
ŻYWIENIE DIAGNOSTYKA I LECZENIE W SIBO
- Wydawca: PZWL
- Rok wydania: 2023
- Wydanie: I
- Ilość stron: 300
- Oprawa: miękka
- ISBN: 9788301229382
78,90 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 299zł Najniższa cena z 30 dni: 89,00 zł
Zamówienia złożone od dnia 20 XII 2021 r. mogą zostać zrealizowane w styczniu.
Żywienie diagnostyka i leczenie w SIBO
Autor: Hanna Szpunar-Radkowska
Książka Żywienie diagnostyka i leczenie w SIBO jest pierwszym tak kompleksowym i opartym na aktualnych badaniach naukowych oraz doświadczeniu praktycznym opracowaniem znajdującym się na polskim rynku.
Zespół autorów w sposób systematyczny i zgodny z aktualną wiedzą opisuje całość procesu, jakiemu jest poddawany pacjent z rozpoznaniem SIBO. Opracowanie rozpoczyna się podaniem podstawowych informacji o działaniu przewodu pokarmowego. Rozdział ten wprowadza czytelnika w tematykę i niejako przygotowuje do dalszych, bardziej złożonych kwestii. Autorzy podają najnowsze wytyczne dotyczące metod diagnostycznych wraz z przydatnym schematem interpretacji (często niełatwej) powszechnie wykonywanych testów oddechowych.
prof. dr hab. n. med. i zdr. inż. Karolina Skonieczna-Żydecka
W publikacji poruszono również istotne zagadnienia współchorobowości i związanej z nią konieczności diagnostyki różnicowej. Opisano symptomatologię i standardy terapeutyczne, opierając się na aktualnych zaleceniach farmakoterapeutycznych i psychoterapeutycznych oraz wykorzystaniu neuromodulatorów. Autorzy bardzo podkreślają znaczenie mikrobioty, która ulega silnym i nieustannym zmianom, co w procesie leczenia SIBO odgrywa priorytetową rolę i powinno wpływać na styl życia pacjenta, w tym przede wszystkim na jego dietę.
Tytuł jest niezbędny w bibliotece studentów dietetyki i innych kierunków z dziedziny nauk medycznych i nauk o zdrowiu, dietetyków oraz każdego zainteresowanego tematem mikrobioty i problematyką zdrowia przewodu pokarmowego i tzw. well-beingu. Stanowi cenny drogowskaz dla pacjentów cierpiących na SIBO.
Żywienie diagnostyka i leczenie w SIBO
Autor: Hanna Szpunar-Radkowska
1. WPROWADZENIE
2. LECZENIE SIBO i IMO
3. DIAGNOSTYKA RÓŻNICOWA
4. NAJCZĘŚCIEJ STOSOWANE INTERWENCJE DIETETYCZNE
5. SUPLEMENTACJA I JEJ ROLA
6. PROBLEMY PACJENTA Z SIBO i IMO
7. OSTEOPATIA WISCELARNA JAKO ELEMENT ZINTEGROWANEGO LECZENIA SIBO
8. LIBO
9. ZARYS POWIĄZAŃ SIBO Z PROBLEMAMI TRYCHOLOGICZNYMI
10. CIEKAWOSTKI ZWIĄZANE Z SIBO I IMO
11. PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS low-FODMAP
Strona Internetowa Medicon.pl korzysta z plików cookies. Możesz je wyłączyć w swojej przeglądarce. Więcej o plikach cookies znajdziesz w naszej polityce prywatności.