• KOSZYK 0 (0 zł)
    Brak produktów w koszyku.
G-26838_15065_150x190

ANTYODŻYWCZE I ANTYZDROWOTNE ASPEKTY ŻYWIENIA CZŁOWIEKA

  • Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
  • Rok wydania: 2016
  • Wydanie: I
  • Ilość stron: 767
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 978-83-233-3966-3
61,00 zł
53,90 zł 61 53.9 PLN 1
Bezpłatna dostawa przy zakupach
powyżej 300zł
Najniższa cena z 30 dni: 53,90 zł
UWAGA!

Zamówienia złożone od dnia 20 XII 2021 r. mogą zostać zrealizowane w styczniu.

Opis

Książka zawiera syntetyczną analizę zmieniającego się znaczenia żywności w życiu współczesnego człowieka, zarówno w wymiarze pozytywnym, jak i negatywnym. Podkreśla jej zasadniczą funkcję odżywczą, ale podejmuje też tematykę antropogenizacji żywności. Człowiek bowiem ingeruje we wszystkie etapy powstawania żywności: „od pola rolnika do stołu użytkownika”. W żywności zatem mogą się znaleźć: obce i naturalne nieodżywcze substancje związane z produkcją i obrotem, związki pochodzące z emisji przemysłowych, środków transportu i obróbki termicznej, a także dodatki do żywności celowo dodane oraz alergeny pokarmowe. Dlatego zasadniczego znaczenia nabiera poruszany w podręczniku problem bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, zarówno w skali krajowej, jak i międzynarodowej.
Prof. dr hab. n. med. Emilia Kolarzyk 

Tematyka podręcznika jest różnorodna, a przedstawione zagadnienia wymagają interdyscyplinarnego ujęcia, stąd też Autorzy opracowujący poszczególne problemy reprezentują różne dziedziny wiedzy medycznej i przyrodniczej. Sprawia to, że poziom merytoryczny podręcznika jest wysoki, a rozdziały opracowane są w sposób rzetelny i kompetentny. Zostały uwzględnione najnowsze osiągnięcia naukowe oraz aktualne piśmiennictwo i uregulowania prawne, obowiązujące zarówno w Polsce, jak i w innych krajach Unii Europejskiej. Tak napisany podręcznik znajdzie na pewno szerokie grono odbiorców.
Z recenzji prof. dr. hab. n. med. Andrzeja Borzęckiego 

Z satysfakcją pragnę podkreślić, że rozdziały związane z toksykologią prezentują szczególnie wysoki poziom naukowy, i wyrażam przekonanie, że takie będzie również odczucie Czytelników. Z całą odpowiedzialnością rekomenduję Czytelnikom podręcznik Antyodżywcze i antyzdrowotne aspekty żywienia człowieka pod redakcją Emilii Kolarzyk, stworzony przez interdyscyplinarne grono wysokiej klasy specjalistów.
Z recenzji prof. dr. hab. n. med. Janusza Pacha

Spis treści

I. WSPÓŁCZESNE I INTERDYSCYPLINARNE PODEJŚCIE DO ŻYWNOŚCI 

II. SUBSTANCJE OBCE NIEODŻYWCZE W PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH NALEŻĄCE DO GRUPY CELOWO DODANYCH 
1. Dodatki do żywności 
2. Nadzór nad bezpieczeństwem żywności 
3. System RASFF 
4. Etykietowanie środków spożywczych przeznaczonych dla konsumenta finalnego lub do zakładów żywienia zbiorowego 
5. Wybrane kategorie środków spożywczych 
6. Metody konserwowania żywności 
7. Zagrożenia mikrobiologiczne w aspekcie bezpieczeństwa żywności 
8. Ocena stanu sanitarnego zakładów żywienia zbiorowego 

III. ŚRODOWISKOWE I ANTROPOGENICZNE UWARUNKOWANIA JAKOŚCI ŻYWNOŚCI 
1. Związki stosowane w uprawach roślinnych 
2. Związki mające zastosowanie w hodowli zwierzęcej 
3. Zanieczyszczenia techniczne pochodzące z opakowań i urządzeń 
4. Zanieczyszczenia pochodzące z emisji przemysłowych, środków transportu i obróbki termicznej 

