
ŻYWIENIE OSÓB Z CUKRZYCĄ I CHOROBAMI TOWARZYSZĄCYMI
- Wydawca: PZWL
- Rok wydania: 2020
- Wydanie: I
- Ilość stron: 400
- Oprawa: miękka
- ISBN: 9788320060379
109,90 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 250zł
Opis
Żywienie osób z cukrzycą i chorobami towarzyszącymi
Autor: Anna Jeznach-Steinhagen
Cukrzyca jest aktualnie pierwszą niezakaźną pandemią świata, a rola leczenia dietetycznego wciąż niedoceniana.
Książka powstała z potrzeby zebrania zasad żywienia osób z cukrzycą z uwzględnieniem różnych sytuacji klinicznych i chorób towarzyszących, na podstawie wieloletnich doświadczeń klinicznych i dydaktycznych wszystkich autorów.
W sposób kompleksowy omawia zasady żywienia pacjentów z cukrzycą w wielu aspektach. Obok podstaw zaburzenia gospodarki węglowodanowej i metod oceny stanu odżywiania, podręcznik zawiera doniesienia naukowe i wytyczne towarzystw naukowych przedstawione w formie praktycznych zaleceń. Opisano postepowanie z pacjentami ze stanami przedcukrzycowymi, z cukrzycą ciążową, chorymi onkologicznie z cukrzycą, chorymi z nadwagą i otyłością, chorymi przygotowywanymi do leczenia bariatrycznego i w wielu innych przypadkach. Autorzy podręcznika, specjaliści „z najwyższej półki”, są gwarantem wysokiej jakości zawartych treści opracowanych na podstawie zasadach EBM, a także wieloletniej pracy z pacjentami z cukrzycą, co czyni tę pozycję unikatową, ale i przystępną.
Książka dedykowana lekarzom i dietetykom.
Podręcznik kompleksowo omawia zasady żywienia pacjentów z cukrzycą. Obok podstaw zaburzenia gospodarki węglowodanowej i metod oceny stanu odżywiania, podręcznik zawiera doniesienia naukowe i wytyczne towarzystw naukowych przedstawione w formie praktycznych zaleceń. Książka w sposób holistyczny pokazuje zasady żywienia pacjentów z cukrzycą w wielu aspektach. Opisane zostało postepowanie z pacjentami ze stanami przedcukrzycowymi, z cukrzycą ciążową, chorymi onkologicznie z cukrzycą, chorymi z nadwaga i otyłością, chorymi przygotowywanymi do leczenia bariatrycznego i w wielu innych przypadkach. Książka dedykowana jest lekarzom rodzinnym, diabetologom i dietetykom.
Tagi: Diabetologia ,
Spis treści
Żywienie osób z cukrzycą i chorobami towarzyszącymi
Autor: Anna Jeznach-Steinhagen
- Zaburzenia gospodarki węglowodanowej
- Wybrane metody oceny stanu odżywienia i sposobu żywienia pacjenta z cukrzycą
- Podstawowe informacje o składnikach odżywczych. Wartość energetyczna diety, makroskładniki oraz wybrane mikroskładniki diety
- Rola diety w zapobieganiu cukrzycy. Przegląd badań naukowych
- Dieta w stanie przedcukrzycowym, insulinooporności i cukrzycy typu 2
- Żywienie w cukrzycy typu 1
- Odrębność żywienia przy różnych schematach i rodzajach insulinoterapii
- Zasady żywienia kobiet z cukrzycą ciążową
- Żywienie pacjenta z cukrzycową chorobą nerek
- Żywienie osób z cukrzycą i chorobami tarczycy
- Zalecenia żywieniowe dla pacjentów z cukrzycą i celiakią
- Żywienie osób z cukrzycą i schorzeniami kardiologicznymi
- Żalecenia żywieniowe w leczeniu cukrzycy u chorych z przewlekłym zapaleniem trzustki
- Zalecenia żywieniowe dla osób z cukrzycą i niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby
- Zalecenie dietetyczne dla wegetarian i wegan z cukrzycą
- Zasady opieki dietetycznej dla osób z cukrzycą kwalifikowanych do zabiegów bariatrycznych
- Bezpieczeństwo stosowania różnego rodzaju diet, w tym alternatywnych, u pacjentów z cukrzycą
- Niedożywienie, leczenie żywieniowe pacjentów z cukrzycą
- Psychogeneza zaburzenia odżywiania w cukrzycy
- Psychodietetyka - psychologiczne i żywieniowe aspekty otyłości i depresji współistniejącej z cukrzycą
- Dieta sportowca z cukrzycą
- Niskokaloryczne substancje słodzące
- Rola mikroflory jelitowej w cukrzycy