Opis
Gotujmy według ajurwedy i delektujmy się potrawami z krajowych warzyw, owoców i ziół.
Spożywanie pokarmów dostosowanych do typu osobowości wprowadza człowieka w stan równowagi, zapewnia organizmowi dobrą przemianę materii i pomaga usunąć z niego substancje toksyczne.
Kuchnia ajurwedyjska to nie tylko egzotyczna kuchnia indyjska. Również europejskie artykuły spożywcze, rosnące u nas zioła, warzywa i owoce, można przyrządzać zgodnie z zasadami ajurwedy. 90 przepisów wegetariańskich, zawartych w tej książce, jest tego dowodem. Potrawy odpowiadają porom roku, są proste w przygotowaniu, a mimo to wyrafinowane w smaku.
Książka zawiera wprowadzenie do filozofii ajurwedyjskiej oraz zalecenia żywieniowe i wykaz artykułów spożywczych wskazanych dla różnych typów konstytucyjnych.
„Ta książka kucharska jest w wielu miejscach tak niezwykła, zawiera tak dobre przepisy i jest tak pięknie wydana, że zasługuje na najwyższe uznanie. Godna polecenia ciekawym świata kucharzom, poszukującym przepisów na pyszne potrawy wegetariańskie".
„Wszystkie potrawy są łatwe do wykonania, niezwykle smaczne, tanie, a podstawowe składniki można nabyć bez problemu w sklepie tuż za rogiem. Nie tylko dla zwolenników ajurwedy - naprawdę dobra książka kucharska!"
Vital
Spis treści
- Wstęp
- Wprowadzenie
- Historia ajurwedy
- Trzy dosze: wata, pitta, kapha
- Właściwości dosz
- Dominacja poszczególnych dosz
- Agni - ogień trawienny
- Powstawanie ama
- Trzy guny
- Sześć podstawowych smaków
- Ajurwedyjskie wskazówki dla pracujących zawodowo
- Ajurwedyjskie wskazówki dla całej rodziny
- Gotowanie według ajurwedy i odżywianie zgodne z porami roku
- Najważniejsze zioła i przyprawy kuchni ajurwedyjskiej
- Przepisy
- Śniadanie i napoje
- Czas doszy kapha
- Produkty sezonowe
- Zupy
- Przystawki
- Sałatki
- Dania główne
- Desery
- Czas doszy pitta
- Produkty sezonowe
- Zupy
- Przystawki
- Sałatki
- Dania główne
- Desery
- Czas doszy wata
- Produkty sezonowe
- Zupy
- Przystawki
- Sałatki
- Dania główne
- Desery
- Przepisy dietetyczne
- Przepisy podstawowe
- O składnikach
- O autorach
- Skorowidz przepisów