30. Zakażenia ludzkim wirusem upośledzenia odporności (HIV), zespół nabytego upośledzenia odporności (AIDS) oraz zakażenia u osób z niedoborami odporności 279
Część 5: Mikrobiologia jamy ustnej
31. Fizjologiczna flora jamy ustnej, ekosystem jamy ustnej oraz płytki nazębnej 295
32. Mikrobiologia próchnicy zębów 311
33. Mikrobiologia chorób przyzębia 321
34. Zakażenia zębowo-zębodołowe 333
35. Zakażenia jamy ustnej i gruczołów ślinowych 341
Część 6: Zakażenia krzyżowe i ich kontrola
36. Zasady kontroli zakażeń 361
37. Procedury kontroli zakażeń w stomatologii 365
Odpowiedzi na pytania sprawdzające 389
Słownik terminów i skrótów 393
Skorowidz 407
Choroba von Willebranda charakteryzuje się różnorodnymi objawami klinicznymi,...
czytaj więcej