IV. ODDZIAŁYWANIE TOKSYCZNE NA ORGANIZMY SUBSTANCJI OBCYCH NIEODŻYWCZYCH ZAWARTYCH W PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH 
1. Metale, półmetale i niemetale 
2. Trwałe zanieczyszczenia organiczne (TZO) 
3. Pozostałości leków weterynaryjnych w żywności 

V. GRZYBY 
1. Wiadomości wstępne 
2. Aspekty dietetyczne grzybów wielkoowocnikowych 
3. Zatrucia grzybami wielkoowocnikowymi 
4. Zatrucia grzybami pleśniowymi – mykotoksyny i mykotoksykozy 

VI. ROŚLINY KONSUMPCYJNE, PRZYPRAWOWE I OLEJKODAJNE 
1. Korzyści i zagrożenia związane ze spożyciem roślin konsumpcyjnych 
2. Toksyny i substancje antyodżywcze roślin konsumpcyjnych 
3. Skutki toksyczne olejków eterycznych i roślin przyprawowych 

VII. RYZYKO ZDROWOTNE ZWIĄZANE Z WYKORZYSTANIEM NANOTECHNOLOGII W SEKTORZE ROLNO-SPOŻYWCZYM 

VIII. ALERGENY NATURALNE I DODATKI DO POKARMÓW JAKO PRZYCZYNY REAKCJI NADWRAŻLIWOŚCI POKARMOWEJ 

Indeks rzeczowy

Zapytaj o produkt

Imię i nazwisko
Email
Telefon
Wiadomość

PRODUKTY POWIĄZANE

59,00 zł
56,05 zł
Najniższa cena z 30 dni: 59,00 zł
89,00 zł
78,90 zł
Najniższa cena z 30 dni: 62,10 zł

KLIENCI, KTÓRZY KUPILI TEN PRODUKT KUPILI RÓWNIEŻ

304,00 zł
Najniższa cena z 30 dni: 296,50 zł
179,00 zł
157,90 zł
Najniższa cena z 30 dni: 161,10 zł
89,00 zł
78,90 zł
Najniższa cena z 30 dni: 89,00 zł
99,00 zł
87,00 zł
Najniższa cena z 30 dni: 87,00 zł
49,90 zł
43,90 zł
Najniższa cena z 30 dni: 35,10 zł
69,00 zł
62,90 zł
Najniższa cena z 30 dni: 62,90 zł
119,00 zł
104,90 zł
Najniższa cena z 30 dni: 99,90 zł
119,00 zł
104,90 zł
Najniższa cena z 30 dni: 104,90 zł

POLECAMY

29,99 zł
26,40 zł
Najniższa cena z 30 dni: 26,40 zł
38,00 zł
35,70 zł
Najniższa cena z 30 dni: 35,70 zł
38,00 zł
35,70 zł
Najniższa cena z 30 dni: 35,70 zł
20,00 zł
Najniższa cena z 30 dni: 11,17 zł
20,00 zł
Najniższa cena z 30 dni: 11,17 zł
20,00 zł
Najniższa cena z 30 dni: 11,17 zł
20,00 zł
Najniższa cena z 30 dni: 11,17 zł
20,00 zł
Najniższa cena z 30 dni: 11,17 zł
20,00 zł
Najniższa cena z 30 dni: 11,17 zł
20,00 zł
Najniższa cena z 30 dni: 11,17 zł
20,00 zł
Najniższa cena z 30 dni: 11,17 zł
20,00 zł
Najniższa cena z 30 dni: 11,17 zł
20,00 zł
Najniższa cena z 30 dni: 10,00 zł
29,90 zł
27,50 zł
Najniższa cena z 30 dni: 27,50 zł
16,00 zł
14,00 zł
Najniższa cena z 30 dni: 14,00 zł
36,00 zł
32,00 zł
Najniższa cena z 30 dni: 29,00 zł