
OTYŁOŚĆ I JEJ POWIKŁANIA ZE STRONY UKŁADU POKARMOWEGO
- Wydawca: Uniwersytet Medyczny Wrocław
- Rok wydania: 2020
- Wydanie: I
- Ilość stron: 78
- Oprawa: miękka
- ISBN: 9788370556273
18,00 zł
powyżej 300zł Najniższa cena z 30 dni: 19,00 zł
Otyłość i jej powikłania ze strony układu pokarmowego
Redakcja naukowa: Elżbieta Poniewierka
Otyłość jest stanem, w którym dochodzi do kumulacji tkanki tłuszczowej w organizmie człowieka w ilości powyżej 30% masy ciała w przypadku kobiet i 25% w przypadku mężczyzn. Do określenia stopnia nadwagi lub otyłości stosuje się wskaźnik BMI, który jest stosunkiem masy ciała do wzrostu podniesionego do kwadratu. Wskaźnik ten często jednak nie odzwierciedla prawdziwego nadmiaru tkanki tłuszczowej, np. w sytuacjach nagromadzenia wody. Ocenia się więc jego wartość krytycznie i wielokrotnie z niego rezygnuje , szczególnie w przypadku zaburzeń gospodarki wodno-elektrolitowej.
Otyłość jest zaliczenia do najpoważniejszych chorób niezakaźnych o charakterze przewlekłym i zajmuje 6. miejsce na liście czynników odpowiedzialnych za zgony na świecie. Książka podejmuje temat otyłości i powikłań z nią związanych, takich jak kamica żółciowa, niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby czy choroby trzustki.
Otyłość i jej powikłania ze strony układu pokarmowego
Redakcja naukowa: Elżbieta Poniewierka0
1. Otyłość.
2. Otyłość i jej powikłania w obrębie górnego odcinka przewodu pokarmowego.
3. Otyłość i choroby jelita grubego.
4. Związek otyłości z zaburzeniami interakcji jelitowo-mózgowych.
5. Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby.
6. Kamica żółciowa.
7. Wpływ otyłości na choroby trzustki.
Niedobór witaminy K może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych, które...
czytaj więcejMeningokoki są jednymi z głównych sprawców inwazyjnej choroby meningokokowej,...
czytaj więcejKiedy zdrowie stało się jednym z najważniejszych priorytetów dla wielu osób,...
czytaj więcej