• KOSZYK 0 (0 zł)
    Brak produktów w koszyku.
G-19972_20875_150x190

DR FOOD. W TROSCE O ŻOŁĄDEK, JELITA I TRAWIENIE

  • Wydawca: Edra Urban & Partner
  • Rok wydania: 2021
  • Wydanie: I
  • Ilość stron: 208
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 9788366960015
 
54,00 zł
47,90 zł 47,90 zł PLN 1
Dostawa od 9.90 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 250zł

Opis

Dr Food. W trosce o żołądek, jelita i trawienie

Autorzy: Bernhard Hobelsberger, Prof. Dr Martin Storr, Ira König

Pracy i zasług żołądka oraz jelit nie można przecenić. Na przestrzeni całego ludzkiego życia narządy trawienne przetwarzają około 30 ton pysznej pizzy, chrupiących jabłek, soczystych steków i mięciutkich rogalików. Ich głównym zadaniem jest rozkładanie spożytych pokarmów na substancje odżywcze - do takiej postaci, która uczyni je przystępnymi dla naszego metabolizmu. Aby te procesy demontażu przebiegały sprawnie, współgrać musi wiele mechanizmów: to nie tylko praca narządów, ale także działanie soków trawiennych, enzymów, hormonów i udział bakterii. W idealnej sytuacji proces ten, rozpoczynający się wraz ze wstępnym trawieniem węglowodanów już w ustach, przebiega całkowicie niezauważalnie. Dobą robotę żołądka i jelit dostrzegamy dopiero wtedy, gdy zbędne produkty przemiany materii regularnie lądują w toalecie. Jednakże trawienie z happy endem niestety nie jest oczywistością. Miliony ludzi męczą się ze zgagą, jelitem drażliwym, nietolerancjami pokarmowymi, uchyłkami, hemoroidami i innymi dolegliwościami w Państwie Środka. Mniej więcej co trzecia osoba regularnie zmaga się z zaparciem. Środki przeczyszczające i blokery kwasu żołądkowego należą do najczęściej kupowanych leków. Wczesniej ludzie narzekali na bóle pleców, dziś bardzo częstym problemem są jelita, wraz z całą gamą negatywnych oddziaływań na samopoczucie i metabolizm, jaki pociągają za sobą ich trawienne psikusy.

fragment wstępu

Autorzy książki w dostępny sposób wyjaśniają, jak działa mała elektrownia wewnątrz naszego brzucha, oraz opisują fascynujące współgranie narządów, soków trawiennych, impulsów nerwowych i bakterii.

Mniejsze czy większe dolegliwości? W każdej sytuacji dowiesz się, jakie produkty spożywcze przywrócą równowagę twoich narządów trawiennych przy biegunce, zaparciu i podobnych dolegliwościach. Dzięki odpowiednim strategiom żywieniowym można uzyskać zaskakujące efekty nawet w przypadku chorób przewlekłych.

Cieszyć się smakiem, a jednocześnie przestrzegać zaleceń dietetycznych? To możliwe! Trzydzieści trzy urozmaicone przepisy sprawią, że nabierzesz apetytu na te smakowite dania, które jednocześnie zadbają o twoje samopoczucie.

Spis treści

Dr Food. W trosce o żołądek, jelita i trawienie

Autorzy: Bernhard Hobelsberger, Prof. Dr Martin Storr, Ira König

CZĘŚĆ 1 TRAWIENIE I DOLEGLIWOŚCI TRAWIENNE

Trawienie: ekspedycja do wnętrza ciała

Trawienie: wszystkie narządy pod lupą

Przełyk, czyli jedzenie na zjeżdżalni

Żołądek: wrażliwy mistrz stretchingu 

Żołądek: co o nim wiemy?

Jelita - elektrownia naszego ciała

Jelito grube i jego mieszkańcy

Trawienni pomocnicy: trzustka, wątroba, żółć

Brak apetytu, czyli niechęć do pełnego talerza

Jak odbija się dorosłym

Zgaga: walka z kwasami

Refluks - ogień za mostkiem

Wymioty - błyskawiczna ewakuacja

Co pomaga przy mdłościach i wymiotach?

Choroba lokomocyjna, czyli gdy podróż staje się torturą

Ucisk na żołądku, czyli dyskomfort w nadbrzuszu

SOS przy dolegliwościach żołądkowych

Dieta, gdy gniecie w brzuchu

Nieproszony gość - Helicobacter pylori

Dyspepsja - problem w Państwie Środka.

Zapalenie błony śluzowej żołądka, czyli płaszcz ochronny w stresie

Gastroskopia

Wrzody żołądka - bolesne ubytki w śluzówce

Infekcja żołądkowo-jelitowa... i wszystko płynie

Wzdęcie? Spuść powietrze!

Strategie walki z biegunką

Pięciu czołowych sprawców biegunki

Pierwsza pomoc w przypadku biegunki

Zaparcie, czyli włoski strajk w jelitach

Jelito drażliwe - ostra rebelia

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego i choroba Crohna - pożar w jelitach 

Odżywianie w przypadku chorób zapalnych jelit

Uchyłki - "woreczki" w jelicie grubym

Hemoroidy

Alergie pokarmowe, czyli o orzechu-dusicielu

Celiakia - gdy z chlebem Ci nie po drodze

Nietolerancja laktozy

Nietolerancja fruktozy

Nietolerancja histaminy

CZĘŚĆ 2 UZDRAWIAJĄCA SIŁA POKARMÓW

Uluniona kuchnia żołądka i jelit? Kuchnia śródziemnomorska

Superfood all'italiana

Białko - budulec życia

Masło maślane, czyli to i owo o dobrych tłuszczach

Jak słodko!

Leksykon cukru

Błonnik - trener naszego trawienia

Zdrowie na łyżeczce, czyli jelita szczęśliwe dzięki jogurtowi.

Prebiotyki - Happy Meal dla pożytecznych bakterii jelitowych

Superfood dla flory jelit

Fermentacja: slow food na dobre trawienie

Pij, jak należy, czyli trawienie z poślizgiem

Momencik! Czyli jak uważność otula nasze jelita

Medytacja z rodzynką

Sprytne gotowanie, czyli techniki gotowania przyjazne żołądkowi i jelitom

Produkty gotowe: podano do stołu!

Dieta Low-FOODMAP: gdy rezygnacja przynosi ukojenie

Low-FOODMAPs w praktyce

Kołowy schemat FOODMAP

Dzienniczek odżywiania , czyli Detektyw Serek na tropie

Jak prawidłowo wypełniać dzienniczek odżywiania

CZĘŚĆ 3 JEDZ SMACZNIE I ZDROWO

 

 

 

Opinie

Imię i nazwisko
Email
Twoja ocena
Twoja opinia

Zapytaj o produkt

Imię i nazwisko
Email
Telefon
Wiadomość

TYTUŁY POWIĄZANE

KLIENCI, KTÓRZY KUPILI TEN PRODUKT KUPILI RÓWNIEŻ

POLECAMY