Opis
Ryby w zdrowej diecie Jak wykorzystać właściwości odżywcze ryb by poprawić stan zdrowia - najnowsze badania naukowe
Autor: dr Joanna Michalina Jurek
Jakie ryby jeść, aby ustrzec się wielu chorób cywilizacyjnych, w tym chorób układu krążenia
Jak dowodzą najnowsze badania naukowe, włączenie jednej porcji ryb tygodniowo do diety zmniejsza ryzyko śmiertelności, bez względu na jej przyczynę, o 3%. Co więcej, zwiększenie liczby porcji do 2-4 tygodniowo może dodatkowo obniżyć to ryzyko nawet do 12%. O wartości odżywczej ryb i owoców morza nikogo nie trzeba przekonywać. Niestety, zwykle nasza wiedza na tym się kończy. Nie wiemy, jakie ryby jeść z korzyścią dla zdrowia. Nie potrafimy wybrać między tłustymi a chudymi rybami. Właściwe przygotowanie ryb również nastręcza nam trudności. W efekcie nie jesteśmy w stanie w pełni wykorzystać ich prozdrowotnego potencjału. W książce tej znajdziesz informacje na temat korzyści płynących z włączenia ryb do jadłospisu. Bazują one na wynikach najnowszych badań naukowych, często autorstwa uznanych autorytetów medycznych. Autorka szczegółowo opisuje rolę ryb w codziennym menu i wyjaśnia, jak poszczególne techniki obróbki wpływają na ich wartości odżywcze. Oprócz wielu praktycznych wskazówek w książce znajdują się też przepisy na ryby.
Ryby to nie tylko źródło kwasów omega-3
Naukowcy przekonują, że nasza codzienna dieta ma bezpośredni związek między innymi z zapadalnością na choroby układu krążenia. W niektórych przypadkach może wywoływać lub obniżać stany zapalne. Reguluje gospodarkę hormonalną, wpływa na pracę jelit oraz ma związek ze zdrowiem psychicznym. Zresztą lista możliwych związków między jadłospisem a jakością naszego życia jest bardzo długa. Nic dziwnego. Żywność stanowi bowiem mieszaninę wielu składników odżywczych. Białka, kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały oddziałują na nasz organizm. Szczególną rolę w tym procesie odgrywają składniki odżywcze zawarte w rybach. Jak udowadnia Autorka, ryby stanowią ważny element dobrze zbilansowanej diety. Na przykład tłuste morskie gatunki ryb są bogatym źródłem kwasów omega-3. Pomagają one zachować prawidłowy poziom cholesterolu. Tym samym obniżają ryzyko chorób układu krążenia. Mało kto wie, że ryby są też doskonałym źródłem witaminy D, a także fosforu i jodu. Witamina D pozytywnie wpływa na wiązanie wapnia w kościach, a fosfor pomaga w utrzymaniu zdrowych zębów. To tylko kilka przykładów pozytywnego wpływu na zdrowie diety opartej na rybach.