• KOSZYK 0 (0 zł)
    Brak produktów w koszyku.
G-27780_16160_150x190

DIETETYKA KLINICZNA

  • Wydawca: Uniwersytet Medyczny Wrocław
  • Rok wydania: 2016
  • Wydanie: I
  • Ilość stron: 171
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 978-83-7055-559-7
 
30,00 zł
28,50 zł 28,50 zł PLN 1
Dostawa od 9.90 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 250zł

Opis

Moi drodzy, 
w dzisiejszych czasach, w dobie ogromnego rozwoju badań naukowych i nowoczesnych technologii medycznych zarówno z zakresu diagnostyki, jak i farmakoterapii coraz większego znaczenia nabiera pierwotna i wtórna profilaktyka chorób. W obu przypadkach ważną rolę odgrywa żywienie człowieka na każdym etapie jego życia. 
Prawidłowe odżywienie zdrowych oraz chorych to podstawa profilaktyki chorób przewlekłych i ich powikłań, podstawa efektu terapeutycznego prowadzącego do remisji objawów lub wyzdrowienia. Bezpośrednio przekłada się także na aspekty ekonomiczne związane z postępowaniem medycznym. 
Pomysł napisania podręcznika wynika z tego, że współczesna medycyna nie może być odizolowana od żywienia również dlatego, że w wielu przypadkach żywienie jest ważnym elementem leczenia choroby. W związku z powyższym lekarz ma obowiązek posiadania podstawowej wiedzy z tego zakresu, przekazując pacjentowi podstawowe zalecenia żywieniowe, zanim skieruje go do dietetyka. W kwestii żywienia lekarz i dietetyk powinni mówić jednym głosem, aby uniknąć nieprawidłowości, które w sposób istotny mogą wpłynąć na stan zdrowia pacjenta. 
Elżbieta Poniewierka

Spis treści

  • Podstawowe pojęcia związane z żywieniem człowieka zdrowego i chorego 
  • Niedożywienie u dorosłych 
  • Otyłość - epidemiologia, powikłania, leczenie 
  • Żywienie w chorobach układu krążenia 
  • Żywienie w chorobach nerek 
  • Żywienie w chorobach układu nerwowego 
  • Znaczenie żywienia w wybranych chorobach przewodu pokarmowego 
  • Żywienie w cukrzycy 
  • Osteoporoza - czynniki żywieniowe 
  • Żywienie w okresie okołooperacyjnym 
  • Podstawy leczenia do- i pozajelitowego 
  • Wybrane zagadnienia z żywienia dzieci 
  • Znaczenie żywienia w wybranych stanach fizjologicznych 
  • Żywność a leki 
  • Żywienie a ekonomia.

Opinie

Imię i nazwisko
Email
Twoja ocena
Twoja opinia
Elżbieta Poniewierka

Zapytaj o produkt

Imię i nazwisko
Email
Telefon
Wiadomość

TYTUŁY POWIĄZANE

KLIENCI, KTÓRZY KUPILI TEN PRODUKT KUPILI RÓWNIEŻ

POLECAMY