DR FOOD. W TROSCE O ŻOŁĄDEK, JELITA I TRAWIENIE
- Wydawca: Edra Urban & Partner
- Rok wydania: 2021
- Wydanie: I
- Ilość stron: 208
- Oprawa: miękka
- ISBN: 9788366960015
27,90 zł
powyżej 300zł Najniższa cena z 30 dni: 47,90 zł
Dr Food. W trosce o żołądek, jelita i trawienie
Autorzy: Bernhard Hobelsberger, Prof. Dr Martin Storr, Ira König
Pracy i zasług żołądka oraz jelit nie można przecenić. Na przestrzeni całego ludzkiego życia narządy trawienne przetwarzają około 30 ton pysznej pizzy, chrupiących jabłek, soczystych steków i mięciutkich rogalików. Ich głównym zadaniem jest rozkładanie spożytych pokarmów na substancje odżywcze - do takiej postaci, która uczyni je przystępnymi dla naszego metabolizmu. Aby te procesy demontażu przebiegały sprawnie, współgrać musi wiele mechanizmów: to nie tylko praca narządów, ale także działanie soków trawiennych, enzymów, hormonów i udział bakterii. W idealnej sytuacji proces ten, rozpoczynający się wraz ze wstępnym trawieniem węglowodanów już w ustach, przebiega całkowicie niezauważalnie. Dobą robotę żołądka i jelit dostrzegamy dopiero wtedy, gdy zbędne produkty przemiany materii regularnie lądują w toalecie. Jednakże trawienie z happy endem niestety nie jest oczywistością. Miliony ludzi męczą się ze zgagą, jelitem drażliwym, nietolerancjami pokarmowymi, uchyłkami, hemoroidami i innymi dolegliwościami w Państwie Środka. Mniej więcej co trzecia osoba regularnie zmaga się z zaparciem. Środki przeczyszczające i blokery kwasu żołądkowego należą do najczęściej kupowanych leków. Wczesniej ludzie narzekali na bóle pleców, dziś bardzo częstym problemem są jelita, wraz z całą gamą negatywnych oddziaływań na samopoczucie i metabolizm, jaki pociągają za sobą ich trawienne psikusy.
fragment wstępu
Autorzy książki w dostępny sposób wyjaśniają, jak działa mała elektrownia wewnątrz naszego brzucha, oraz opisują fascynujące współgranie narządów, soków trawiennych, impulsów nerwowych i bakterii.
Mniejsze czy większe dolegliwości? W każdej sytuacji dowiesz się, jakie produkty spożywcze przywrócą równowagę twoich narządów trawiennych przy biegunce, zaparciu i podobnych dolegliwościach. Dzięki odpowiednim strategiom żywieniowym można uzyskać zaskakujące efekty nawet w przypadku chorób przewlekłych.
Cieszyć się smakiem, a jednocześnie przestrzegać zaleceń dietetycznych? To możliwe! Trzydzieści trzy urozmaicone przepisy sprawią, że nabierzesz apetytu na te smakowite dania, które jednocześnie zadbają o twoje samopoczucie.
Dr Food. W trosce o żołądek, jelita i trawienie
Autorzy: Bernhard Hobelsberger, Prof. Dr Martin Storr, Ira König
CZĘŚĆ 1 TRAWIENIE I DOLEGLIWOŚCI TRAWIENNE
Trawienie: ekspedycja do wnętrza ciała
Trawienie: wszystkie narządy pod lupą
Przełyk, czyli jedzenie na zjeżdżalni
Żołądek: wrażliwy mistrz stretchingu
Żołądek: co o nim wiemy?
Jelita - elektrownia naszego ciała
Jelito grube i jego mieszkańcy
Trawienni pomocnicy: trzustka, wątroba, żółć
Brak apetytu, czyli niechęć do pełnego talerza
Jak odbija się dorosłym
Zgaga: walka z kwasami
Refluks - ogień za mostkiem
Wymioty - błyskawiczna ewakuacja
Co pomaga przy mdłościach i wymiotach?
