• KOSZYK 0 (0 zł)
    Brak produktów w koszyku.
G-20859_21811_150x190

NOWE TRENDY W DIETETYCE

  • Wydawca: Medyk
  • Rok wydania: 2021
  • Wydanie: I
  • Ilość stron: 141
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 9788395946929
 
29,00 zł
25,90 zł 25,90 zł PLN 1
Dostawa od 12.50 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 299zł
UWAGA!

Zamówienia złożone od dnia 20 XII 2021 r. mogą zostać zrealizowane w styczniu.

Opis

Nowe Trendy w Dietetyce

prof. dr. hab. Krzysztof L. Krzystyniak
dr Joanna Klonowska

OD REDAKTORÓW NAUKOWYCH
Dietetyka to nauka medyczna dotycząca prawidłowego (racjonalnego i zbilansowanego, czyli dostarczającego wszystkich niezbędnych składników odżywczych) żywienia człowieka zarówno w przypadku osób zdrowych, jak i chorych (w takich schorzeniach i dolegliwościach jak alergie i nietolerancje pokarmowe, cukrzyca, choroby układu krążenia, otyłość) oraz w specyficznych stanach organizmu (ciąża). Powiązana jest z innymi dziedzinami i dyscyplinami nauki takimi jak medycyna, farmakologia, biologia i mikrobiologia, chemia żywności, bromatologia, psychologia oraz edukacja żywieniowa. Stanowi zatem szeroki zakres wiedzy dotyczący funkcjonowania ludzkiego organizmu – nie tylko od strony anatomicznej, fizjologicznej i metabolicznej, ale także psycho-społeczno-kulturowej. Dietetyka uczy, jak zapobiegać niektórym chorobom poprzez zmianę sposobu odżywiania oraz jak leczyć pewne schorzenia za pomocą modyfikacji nawyków żywieniowych. Dietetyka to również wiedza o surowcach, z których sporządzane są potrawy – o ich składzie biochemicznym, wartości odżywczej i energetycznej, a także ich możliwych interakcjach z lekami oraz suplementami diety. Daje także wiedzę odnośnie kontroli jakości produktów żywnościowych. Dietetyka to zatem interdyscyplinarna nauka dająca komplementarną wiedzę na temat sposobu żywienia człowieka – zarówno od strony jego wpływu na ciało, jak i na samopoczucie.
Aktualnie obserwujemy ogromny wzrost zainteresowania dietetyką. Z jednej strony, wzrasta ogólna świadomość dotycząca żywienia, ludzie coraz bardziej interesują się zdrowym stylem życia, a co za tym idzie, racjonalnym odżywianiem. Z drugiej, postęp cywilizacyjny przyczynia się do rozwoju wielu chorób związanych m.in. z układem trawienia, krążenia, ruchu – na te wszystkie funkcje sposób żywienia ma bowiem ogromny wpływ. W świetle jednego i drugiego spojrzenia można zauważyć, że dietetyka rozwija się oraz ewoluuje w zawrotnym tempie. Ostatnie miesiące, ubiegły rok, a nawet ostatnie lata przyniosły wiele interesujących trendów rozwoju dietetyki, które w najbliższych latach będą się najprawdopodobniej nadal intensywnie rozwijały.
Oddajemy w ręce czytelników monografię naukową „Nowe trendy w dietetyce”. Jest to publikacja, która, mamy nadzieję, wzbudzi zainteresowanie oraz odpowie na zapotrzebowanie wszystkich zainteresowanych dietetyką, poszukujących informacji na temat najnowszych trendów, tendencji, nurtów i nowości dietetycznych. Publikacja ta jest pracą zbiorową, efektem pracy kilkunastu autorów, specjalistów w zakresie poszczególnych zagadnień wchodzących w skład szeroko pojętej dietetyki. Żywimy nadzieję, że przyczyni się ona do rozwoju dietetyki w Polsce oraz zainicjuje dyskusję nad dalszymi kierunkami rozwoju tej dziedziny nauki w naszym kraju.
prof. dr. hab. Krzysztof L. Krzystyniak
dr Joanna Klonowska
 

Spis treści

Nowe Trendy w Dietetyce

prof. dr. hab. Krzysztof L. Krzystyniak
dr Joanna Klonowska

Chemioprewencja w profilaktyce chorób nowotworowych

Dieta w życiu studentki, nieodłączne towarzyszki

Kawa z dodatkiem grzybów - nowe źródło związków bioaktywnych?

Leczenie żywieniowe w endometriozie

Rola diety w profilaktyce i leczeniu wybranych jednostek chorobowych

Rola i biodostępność składników odżywczych na przykładzie wybranych witamin

Wpływ sposobu żywienia na płodność kobiet oraz mężczyzn - przegląd doniesień naukowych

Rola oraz możliwości realizacji edukacji żywieniowej przez kosmetologów w gabinetach kosmetologicznych

Nutrikosmetyki jako suplementy diety i ich działanie

Nowe wskaźniki antropometryczne w aspekcie zwiększonej masy ciała osób dorosłych

Rola prawidłowego żywienia w czasie ciąży

Realizacja modelu diety śródziemnomorskiej w warunkach Polskich. Kardioprotekcyjne działanie poszczególnych elementów tego modelu żywieniowego.

Opinie

Imię i nazwisko
Email
Twoja ocena
Twoja opinia

Zapytaj o produkt

Imię i nazwisko
Email
Telefon
Wiadomość

TYTUŁY POWIĄZANE

KLIENCI, KTÓRZY KUPILI TEN PRODUKT KUPILI RÓWNIEŻ

POLECAMY