• KOSZYK 0 (0 zł)
    Brak produktów w koszyku.
G-20070_20975_150x190

ŻYWIENIE W CHOROBIE NOWOTWOROWEJ

  • Wydawca: PZWL
  • Rok wydania: 2021
  • Wydanie: I
  • Ilość stron: 160
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 9788320063271
 
59,00 zł
49,90 zł 49,90 zł PLN 1
Dostawa od 9.90 zł
lub za 0zł przy zakupach
powyżej 250zł

Opis

Żywienie w chorobie nowotworowej

Redakcja naukowa: Krzysztof Jan Koper

Celem publikacji jest zaprezentowanie aktualnego stanu wiedzy, dotyczącego postępowania dietetycznego u pacjentów poddawanych terapiom onkologicznym oraz omówienie roli dietetyka klinicznego z uwzględnieniem obowiązujących wytycznych.

Niniejsza publikacja jest specjalistycznym i kompleksowym opracowaniem, którego autorami są praktycy na codzień zajmujący się opieką nad chorymi leczonymi onkologicznie.

W rozdziale pierwszym omówiono znaczenie roli dietetyka w zakresie żywienia pacjenta onkologicznego.

Rozdział drugi i trzeci są poświęcone racjonalnemu odżywianiu w chorobie nowotworowej z omówieniem poszczególnych rodzajów diet w leczeniu onkologicznym.

Rozdział czwarty, w którym omówiono wpływ leczenia chirurgicznego na żywienie pacjentów, zawiera informacje dotyczące oceny stanu odżywienia, wskazania do leczenia żywieniowego, żywienia dojelitowego i pozajelitowego oraz zasady monitorowania leczenia żywieniowego.

W rozdziale piątym, podjęto tematykę wpływu leczenia systemowego na żywienie chorych i zawarto informacje na temat skutków ubocznych oraz zasad odżywiania w przypadku wystąpienia objawów ubocznych podczas prowadzonej terapii systemowej.

Natomiast w rozdziale szóstym opisano wpływ radioterapii na żywienie pacjentów oraz przedstawiono szczegółowe informacje wczesnych i późnych powikłań tego leczenia.

Uzupełnieniem jest materiał zawarty w pozostałych rozdziałach, w ramach których omówiono znaczenie diet w trakcie leczenia onkologicznego oraz wzbogacenie ich doustnymi suplementami pokarmowymi. Z uwagi na znaczącą wartość dziedziny psychologii klinicznej w ujęciu omawianego problemu w niniejszym opracowaniu ukazano również aspekt psychologiczny w procesie żywienia. Podejmując tematykę dotyczącą żywienia w chorobie nowotworowej, poruszono również kwestie powtarzanych w różnych źródłach faktów i mitów w tym zakresie.

Spis treści

Żywienie w chorobie nowotworowej

Redakcja naukowa: Krzysztof Jan Koper

1. Znaczenie roli dietetyka w zakresie żywienia pacjenta onkologicznego.

2. Racjonalne odżywianie w chorobie nowotworowej.

3. Diety w leczeniu onkologicznym.

4. Wpływ leczenia chirurgicznego na żywienie pacjentów onkologicznych.

5. Wpływ leczenia systemowego na żywienie pacjentów.

6. Wpływ radioterapii na żywienie pacjentów.

7. Trudności w przyjmowaniu pokarmów u pacjentów onkologicznych.

8. Mity i stereotypy żywieniowe.

9. Bezpieczeństwo pacjenta w kontekście zakażeń szpitalnych.

10. Aspekty psychologiczne żywienia.

11. Doustne diety przemysłowe (ONS) u pacjentów onkologicznych.

Opinie

Imię i nazwisko
Email
Twoja ocena
Twoja opinia

Zapytaj o produkt

Imię i nazwisko
Email
Telefon
Wiadomość

TYTUŁY POWIĄZANE

KLIENCI, KTÓRZY KUPILI TEN PRODUKT KUPILI RÓWNIEŻ

POLECAMY