Choroba lokomocyjna, czyli gdy podróż staje się torturą
Ucisk na żołądku, czyli dyskomfort w nadbrzuszu
SOS przy dolegliwościach żołądkowych
Dieta, gdy gniecie w brzuchu
Nieproszony gość - Helicobacter pylori
Dyspepsja - problem w Państwie Środka.
Zapalenie błony śluzowej żołądka, czyli płaszcz ochronny w stresie
Gastroskopia
Wrzody żołądka - bolesne ubytki w śluzówce
Infekcja żołądkowo-jelitowa... i wszystko płynie
Wzdęcie? Spuść powietrze!
Strategie walki z biegunką
Pięciu czołowych sprawców biegunki
Pierwsza pomoc w przypadku biegunki
Zaparcie, czyli włoski strajk w jelitach
Jelito drażliwe - ostra rebelia
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego i choroba Crohna - pożar w jelitach
Odżywianie w przypadku chorób zapalnych jelit
Uchyłki - "woreczki" w jelicie grubym
Hemoroidy
Alergie pokarmowe, czyli o orzechu-dusicielu
Celiakia - gdy z chlebem Ci nie po drodze
Nietolerancja laktozy
Nietolerancja fruktozy
Nietolerancja histaminy
CZĘŚĆ 2 UZDRAWIAJĄCA SIŁA POKARMÓW
Uluniona kuchnia żołądka i jelit? Kuchnia śródziemnomorska
Superfood all'italiana
Białko - budulec życia
Masło maślane, czyli to i owo o dobrych tłuszczach
Jak słodko!
Leksykon cukru
Błonnik - trener naszego trawienia
Zdrowie na łyżeczce, czyli jelita szczęśliwe dzięki jogurtowi.
Prebiotyki - Happy Meal dla pożytecznych bakterii jelitowych
Superfood dla flory jelit
Fermentacja: slow food na dobre trawienie
Pij, jak należy, czyli trawienie z poślizgiem
Momencik! Czyli jak uważność otula nasze jelita
Medytacja z rodzynką
Sprytne gotowanie, czyli techniki gotowania przyjazne żołądkowi i jelitom
Produkty gotowe: podano do stołu!
Dieta Low-FOODMAP: gdy rezygnacja przynosi ukojenie
Low-FOODMAPs w praktyce
Kołowy schemat FOODMAP
Dzienniczek odżywiania , czyli Detektyw Serek na tropie
Jak prawidłowo wypełniać dzienniczek odżywiania
CZĘŚĆ 3 JEDZ SMACZNIE I ZDROWO
Dowiedz się jakie suplementy diety mogą wesprzeć spalanie tkanki tłuszczowej
czytaj więcejDowiedz się czym są suplementy diety i poznaj ich działanie.
czytaj więcejMocznik to związek w organizmie człowieka, będący końcowym produktem metabolizmu...
czytaj więcejStężenie kreatyniny we krwi jest istotnym wskaźnikiem funkcjonowania nerek oraz...
czytaj więcejTrójglicerydy to typ tłuszczów występujących w organizmie człowieka. Mają...
czytaj więcejCzyrak, czyli zapalenie wywołane przez bakterie gronkowca złocistego, to powszechna...
czytaj więcejCholesterol HDL odpowiada za ochronę zdrowia sercowo-naczyniowego. Zadaniem HDL jest...
czytaj więcejGlikemia, czyli poziom glukozy we krwi, jest wskaźnikiem zdrowia metabolicznego....
czytaj więcejBadanie poziomu (AST) aminotransferazy asparaginianowej, znane również jako AspAT...
czytaj więcejWitaminy rozpuszczalne w tłuszczach stanowią prymarną grupę substancji odżywczych,...
czytaj więcej