
DIETETYKA KLINICZNA
- Wydawca: Uniwersytet Medyczny Wrocław
- Rok wydania: 2016
- Wydanie: I
- Ilość stron: 171
- Oprawa: miękka
- ISBN: 978-83-7055-559-7
28,50 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 250zł
Opis
Moi drodzy,
w dzisiejszych czasach, w dobie ogromnego rozwoju badań naukowych i nowoczesnych technologii medycznych zarówno z zakresu diagnostyki, jak i farmakoterapii coraz większego znaczenia nabiera pierwotna i wtórna profilaktyka chorób. W obu przypadkach ważną rolę odgrywa żywienie człowieka na każdym etapie jego życia.
Prawidłowe odżywienie zdrowych oraz chorych to podstawa profilaktyki chorób przewlekłych i ich powikłań, podstawa efektu terapeutycznego prowadzącego do remisji objawów lub wyzdrowienia. Bezpośrednio przekłada się także na aspekty ekonomiczne związane z postępowaniem medycznym.
Pomysł napisania podręcznika wynika z tego, że współczesna medycyna nie może być odizolowana od żywienia również dlatego, że w wielu przypadkach żywienie jest ważnym elementem leczenia choroby. W związku z powyższym lekarz ma obowiązek posiadania podstawowej wiedzy z tego zakresu, przekazując pacjentowi podstawowe zalecenia żywieniowe, zanim skieruje go do dietetyka. W kwestii żywienia lekarz i dietetyk powinni mówić jednym głosem, aby uniknąć nieprawidłowości, które w sposób istotny mogą wpłynąć na stan zdrowia pacjenta.
Elżbieta Poniewierka
Spis treści
- Podstawowe pojęcia związane z żywieniem człowieka zdrowego i chorego
- Niedożywienie u dorosłych
- Otyłość - epidemiologia, powikłania, leczenie
- Żywienie w chorobach układu krążenia
- Żywienie w chorobach nerek
- Żywienie w chorobach układu nerwowego
- Znaczenie żywienia w wybranych chorobach przewodu pokarmowego
- Żywienie w cukrzycy
- Osteoporoza - czynniki żywieniowe
- Żywienie w okresie okołooperacyjnym
- Podstawy leczenia do- i pozajelitowego
- Wybrane zagadnienia z żywienia dzieci
- Znaczenie żywienia w wybranych stanach fizjologicznych
- Żywność a leki
- Żywienie a ekonomia.